Microsoft elindeki büyük balığı kaçırdı

CHIP Online
28-05-2009, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Microsoft elindeki büyük balığı açık kaynak kodlu sistemlere kaptırdı; bakın sonra ne yaptı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Micr ... -kacirdi_13016.html

Resimlerle: Linux için 7 neden

Microsoft Yeni Zelanda devleti ile Windows anlaşmasını yenilemeyi başaramayınca büyük bir balığı kaçırmış oldu. Bu, devletin bütün bilgisayarları için artık açık kaynak kodlu sistemlerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Başka bir deyişle Windows işletim sistemleri, artık devlet bilgisayarlarında kendisine yer bulamayacak. Bu durumda Office paketi gibi yazılımların da aynı akıbete uğrayacağını tahmin etmek güç değil.

Microsoft ile üç senelik yeni bir anlaşma için masaya oturan Yeni Zelanda yetkilileri Microsoft'un sunduğu koşulları uygun bulmadı ve taraflar masadan sonuçsuz ayrıldı. Devlet yetkilileri, paraları karşılığı alabilecekleri en yüksek değeri ve amaçlarına uygunluğu hedeflediklerini belirtip Microsoft'un bu anlamda onlara beklediklerini artık veremediklerini açıkladılar.

Tüm konu: Microsoft elindeki büyük balığı kaçırdı

İzleyin: Windows'un geleceği!

Resimlerle: Linux için 7 neden

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Windows yerine açık kaynak kodlu bir sistem (örneğin Pardus, Ubuntu) kullanmayı düşünür müsünüz?

hensar
28-05-2009, 00:13   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
71 mesaj

hayır düşünmeme pardus ubuntu benim için alternatif değiller.

Banned
28-05-2009, 00:23   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Tartışıyoruz: Windows yerine açık kaynak kodlu bir sistem (örneğin Pardus, Ubuntu) kullanmayı düşünür müsünüz?
Evet. Zaten bir harddiskimde ubuntu ve pardus kurulu. Sanırım linuxa bu kadar yabancı olmasak windowsun herşeydende öte çok şey bile olmadığını farkederiz.

Ahmet Ertuğrul
28-05-2009, 00:40   |  #4  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Düşünüyorum, format atınca bir sürücüye açık kaynak kodlu bir tane, diğerine de Win 7.

H@ckerCesur
28-05-2009, 01:12   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

microsoft bu şekilde sadece kaybeder.

Adam sormaz mı ? ücretsiz alternatif varken neden seni kullanayım diye ?

Oyunlar mı ? Yemişim oyununu.

Tabiki kullanırım. Kullandım da...

barguti
28-05-2009, 01:30   |  #6  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

demek ki yeni zelenda devleti memurlarının   bilgisayar ile oyun oynamasını istemiyor :)

myduroc
28-05-2009, 09:10   |  #7  
Yıllanmış Üye
150 mesaj

Güzel olmuş sevindim bende win7 çıkınca windowsa dönmüştüm ama dün itibariyle 2 bilgisayarımıda pardusa çevirdim :)

Hiper£l£v£nKids
28-05-2009, 13:20   |  #8  
Yıllanmış Üye
2,310 mesaj

Kotasıza geçince Ubuntu ve Pardus'u yükleyeceğim.

01apachi
28-05-2009, 13:53   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,618 mesaj

düşünürüm tabi.

Mustafa Can
28-05-2009, 18:18   |  #10  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj

hayır tabiikide hiçbir linux sistem windows'un yerini tutmaz

rambo_33
03-06-2009, 19:44   |  #11  
rambo_33 avatarı
Yeni Üye
25 mesaj

Düşünürüm tabiiki.Zaten harddiskimde hem linux mandriva hemde xp kurulu.İşin aslı linuxa aşina olmaya çalışıyorum.Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasına rağmen windowstan pek geri kalır yanı yok..

