MONİTÖRTLER HAKKINDA

Banned
21-05-2007, 20:42   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
203 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

Çözünürlük:

Ekran görüntüsü oluşturmak için kullanılan yatay ve dikey nokta sayısına "çözünürlük" denir. Bu sayı ekranın hassasiyetini gösterir. Yüksek çözünürlük, ekranda daha fazla görüntü bilgisi gösterilmesine olanak sağladığından birçok görevi gerçekleştirmeye uygundur. Örnek: Çözünürlük 1024 X 768 ise, ekran 1024 yatay nokta (yatay çözünürlük) ve 768 dikey çizgiden (dikey çözünürlük) oluşuyor demektir.

Dikey Frekans:

Görüntüyü oluşturmak ve kullanıcıya göstermek için ekranın saniyede birkaç defa yeniden çizilmesi gerekir. Saniyedeki yineleme sıklığına Dikey Frekans veya Yenileme Hızı denir. Birim: Hz

Örnek: Aynı isin kendini saniyede 60 defa yinelerse, bu 60 Hz olarak kabul edilir. Bu durumda ekrandaki titreşim algılanabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için dikey frekansı 70 Hz'in üzerinde olan Titreşimsiz Mod kullanılır.

Yatay Frekans:

Ekranın sağ kenarını sol kenarına bağlayan bir satırı yatay olarak tarama süresine Yatay Döngü denir. Yatay Döngü'nün tersi alınarak elde edilen sayıya Yatay Frekans denir. Birim: kHz

Nokta Aralığı:

Monitördeki görüntü kırmızı, yeşil ve mavi noktalardan oluşur. Noktalar birbirine yakınlaştıkça çözünürlük artar. Aynı renkteki iki nokta arasındaki uzaklığa "Nokta Aralığı" denir. Birim: mm

HD Ready: High Definition (Yüksek tanımlı) data formatlarını (720p,1080i) görüntüleme olanağı sağlayan teknolojidir. Panel çözünürlüğüne bağlı olarak çeşitli kaynaklardan elde edilen yüksek tanımlı görüntüleri gösterebilme kapasitesine sahip televizyonlar için kullanılır.

Kontrast Oranı: Siyah ve beyaz arasındaki farktır. Bu oran arttıkça ekranın ara renk detaylarını gösterme kapasitesi ve fazla oda ışığını tolere edebilme derecesi artar.

Parlaklık: Ekranda oluşan beyaz rengin ne kadar doygun olduğunu belirten ve değeri ‘candela’ ile ifade edilen bir kavramdır.

Tepki Süresi: Transistörün kapalı durumdan (siyah) açık duruma (beyaz) ve sonra tekrar kapalı duruma (siyah) geçmesi için gereken süredir, ms cinsindendir ve düşük olması daha iyi anlamına gelir.

TCO 2003
Şu an için en yeni standart. Monitörlerde ekran tazeleme hızına bağlı olarak ortaya çıkan görüntü parlaklık değişimlerine sınır getirir. Ergonomi açısından ekranın en az 20 derece dikey hareket etmesini zorunlu kılar. Elektrostatiği elektrik ve manyetik alanlara sınır getirir ve ses emisyonunu sınırlar. Monitör yapımında insan sağlığını tehdit eden maddeler kullanılmasını yasaklar. Kurşun kullanılmamasını, alev almayı engelleyici madde olarak kullanılan brom ve klor miktarlarının sınırlandırılmasını sağlar. Bekleme durumunda 5w harcanmasını gerektirir.

MPR II

Swedish Department of Labor tarafından oluşturulan MPR II standardı, monitörlerin yaydığı maksimum elektromanyetik radyasyon seviyesini belirler. Monitörlerin elektromanyetik radyasyon ölçümlerini yaparak belirlenen standarda uygun hale getirilmesini sağlar. MPR II, monitörün merkezinden 50 cm uzaklığa kadar olan bölgede izin verilen elektrostatik, manyetik ve elektrik alanlarının maksimum seviyelerini tanımlamıştır. Buna göre MPR II logosu bulunan monitörün çevresindeki;
Elektrostatik Potansiyel
Elektrik Alanı
Manyetik Alan
MPR II tarafından belirlenmiş standart değerlerdedir.

TCO Standardı Ile MPR II Standardının Koşulları Arasındaki Farklar:

MPR II standardı monitörlerin elektrik ve manyetik alanlarının ölçüm metotları ile monitör çalışmadığında çevresindeki elektrik ve manyetik alanlar ile monitör çalışırken çalışma alanındaki oluşturduğu alan düzeylerindeki artışları inceler.

TCO standardı ise teknik olarak olabilecek ve kullanıcıların maruz kalabileceği elektrik ya da manyetik alanlar ile ilgilenir. Bunların kullanıcılar üzerinde oluşturdukları etkileri ve zararları en aza indirmeye çalışır.

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 22 Mayıs 2007 09:07