Mobil Cihazlar Da CPU Hızı ve Android

Kubde
10-12-2010, 11:22   |  #1  
Kubde avatarı
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
95 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

Arkadaşlar Konunun başlığı uzun olmasın diye tam eklemedim Sanırım şöylebir şey olsa daha doğru olur: Mobil Cihazlar da CPU Hızına Aldanmamak ArtıkNokia N8'Kötüleyip Android'i baş tacı etmemek. 
Buyurun :

Nokia’nınSymbian^3lü son cihazlarında 680 MHz ARMv6 işlemciler kullanmasıüzerine mobilcihazlardaki işlemci hızları hakkında herkes birşeyler konuştu vekafakarıştırdı. İsterseniz şimdi mobil bir cihazdaki işlemci hızının aslındaneanlama geldiğini ve ne anlama gelmediğini hep birlikte görelim.


Öncelikle ilk yanlışı masaya yatıralım: İşlemcinin saat hızı(MHzbirimindeki değer) işlemcinin işlem gücünü gösterir

İşlemcinin saat hızı, işlemcininsaniyedeki veri işleme gücü hakkında bilgiedinmemizi sağlayan bir kaçfaktörden biri olmasına rağmen kesinlikle tek faktördeğildir. İşlemcinin işlemgücünü belirleyen diğer faktörleri kısaca:
·
işlemcinin belleğe erişim hızı
·
işlemcinin kaç ayrı çekirdeği olduğu
·
her çekirdekte kaç ayrı iş hattı (pipeline) olduğu
·
her iş hattının kaç kademeden (stage) oluştuğu
·
bu kademelerin sırayla (in-order) veya sırasız (out-of-order)çalışıpçalışmadığı
şeklinde özetleyebiliriz Yani bir diğerdeyişle işlemcinin MHzcinsinden saat hızı,işlemcinin gücü hakkında salt olarak bize hiç bir sağlıklıfikir veremez.
Bu yüzdendir ki 600 MHz saat hızındaçalışan ARMv7 komut setli bir Cortex A8işlemci, yine 600 MHz saat hızındaçalışan ARMv6 komut setli bir ARM 11işlemciden çok daha güçlü ve hızlıdır.Ayrıca bunlar işin sadece donanımsalyönüdür, haliyle bir de yazılımsal yönüvardır.
S: İşlemcinin gücünü yazılım nasıl etkiler?
C: Çokgüçlü bir arabayı dandik bir şöförün kullanımı hız açısındannasıl etkilerse oşekilde etkiler 

