İyi, güzel söylüyorsunuz da, ben sadece ileriye dönük ve kalite bakımından daha iyi olanını önerdim. Takdir edersiniz ki sizin önerdiğiniz ile benim önerdiğim arasında ciddi fark var. Yoksa 1000 lira bütçenin ne demek olduğunu ve 1250 liralık sistem önermenin ne olduğunu gayet iyi biliyorum matematik olarak. Ayrıca hemen hiçbir konuya detaylı okumadan, bilmiyorsam araştırmadan cevap yazmam. Öncelikle arkadaşın kasasını incelemiştim ve 1150 lira gibi birşey yapıyordu zaten normal fiyatı. Eğer Vatan'dan Worldcard'a 5 taksit ile alırsa 1050 lira gibi.
Ayrıca benim için listelemek kolay olsun diye tek firmadan öneri yaptım, aynı ürünlerin daha hesaplılarını elbette arkadaşın araştırması gerekiyor. Üstelik bütçeyi aşağıya çekmek için bence anakarttan, işlemciden, ram'den değil, başka şeylerden fedakarlık etmek gerek. Çünkü bunlar direkt olarak performansla ilgili.
Sistemi şu hale getirelim, Vatan'ın 5 taksit kampanyalı fiyatı ve hesaplı siteler üzerinden düşünecek olursak:
Anakart: 171 lira. (Aynısı)
İşlemci: 352 lira. (Aynısı)
Ram: 143 lira. (Bir düşüğü, aynısı denebilir.)
Grafik işlemci: 220 lira. (Normal versiyonu, Vapor-X değil)
Sabit Disk: 114 lira. (Aynısı)
Kasa: 142 lira. (Dengi, Vatan'da Akasa yok).
Toplam 1142 lira yapıyor. Arkadaşın ilk kendi topladığı ile neredeyse fark kalmadı fiyat olarak.
Bütçe ille de 1000 lira mı? O zaman başka yerden fedakarlık edelim, kalite ve ileriye dönük oluşundan değil. Çünkü zaten sizin önerdiğiniz sistem bir süre sonra "upgrade" isteyecek. Üstelik 19 inç monitörde 1 GB grafik kartına gerek yok.
Anakart: 136 lira.
Sabit Disk: 79 lira.
Bu şekilde fiyat 1072 liraya düştü.
Ya da işlemci Phenom 2x4 920 yapılıp grafik işlemci HD 4850 vapor-x yapılabilir. Gene aynı kapıya çıkar aşağı yukarı.
Bu haliyle çok daha iyi olacaktır, sizin önerdiğiniz şekliyle Nasrettin hocanın leyleğin gagasını, bacaklarını kestikten sonra "Şimdi kuşa benzedin" demesine benziyor.
Forum katipliği meselesine gelince; o yazılan mesaj sayısıyla alakalı ve bir uzmanlık veya yeterlilik ölçüsü değil. Zaten şahsen ben amatörüm ve bunu şu andaki gibi gerek olduğu yerlerde ifade ediyorum ve ederim de. Yanlışım varsa da düzeltilmesinden hiç gocunmam. Üstelik forumun güzel tarafı da bu; siz bir tenkitte bulundunuz, ben de karşı tenkitte.
Bir düzeltme yapayım ayrıca; işlemciye bütçenin dörtte birini değil, üçte birini ayırıyorum, yani daha mantıksız olanı yapıyorum size göre.
Son Düzenleme: Süleyman. ~ 24 Haziran 2009 05:55