evlerde Qklavye kullanıyoruz meb' de niye F klavye var???
MEB'de neden F klavye kullanılıyor?
Okulumuzda da F klavye kullanılıyor.Ben,bilgisayar derslerinde klavyeyi Q yaparak kullanıyorum. :)
Neden F kullanıldığını da bilmiyorum.
bana öğretmenim şöyle anlatmıştı 2 yıl evel Zamanında yurt dışında düzenlemeler yapılıyormuş ve ülkelerden alfabeleri istenmiş bizim kiler de yollamamış. karambole gelmiş klavyelerde o yüzden ü ı ö gibi türkçe karakterler olmamış Q klavyede.
Bunun için bu harflerin olduğu bir klavye üretmek bizim zekilerin aklına gelmiş ama pek tutmamış diyebiliriz bu yüzden DEVLET kurumlarında genellikle okullarda F klavye kullanılıyor saygılar.
devlet kurumlarında kullanılıyor denmişti banada, zamanında bizde okullarda f klavye kullanıyorduk hatta dersi bile vardı bilgisayarda yazı diye f klavyeye alışmıştım hatta f klavye kullanıyordum evdede fakat işyerinde q klavye kullanılınca f klavyeyi bırakıp q klavyeye geçtim ama alışmak zaman aldı.
evet 10 parmak adlı programla öğrenciler Sınav yapılıyor şuan uygulama halen devam ediyor ek bir bilgi.
http://tr.wikipedia.org/wiki/F_klavye
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te başarabilmiş. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan On parmak yöntemi ile Türkçe için uygun Klavye'yi 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'ne Standart Türk Klavyesi olarak onanmış.
Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.
Konu başlıkları [gizle]
1 Q Klavye İle Karşılaştırma
2 Dipnotlar
3 Kaynaklar
4 Bağlantılar
Q Klavye İle Karşılaştırma [değiştir]
Q klavyede sık kullanılan tuşların dağılımıF klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede çok kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir, art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Q klavyede hızlı yazılamamasının temel nedeni bu klavyenin İngilizce'ye özel hazırlanmış olması değil; daktilonun harf çubuklarının hızlı yazmada sıkışmaması için tasarlanmış olmasıdır.
Q klavyede sık kullanılan tuşların dağılımıF klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer.Bu aslında bir şehir efsanesidir. Uydurma ve herkesin inanmaya meyilli olduğu...Yavaş veya hızlı yazmak insandan insana değişir. Beyin ve parmak refleskleriyle alakalıdır tamamen. Zaten kıyaslama aynı insan üzerinde yapılamaz. Birisi ya F'i hızlı kullanır, ya da Q'yu... Aynı insanda olmaması tamamen görecelilik ve beyin-refleks uyumuyla alakalıdır.
Eskiden daktilo kurslarında F'e alışmış kişi Q'ya gelince "Bununla ben yavaş yazıyorum" demesi , Q'nun yavaş olduğunu değil, o kişinin alışkanlıklarını gösterir sadece başka hiç bir şeyi ispatlamaz.
MEB'in bunu zorlaması tamamen kendi cahillikleri veya F-tipi klavyelere yamanma ihtiyacıdır...
Daha iyi özetleyen var... Buyrun : https://www.chip.com.tr/blog/berkergungor/f_4926.html
Burada bile Türk ve diğer dünya ayrımı yapıyoruz da ondan.
F klavye türkçe klavyeymiş geçiniz bunları.
Daktilo'dan kalma klavye düzeni de ondan.Eskiden daktilo kullanmayı bilenler klavyede zorlanmıyor.Bir de tuşa vurma zorunluluğu ortadan kalktığı için klavye üzerinde elleri adeta uçuyor.
Genelde Kamu kuruluşunda kullanılıyor ve buralardaki nesil değiştikçe ortadan kalkacaktır.
F klavyeyi kullananlara bakınız genelde memur ve 50 yaş üstüdür :)
ya aslında Q klavye ilk çıktığında ü,ö,i ğ gibi harfler yoktu bu bizim akıllılarda f klavye yani eskiden daktiloda kullanılan klavyeyi tasarladı ama artık Q klavyede ü,ö,i,ğ harfleri eklendi zaten ama hala olmayanlarda var.
Katılmıyorum.Bahsi geçen kişi 2.ciliğe düştükten sonra yazmayı bırakmış. Yeni nesiller keza Q ile alıştılar, Q'yla onu geçebilecek olanlar şu anda vardır merak etme... Dediğim yine çıkıyor, daktilo alışkanlığı olan bir kişi... F'de alışmış öyle gidiyor...Sebebi İse linkte güzel bir şekilde açıklanmış : http://www.hizliyaz.com/downloads/husnuabbas.pdf
Açıklayan kişide sıradan bir insan değil "Dünyanın en hızlı ve hatasız yazarlarından biri" ;)
AdRaMiti'ye katılıyorum. F klavye Türkçe'ye uygun bir klavye. F klavye kullanıyorum ve50 yaşında değilim :)
F klavyede en az basılan harfin tuşu en çabuk yorulan parmaklara, en çok basılan harfin tuşu ise hemen yorulmayan parmaklara gelecek şekilde dağıtım yapılmış. Bunların istatistikleri falan çıkarılmış dağılım ona göre yapılmış. Sallamayla oluşturulmuş bir klavye olmadığını biliyorum. Zaten Q'den F'ye geçerken bunu iyice araştırmıştım. Q'den F'ye geçişte biraz zorlandım ama şuan gayet iyiyim.