Mekanik ağaçlar ve yosun kaplı binalar...

CHIP Online
02-09-2009, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İklim felaketlerine karşı çok ilginç bir proje geliştirildi. İşte birbirinden enteresan detaylar...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/meka ... -binalar_14995.html

Resimlerle: En iyi doğa fotoğrafları

Yeşil teknolojilerde en son gelişme oldukça ilginç ve şehir yaşamını yakından ilgilendiriyor. İklim sorunları binaları yosun kaplamak suretiyle çözülecek!

İngiltere Mekanik Mühendisler Enstitüsü'nün yaptığı araştırmalar, dünyanın yaşadığı iklim sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyor. Institution of Mechanical Engineers yani IME üzerinde bir yıldır çalıştığı raporu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Bu rapor politika oluşturanları hedef alıyor ve mühendisleri sera gazlarının salınımını azaltacak metotlar geliştirmeye teşvik etmek istiyor.

Dünya çapında iklim değişimi konusunda endişeler artıyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan fikirler de oldukça ilginç oluyor. Uzaya aynalar yerleştirerek yeryüzüne düşen güneş ışığı miktarını düşürmek gibi yöntemler ciddi şekilde tartışılıyor. Düşünülen bir diğer çözüm ise atmosferin üst tabakalarına sülfür parçacıkları püskürtmek. Bu yöntem de yeryüzünü serinletmeyi amaçlıyor.

Ama IME'nin projesi bunlardan çok daha ilginç...

Tüm konu: Mekanik ağaçlar ve yosun kaplı binalar...

Resimlerle: En iyi doğa fotoğrafları


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Çevre ve gezegen için ne yapmalı?

M.G.G
02-09-2009, 21:38   |  #2  
M.G.G avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,367 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Olabildiğince ağaç dikilmeli, Çamaşır&Bulaşık Makinesi kullanılmalı, A sınıfı ürünler kullanılmalı, Buzdolabı  olabildiğince az açıp kapanmalı,Yazın güneşten uzak tutsun kışın sıcak tuttsun diye evin güneşlik tarafına ağaç dikilmeli, kışın olabildiğince az soba&klima yakılmalı gerekirse yorgan kullanılmalı, lambalar sadece akşam olunca açılmalı gece yatarken kapatılmalı, Dışarı çıkarken kullanmadığımız eşyaları kapatmalı(Örn:Pc,televizyon,modem)

Bunları Hiç yapmıyoruz.

Fattur
03-09-2009, 02:48   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

ilk önce pc ve modemi neden kapatmadıgimi soyliyeyim ben pc'nin başında yokken dosya indiriyordur zaten. aksi halde kapatırım zaten :-)

çevre ve gezegen içinse ağaç dikmeliyiz bence...

PcMaKeR
03-09-2009, 09:51   |  #4  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Hiç saman balyasından ev yapıldığını dışının çamurla kaplandığını gördünüz mü. ben discovery channelda gördüm. 30 bin tl ye yapılacak evi 10 bin tl ye yaptılar evin duvarları saman balyası, dışı özel samanlı çamurla kaplanıyor. güzel beyaz bir kireç ile boyanıyor al sana süper bir ev. aynı şekilde içide öyle kaplanıyor. evde soba yakmaya gerek kalmıyor yada klima çalıştırmaya yazın soğuk kışın sıcak oluyor. nem ve rutubetlenme olmuyor.

Depreme daha dayanıklı oluyor çünkü esnek bir ev ve çok ağırlığı yok. ana kirişler 3 bin tl lik demir bloklarla iskeleti oluşturuluyor balyalar duvarları tavanı oluşturuyor.
iki katlı ev yapabiliyorsunuız rahatlıkla.

çimento sadece ana iskeleti oluşturan demirleri sağlamlaştırmak için tabana atılıyor ki mecburen atacaksın...