ParanoiD
03-06-2009, 19:55   |  #12  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
1,900 mesaj
Mustafa Can
hayır tabiikide hiçbir linux sistem windows'un yerini
Katılıyorum.Ayrıca linux şuan Microsoftun gördügü ilginin yarısını  görse bedava ekmek yedirmez diye düşünüyorum.Şuan Microsoftu en itici kılan şey bana göre Windows u orjinal olarak kullanmak için çok yüklü bir para (ev kullanıcıları için) istemesi.Aynı şeyi ileride Linux de yapabilir..

Son Düzenleme: ParanoiD ~ 03 Haziran 2009 19:56
ucetinel
03-06-2009, 23:43   |  #13  
Yıllanmış Üye
242 mesaj

üniversitede programlama hocam aynı zamanda TT şube müdürü linux ve unixle arası iyi söyle derdi." windows aptal kullanıcılar için". bir bakıma öyle.simdi ben sıradan bir insanım pc yi sadece internet müzik oyun vs için kullanıyorum diyen bir kişi ne anlar linux tan programlarından uğrasmak bile istemez. kolayından olsun tıklayınca hemn acılsın vsvs ne alacak tabiki hazır pc.hazır pc de ne var windows var.:))

barguti
04-06-2009, 01:11   |  #14  
Yıllanmış Üye
168 mesaj
ParanoiD
Katılıyorum.Ayrıca linux şuan Microsoftun gördügü ilginin yarısını  görse bedava ekmek yedirmez diye düşünüyorum.Şuan Microsoftu en itici kılan şey bana göre Windows u orjinal olarak kullanmak için çok yüklü bir para (ev kullanıcıları için) istemesi.Aynı şeyi ileride Linux de yapabilir..
Sizin lisanslama yöntemleri hakkında hiçbir fikriniz yok sanırım. Önce GNU lisansı hakkında bilgi toplayabilirsin. !!!
Belki Gün gelir Linus beyefendi bugüne kadar Linux çekirdeğine katkıda bulunmuş herkese ücretini ödeyerek kaynak kodlarını kapatabilir. Ama son sürümün başka bir isimle geliştirilmesine engel olamaz. Yani Linux olmaz Linuz olur buna yapabileceği birşey yok. Böyle bir durumda Linus'un aptal olması gerekir o kadar para ödemesi için. Yani rahat ol Alkış
ucetinel
üniversitede programlama hocam aynı zamanda TT şube müdürü linux ve unixle arası iyi söyle derdi." windows aptal kullanıcılar için". bir bakıma öyle.simdi ben sıradan bir insanım pc yi sadece internet müzik oyun vs için kullanıyorum diyen bir kişi ne anlar linux tan programlarından uğrasmak bile istemez. kolayından olsun tıklayınca hemn acılsın vsvs ne alacak tabiki hazır pc.hazır pc de ne var windows var.:))
Hocanıza hürmetlerimi iletin lütfen. Ama o dönem geride kaldı. Bugün birçok Linux dağıtımı görsellik olarak Windows sürümlerinden aşağı kalır değil. Hatta kişisel görüşüm daha iyi olanlarıda var. Özellikle KDE 4.2.2 sürümü ile son kullanıcının hem kolay hemde zevkle kullanabileceği bir masaüstü ortamına dönüştü. KDE ve Explorer düşmanı olmama rağmen ben bile KDE ' nin bu başarısını alkışladım. Gnome ve XFCE gibi kolay ve hafif masaüstü ortamları ise zaten tadından yenmiyor Beğendim

İnternet , müzik , film ve ofis gibi temel bilgisayar işlemleri için Linux biçilmiş kaftandır. Mac OS kullanıp beğenmeme rağmen bundan sonra hayatımı Mac OS'la geçirmeyi düşünmeme rağmen ev kullanıcısı için fazla pahalı olduğunu düşünüp çevremdeki herkese Linux dağıtımları öneriyorum.