Şimdi örnek vermeyi bırakıp gerçeğedönecek olursak mobil işletimsistemlerinin işlemciyi nasıl kullandığınabakmamız gerekir.
Ön bilgi: İşlemciyi hemen hemen hiç bir uygulama doğrudankullanamaz çünküişlemcinin dilinden (Assembly – makine dili)konuşamazlar, bu yüzdenihtiyaçları olan işlemleri işlemcinin dilindenkonuşmayı bilen işletim sistemineiletirler.
Uygulamalar işletim sistemi ile doğrudaniletişebiliyor ve işletimsisteminin bir parçası gibi davranabiliyorsa doğal (native) uygulamaolurlar ve Symbian ile iOS işletimsistemleriuygulamaların doğal halde çalışmasına olanak sunar.
Fakat Android işletimsistemi adına Dalvik VM denilenve doğal olamayan uygulamalarınınsöylediklerini işletim sisteminin anlayacağıdile çeviren ek bir doğal uygulama(Sanal Makine – Virtual Machine)kullanıyor çünkü (Android NDK ile geliştirilmemiş) Androiduygulamalarıdoğal modda çalışamıyor. Peki bu bizim için ne anlama geliyor?
Symbian ile iOS uygulamaları işlemciningücünün yaklaşık %95 ile %90‘ıarasındakibir miktarı doğrudan kullanabilirken, Android’de bu oran (araya tercümanlıkiçin giren Dalvik VM’in işlemci gücünden payalması yüzünden%75 ile %60 arasınakadar düşebiliyor.
Yani bir diğer deyişle bir uygulamaSymbian ile iOS işletimsistemlerinde 900 MHz hız ile çalışabilmek için diyelimki 1000 MHz işlemciyeihtiyaç duyuyorsa, Android işletim sisteminde900MHz hız ile çalışabilmek için 1200 ~ 1500 MHz arasındabirişlemciye ihtiyaç duyuyor,çünküaradaki farkı Dalvik VM kullanıyor.
Umarım şimdi modern Android cihazlardaneden en az 1 GHz işlemcikullanıldığını daha iyi anlıyorsunuzdur, çünkü ancak bu şekildeişlemcinin uygulamalardakietkin saat hızı 750 ~ 600 MHz civarında olabiliyor.
İşlemcinin gücünden ne kadarfaydalanıldığı konusunda araya giren bir diğerfaktör ise işletim sistemindedonanımsal hızlandırmanın (hardwareacceleration)kullanılıp kullanılmadığıdır.Symbian^3 ve ilerisiile iOS işletim sistemininkullanıcıya görünen grafikselarayüzünü (GUI) merkezi görselişlemci (GPU) ile oluşturup merkeziişlemciyi (CPU) kullanmaz.
Fakat Android henüzdonanımsal hızlandırma desteklemediğiiçin GUI CPU tarafından oluşturulur, GPUkullanılmazBu da toplamperformansta bir düşüşe sebep olur çünkütoplam işlemci gücünden uygulamalaraayrılabilen miktar yaklaşık %10 – %20 arasındaazalmaktadır.
Yukarıda anlattıklarımızı biraz daha kolayanlaşılabilir bir dille ifadeetmemiz gerekirse:
NokiaN8, Symbian^3 işletim sistemi kullandığıiçin (orjinalinde800 MHz olduğu halde pil ömründen tasarruf edebilmekiçin saat hızı düşürülmüş680 MHz’likARMv6 komut setli CPU’sunun yanı sıra300 MHz’lik GPU’sunu (Broadcom BCM2727)de kullanır,böylece toplam işlemci saat hızı 980 MHz’e çıkar , uygulamalaradoğrudan ayrılabilen CPU saat hızı ise 612 ~646 MHz arasındadır.
AppleiPhone 4, iOS işletim sistemi kullandığı için (orjinalinde1000 MHz olduğu halde pil ömründen tasarruf edebilmekiçin saat hızı düşürülmüş)ARMv7 komut setli 786 MHz’likCPU’sunaek olarak200 MHz’lik GPU’sunu (PowerVR SGX535) dekullanır, toplam işlemci saathızı 986 MHz’e çıkar uygulamalara doğrudan ayrılabilen CPU saat hızıise 707.4 ~746.7 MHz arasındadır.
SamsungGalaxy S, Android işletim sistemi kullandığı içinARMv7komut setli (saat hızı düşürülmemiş olan1000 MHz’likCPU’sununyanı sıra 200 MHz’lik GPU’sunu (PowerVR SGX540)kullanamaz,toplamişlemci saat hızı 1000 MHz’de kalır ve uygulamalara doğrudanayrılabilen CPU saat hızı 480 ~675 MHz arasındadır.
Gördüğünüz üzere işlemcisinin saat hızıdüşük diye yerden yere vurulan NokiaN8/E7/C7/C6-01aslında diğer rakiplerinden daha güçsüz değildir, içlerindeki şuan piyasadakien güçlü GPU kullanıldığı için mevzubahis uygulamanın GPU’yu nekadarkullandığına bağlı olarak rakiplerinden çok daha hızlı da olabilir.