Alın size çevreci bir ev. üzerine güneş pili ızgaraları taktınız mı tamamdır oda tutsa tutsa bir ev için 15 bin tl tutar toplam 45 - 50 bin tl ye süper bir ev. aynı evi 2 katlı güneşpili vs çimento ve tuğladan yapsanız hem masraflı hem ısıtma soğutma sistemleri için dünyanın parası dökülecek...

Türkiye gibi yerde süper olur bu. Adamlar amerikada yapıyorlar.

PcMaKeR
03-09-2009, 10:05   |  #5  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Saman Balyasından ev olurmu? “O-lur!” Evet, şaka yapmıyorum, yanlışduymadınız! Saman balyalarından ev yapılabilir. ABD’de ve dünyanınçeşitli yerlerinde saman balyalarından özel bir teknikle evleryapılıyor. 2-3 kat kadar çıkılabilen evler depreme karşı oldukça sağlamve yıllarca güvenle içinde oturabiliyorsunuz…Yalnızca ABD’de 20.000adet saman balyasından ev yapılmış… Arama Kurtarma ve ekolojiçalışmalarının, kampların ve eğitimlerin yapılabileceği bir köy projesiarayışına girmiştim. Maddi kaynaklar sınırlı olduğu için ekonomik vepratik bir çözüm üretmem gerekiyordu. Ancak konteynır ya da sahraçadırlarından oluşan bir köy bana pek de sevimli gelmiyordu. Beton yadaahşap kulübeler de pahalıya mal olacaktı… Araştırmalara giriştiğim birgün radyo’da beraber “Mavi Küre” adlı ekoloji programını yaptığımLevent Kartal geldi. Levent sürekli ekoloji kamplarına gidiyor, bu konuile ilgilenen kişilerle oturup kalkıyordu… İlginç bir kişiydi Levent…Bu günler de de Peru taraflarında orman yerlileri hakkında araştırmalaryapıyor. Levent’e ne yapabileceğimi sordum, bana saman balyasındankulübeler hatta kocaman binalar yapabileceğimi söyledi. Önce ben deanlamadım ancak bu tekniğin ne olduğunu anlatınca hayran kaldımdoğrusu… Hızla bu konu ile ilgili kitapları ve teknikleri araştırdım.Gerçekten de saman balyalarını özel tekniklerle inşaat malzemesi olarakkullandığınızda birkaç gün içerisinde depreme dayanıklı sapasağlambinalar yapabiliyorsunuz. Bu konuda Türkiye’de de eğitim veren kişilerbulunmakta… Evler sanıldığının aksine yangına karşı da son derecedayanıklı çünkü saman balyası duvarların üzeri sıvanıyor. (İneklerdende korkmanıza gerek yok) Ses izolasyonu mükemmel, rahatlıkla bir sesstüdyosu kurabilirsiniz! (Prodüksiyoncu dostlarıma öneriyorum) Çatısınıahşaptan ya da alternatif malzemelerden yapabiliyorsunuz. Püf noktabalyaları birbiri ile sıkıca tutturmada yatıyor. Bunun içinde birkaçgününüze kıyıp eğitimlerine katılabilirsiniz… Çevreye duyarlı, sıradışı bir yuvaya sahip olmak isteyen kişilere, özellikle deprembölgelerinde, deprem öncesi ve sonrası önlemleri arttırmak isteyen,ekonomik ve pratik çözümler üretmek için arayışta bulunan tüm KendiniArama Kurtarmacılara

Bizim köyde arpa ve buğdaylar biçildiğinde geriye saman sapı kalır. Arpa nın balyası çok hafif ve geçirgen olur ama buğdayın balyası daha fazla sıkıştırılmış daha az hava geçirgenliği olur. Buğday kolay kolay nem kapıp çürümez. Fiyat olarakta uygundur şu aralar Türkiyenin özellikle Antalya,Burdur,Denizli,Aydın,Konya illerinde tarım yüksek seviyede olduğundan Balya satışı yoğun ve ucuzdur. Buğday balyasını tanesi 2 tl den alabilirsiniz 2000 balya 4 bin tl yapıyor. iki katlı büyük bir ev için yeter de artar bile.