Selam arkadaşlar. Ben kendi halimde, etliye sütlüye karışmadan bilgisayarlarla çok iyi vakit geçiren bir insanım şaka şaka. öyle değilim, karışırım etliye sütlüye. sütlü tercihimdir.
Kısaca anlatayım. Özel bir firmada ithalat / ihracat departmanda çalışıyorum. bir yandan da bilgisayarlar özel ilgi alanıma giriyor, bir pc'nin fiziksel olarak kurulumundan tutun da 10-15 pc'lik sistemlerin kurulumu / yönetilmesi / bakımını yapabilecek seviyedeyim. network protokollerini standart bir sistemi yönetebilecek kadar biliyorum, win / linux sistemlerinin kurulumunu da yapıyorum. windows sistemlerinin yönetimi / kurulumu / troubleshooting'i konusunda 10 üzerinden 7/8 puan verebilirim kendime abartmazsam Ayrıca programlama konusunda da temel bilgiye sahibim, basit vb kodlarını yazabiliyorum, excel üzerinde vba otomasyonu ile ufak tefek işler başarabiliyorum. döngüler, değişkenler, sabitler, karar yapıları konusunda da temel bir fikre sahibim.
halihazırda 12 pc'lik bir sistemi yönetiyorum, donanım seçiminden yazılım tedariki ve bakımına kadar her şeyi bana ait. bilgisayarlara da özel bir ilgim olduğu için sektör değiştirmeyi ciddi ciddi düşünüyorum. (şöyle bi okudum da, hakikaten kısaca anlatmışım )
şimdi sorum şu: bir eğitim programına yazılmak istiyorum, eğilimim mcpd yönünde. mcse de bir seçenek gibi görünüyor, ama bana yazılım sektörü her zaman daha cazip gelmiştir. Burada şöyle bir çekincem var: mcse programına kaydolursam, çok daha rahat bitirip sertifika alabileceğimi biliyorum, çünkü zaten network protokolleri, server kurulum / yönetimi, disaster recovery ve backup programlarını, client yönetimini bir şekilde götürebiliyorum. tabiki bir mcse seviyesinde değilim, ancak kursa sıfıdan başlayacak insanların 3 ayda yeni öğrenecekleri şeylerin nerdeyse hepsini ben zaten biliyorum. bunun programa başlarken bana büyük bir artı olacağını düşünüyorum.
öte yandan gönlüm mcpd'den yana, çünkü danıştığım bir kaç büyüğüm yazılım sektörünün bu konuda daha aç olduğunu, daha fazla programcıya ihtiyaç bulunduğunu söylediler. ayrıca programcılığa daha fazla ilgi duyuyorum. bu programı mcse kadar rahat bitiremeyeceğimi çok iyi biliyorum, ama yapamayacağımı da düşünmüyorum açıkçası, çünkü sıkı çalışmak konusunda bir problemim yok, ve programcılıkla ilgili konuları araştırırken bana ödev gibi değil eğlence gibi geliyor, kodlar üzerinde uğraşmaktan keyif alıyorum.
ilk sorum bu. sizce programcılığa mı yoksa sistem uzmanlığına mı yönelmeliyim. dediğim gibi, büyük ihtimal programcılık düşünüyorum, çünkü ona da yatkınım ve gönlüm kesinlikle ondan yana. ama mantıklı şekilde diğer alternatifi de değerlendirmek ve halihazırda mevcut tecrübelerden de yararlanmak istiyorum. ayrıca sektörde kime ne kadar ihtiyaç olduğunu, kimin ne para ettiğini de araştırmam lazım.
ikinci sorum ise, malum konu, kurs alacağım yer. Aslında aklımda üç yer vardı: Netron, Bilge Adam ve Edutime. Edutime'a giden bir iki kişiyle konuşmamın ardından listeden çıkarmaya karar verdim, zira durum pek parlak görünmüyordu. Şimdi, mutlaka ki her kursun artısı ve eksisi vardır, ama genel olarak yazılım uzmanlığı için Netron'u mu Bilge Adam'ı mı tavsiye edersiniz. Ya da başka nereleri düşünebilirim?
Son sorum: Diyelim kursu bitirdik, sertifikamızı kartımızı koyduk cebimize. Kursların üzerine basa basa söyledikleri kariyer destek sistemleri ne derece etkili? Yani atıyorum Bilge Adam veya Netron, ben kursu iyi bir dereceyle bitirdikten sonra ve sınavda da çok başarılı olursam, bana ne gibi imkanlar sunacak? Kariyer destek programları hakikaten vadettiklerini veriyor mu ve tercihimi yaparken değerlendirmeye alınmalı mı?
Bir de İzmir'e gitme durumum var ama bu sertifika programı bitene kadar erteleyebilirim. İzmir'de bu işi iyi yapan, hakkıyla eğitim verebilen herhangi bir yer var mı?
Hakiki son soru (önceki son diilmiş demekki): Şu anda bulunduğum yerde 7,5 senedir çalışıyorum ve 1 600 maaş alıyorum. (24 yaşındayım) Yaptığım işten memnunum memnun olmasına ama bir yandan da BT sektöründe daha başarılı olacağımı düşünüyorum, çünkü hakikaten severek yaptığım, yapmaktan haz aldığım bir konu. Bunun sırf hobi olarak kalması pek hoş değil benim için, ama öbür yandan da gerçekleri düşünmek lazım tabiki: sektör değiştirmem bunca emeğe, uğraşıya değecek mi?