Son olarak bir bilgi daha: Yukarıdaişlemcinin belleğe erişim hızının toplamişlemci gücünü etkileyen bir faktörolduğundan bahsetmiştik. iPhone 4 ve GalaxyS’te kullanılan PowerVR SGX GPU‘larkendi içlerinde RAM barındırmadığıiçin sistemin RAM’ini kullanırlar vesistemin RAM’ine tek RAM kontrolcüsü olduğuiçin aynı anda hem CPU hem de GPUerişemez, birbirlerini beklemek zorundakalırlar ve bu saniyede yapılabilen işlem sayısını düşürür.
Fakat şimdiye dek duyrulmuş Symbian^3cihazlarda kullanılan BroadcomBCM2727 GPUiçerisinde 32 MBRAM ve haliyle bir de kendineait RAMkontrolcüsü barındırdığından sistemin RAM’ini pek kullanmaz, kullansabile ayrıRAM kontrolcüleri ile belleğe eriştiklerinden hem CPU hem de GPU aynıandaRAM’lerine erişir ve birbirlerini beklemek zorunda kalmazlar ve saniyedeyapılabilen işlem sayısında bir düşüşyaşanmaz.
Hadi buyrun bir deburadan yakın! 



Ekleme: Bir kaynakta birkullanıcının
Bu arada samsungu 1 buçuk yıl önce böyle bir işlemci (kasıt i8910′daki ARMCortex A8) koyduğu için tebrik etmek gerek. Nokia hala koymuyorgördüğünüzgibi.
şeklindeki talihsiz ifadesine rastladık vebunun üzerine bazısöyleyeceklerimiz var.
Yukarıda yazılımın donanımdan yeterincefaydalanmadığı zaman odonanımın hiç bir anlamı olmadığını Androidüzerinden anlatmayaçalıştık, fakat Samsung i8910′da (ve SonyEricsson Satio ile Vivaz’da)kullanılan Symbian^1 (Symbian OS 9.4 + S60v5 UI)yazılımı Android’in şu ankihalinden farksız durumda, yani donanımsalhızlandırmadesteklemiyor.
Üstelik Samsung i8910′da kullanılanyazılım ARM Cortex A8′in sunduğu ARMv7komut setinin getirdiği yeniliklerikullanacak şekilde kodlanmadığı için NokiaN8,ARMv6 komut seti üzerinde çalışan dahaeski teknolojiye sahip bir işlemciyesahip olduğu (ve bu testler prototip cihazüzerinde tamamlanmamış yazılım ileyapıldığı) halde Samsung i8910 dan yüzde 54, N8 ile daha hızlıaynı işlemci mimarisine sahip amaN8′in MHz bazında %57 daha hızlı işlemciyesahip olduğuNokia N97′den yüzde180 daha hızlı çıkıyor. 
Son karşılaştırmayı bira daha düşünmekgerek, aynı işlemci sadeceyüzde 57 daha hızlı olduğuhalde %180 daha güçlü sonuçlar doğurabiliyor.Aradakifark nereden geliyor derseniz, yazımızı ya okumamış ya daanlamamışsınızdır 
Yani kısaca sadece CPU’ya bakıp laf konuşmak, gayet yersizveanlamsız olabiliyor
Sonuca bakıcak olursak eğer samsung S serisine itafen hızlı dır nokia daniyidir diyenlere de bir tavsiye olarak algılanmasını istiyorum.
Mobil bir cihaz satın almak isteyen arkadaşlar android almak isterlersealsınlar. Fakat forumlar da yazılıp çizilenler eşliğinde değil, kendi istekleridoğrultusunda hareket etsinler. Ben Nokia n8 kullanıyorum ve kullanmadan mobilcihazlara uygun değildir şunu al ya da bunu al diyenlere bütün bunları internetvasıtasıyla ve ya herhangibir videodan yola çıkarak ya da bazı testlereşliğinde cümlelerini tamamlayanlar bu yazılanları lütfen dikkate alsınlar.
Son olarak tamamlamak istediğim cümle tam olarak şudur ki: İNTERNET HERZAMAN DOĞRUYU SÖYLEMEZ SİZ DOĞRU YERLERE BAKMADIKÇA...
Yazının büyük bir Kaynakça dır sizleri daha iyi bilgilendirmek amacıylaalınmıştır.

Son Düzenleme: Kubde ~ 10 Aralık 2010 15:03