Merhaba arkadaşlar ben 8. sınıf öğrencisiyim seneye lise var ve ben mesleğimi seçmekte kararsız kaldım. Teknolojiye çok düşkünüm babam yönetici olarak çalışıyor ve bu beni açıkçası cezbediyor. Ben hangisini seçsem kararsızım. E tabi insan ücretine de bakar. Yardımcı olursanız sevinirim.
Meslek seçimi
Tam olarak tarzın olan şeyleri söylemelisin. Mesela bir blgisayarda yazımlarla içlı dışlı olmak istersen ve yazılımları seviyorsan yazılım mühenddisliği veya bilgisayar mühendisliği seçimin olabilir. Donanım ağırlıklı analog, dijital gibi şeyleri seviyorsan elektrik - elektronik mühendisliği seçimin olsun.
Okulu bitirdiğinizde yapabileceğiniz işle alakalı bir durum biraz da. Benim kaç tane arkadaşım var mühendislikleri bitirip işsiz gezinen. Zaten şu an ülkemizde iyi bir iş bulabilmeniz için 4 sene değil 6-7 sene doktorayı da ekleyip düşünün üniversiteyi. 1'er sene de dil eğitimi ve erkekseniz askerlik olarak yapın hesabınızı, ona göre iyi karar verin. Eskiden evet ne olmak istiyorsun onu yaz denirdi ama artık %100 garantiyle para kazanabileceğiniz iş havası hakim. Son sınıfta ya okul bitecek ama iş yok güç yok, boğaziçi bitiriyorum ben, asgari ücretle mi çalışacağım, teknik servis elemanı mı olacağım alt tarafı, ne yapacağım ben demeniz içten bile değil.
İyi karar, hangi mesleğin garantili olduğu ve toplumda hangilerinin saygı göreceği (ki paradan bile önemlidir bir sıfata sahip olabilmek) gibi konuları oturup tartmaktan geçiyor. Bittabi yapabileceğiniz işin okulunu yazmak da altın kurallardan. Bir de kendinizi soyutlandırmayın teknolojiyi seviyorum bilgisayarcı olayım diye. Günümüzde herkesin merakı var teknolojik ürünlere, hiçbir öz yetenek değil artık teknolojiye yeteneğinin olması hadisesi. Çoğu mesleğin de teknoloji kullanan alanları var. O yüzden tekrar ediyorum, okuldan daha fazla okul sonrası hangi işe sahip olabileceğinizi ve bunun garantilik oranını düşünüp öyle karar verin. Tabi çok da abartmayın. Neticede siz ne isterseniz isteyin yerleşebileceğiniz yer ancak üniversite sınavından alacağınız puan kadar olacak ;)
Tam olarak tarzın olan şeyleri söylemelisin. Mesela bir blgisayarda yazımlarla içlı dışlı olmak istersen ve yazılımları seviyorsan yazılım mühenddisliği veya bilgisayar mühendisliği seçimin olabilir. Donanım ağırlıklı analog, dijital gibi şeyleri seviyorsan elektrik - elektronik mühendisliği seçimin olsun.