45 yaşındaki insanlar bile kullanıyor birde çok seviniyorlar öğretmen arkadaşları flash belleklerini takınca aaa! virüs kaynıyor hemen silelim deyince Cool

Ben bilgisayar kullanıyorum diyen herkes kolaylıkla Linux dağıtımları ile işlerini görebilir. Linux oyunlar için iyi bir işletim sistemi değildir ve grafik tasarımcılar için yetersiz geliyor bildiğim kadarıyla ama diğer kalan kullanım için birebir. [Bu arada ben grafiker değilim ama öyle duymuştum belki gelişmeler olmuştur bilmiyorum şu an bu konu ile ilgili son durumu]

Sağlıcakla kalın

ParanoiD
04-06-2009, 09:26   |  #15  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
1,900 mesaj
barguti
Sizin lisanslama yöntemleri hakkında hiçbir fikriniz yok sanırım. Önce GNU lisansı hakkında bilgi toplayabilirsin. !!!
Belki Gün gelir Linus beyefendi bugüne kadar Linux çekirdeğine katkıda bulunmuş herkese ücretini ödeyerek kaynak kodlarını kapatabilir. Ama son sürümün başka bir isimle geliştirilmesine engel olamaz. Yani Linux olmaz Linuz olur buna yapabileceği birşey yok. Böyle bir durumda Linus'un aptal olması gerekir o kadar para ödemesi için. Yani rahat ol Alkış
GNU lisansı hakkında kulaktan dolma bilgim vardı.Ama hiç açıp ayrıntılarına bakmamıştım.Sayenizde dün baktım teşekkur ederim.Baktıgımdada çok hayretler içine düşmedim açıkcası.Söylediginiz idda nın aksini çıkarabilecek 2 madde koymuşlar zaten kendileri.
"Kopyalamak fiili işlemi için bir ücret talep edebilir ve sizin seçiminize bağlı olarak ücret karşılığı garanti verebilirsiniz. ".Bu madde ile ufak değişikliklerle dagıtıcı kucuk kuruluşlar kurulup yine para talebi edilebilir.Zaten bu madde ile ileride bazı şeylerin değişebileceginide belli etmişler."Free Software Foundation zaman zaman Genel Kamu Lisansı'nın yeni ve/veya değiştirilmiş biçimlerini yayınlayabilir." Yanlış anlamayın ben Microsoft cu yada Linux cu diyilim.Sadece kimse babasının hayrına iş yapmaz bu dünyada bana göre.Ayrıca Microsoft ileride giditaşın kötüye dogru yöneldigini görüp buna göre radikal önlemler alacaktır diye düşünüyorum.

barguti
04-06-2009, 15:45   |  #16  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

Yanlış anlamakla ne ilgisi var , burada bilgi paylaşıyoruz ParanoiD. GNU 3.0 lisansını okumak için http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt adresini tıklayabilirsiniz. Okuduğunuz lisans eski bir versiyona ait.

Özgür yazılım demek ücretsiz yazılım demek değildir ,öyle bir anlayışa sahip olunulmasın. Hali hazırda ücret karşılığı işletilen linux dağıtımları var. Red Hat ücretli olduğunda oluşmuş çekirdeğin üstüne Fedora adı ile devam edildi. Ubuntu resmi sitesinde bugün ücretsiz olduğunu ve her zaman ücretsiz olucağını belirtir. Pardus keza devlet eliyle geliştirilen bir dağıtımımız.

Allah'tan Linux var Microsoft'un ensesinde. Yoksa bugün Windows 7 süper çığırtkanlığını emin olun kimse yapamazdı. Babasının hayrına iş yapma kısmına gelince. Örneğin Pardus geliştiricileri devletten maaş alan kimseler bir ticari kuruluş değil. Ubuntu bağışlarla ve Ubuntu dükkanlarındaki satışları ile finanse ediliyor profesyonel çözümler sunuyor.

Daha önce forumda bir mesajımda belirtmiştim , günümüz insanlığı Linux organizasyonunu hak etmiyor diye. Çünkü günümüz koşullarına göre fazla bir enerji bu