Monitörün kapanması

HPQ-User
01-07-2009, 09:31   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

TerminatoR sormuş:
Bilgisayarım açıldıktan sonra yeniden başlatma veya çözünürlüğü değiştirecek(buna windows ayarlarından çözünürlük değiştirme işlemi de dahil.) herhangi bir işlem yaptığımda monitör kendiliğinden siyahlaşıyor.(bu siyahlaşma tamamen kapanma değil.Gamma ayarı 0.01 olduğunda oluşan görüntü gibi.Çok mat bir görüntü de olsa var.) Ve bir daha kapatıp açtığımda ekrana görüntü geliyor, 1 sn.sonra görüntü gidiyor. 5-6 defa monitörü açıp kapatıyorum ancak öyle görüntü geliyor(kalıcı bir şekilde). 1440x900 dışındaki herhangi bir çözünürlüğe geçtiğimde bu sorunla karşılaşıyorum. Riva Tuner yazılımında refresh rate'i 60 Hz'e sabitlemeyi denedim. Makineyi ilk açtığımda riva tuner'in ayarları geçerli olmakla birlikte çözünürlük geçişlerinde sorun olmuyor. Ama monitör uyku modundan çıktığında ya da düğmeden kapatıp açtığımda yine aynı sorun beliriyor. Monitörü kapatıp 5 sn. sonra açtığımda bile aynı sorun oluyor(çözünürlük değişmemesine rağmen) Ben ekran kartı kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum. Fakat emin değilim. Hp nin teknik servisi sorunun bende olduğunu söylüyor ve 1440x900 ü desteklemeyen oyunları(eski oyunları) oynamamam gerektiğini söylüyor. Counter-Strike 1.5, age of empires 2 gibi oynamayı sevdiğim bir çok oyunda bu destek yok. İnternet cafelerde de o kadar yeni makine var ama hiçbirinde 1440x900 dışındaki çözünürlükleri desteklememe gibi bir sorun olmuyor. Bilgisayarımı uzun süre 1440x900 çözünürlükte açık bıraktığımda hiçbir sorunla karşılaşmıyorum. Yani bilgisayarımı oyun oynamak için aldım, şu anda canımı o kadar sıkıyor ki bu durum oyun oynamak istemiyorum.  Ne yapmalıyım? Yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim...

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
HP Pavilion Elite m9325.tr masaüstü bilgisayar. + Hp w1907v lcd monitör...
intel core2duo e8400 işlemci
3 gb ram
320 gb seagate sata hdd
nvidia geforce 9600 gs
tsst corp. dvd-writer.
Orijinalde windows vista ile geldi sistem ancak ben sonradan windows xp yükledim. Aynı sorunlar vista'da da vardı. İşletim sistemi değişimi sorunumu değiştirmedi...

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)

Süleyman.
01-07-2009, 17:24   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Bence sorun donanımınızda. Ya ekran kartı ya da monitör. Deneme yanılma yoluyla tespit etmeye çalışın. Mesela farklı monitör deneyin. Farklı grafik kartı denemeyin, cihazınız garanti dışı kalabilir. Servis çözünürlük desteklemeyen eski oyunlar konusunda bence sallamış.

ismailsivri
01-07-2009, 19:37   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

sağolun kardeşim. Çok teşekkür ederim. İmkânım olursa deneyeceğim başka bir monitörle... Saygılar..

Süleyman.
01-07-2009, 19:46   |  #4  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Alıntı: ismailsivri  
sağolun kardeşim. Çok teşekkür ederim. İmkânım olursa deneyeceğim başka bir monitörle... Saygılar..
Rica ederim. Umarım sorununuz çözülür.

panda34
01-07-2009, 20:21   |  #5  
Yıllanmış Üye
2,344 mesaj
Alıntı: HPQ-User  
TERMİNATOR SORMUŞ:
BİLGİSAYARIM AÇILDIKTAN SONRA YENİDEN BAŞLATMA VEYA ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ DEĞİŞTİRECEK(BUNA WİNDOWS AYARLARINDAN ÇÖZÜNÜRLÜK DEĞİŞTİRME İŞLEMİ DE DAHİL.) HERHANGİ BİR İŞLEM YAPTIĞIMDA MONİTÖR KENDİLİĞİNDEN SİYAHLAŞIYOR.(BU SİYAHLAŞMA TAMAMEN KAPANMA DEĞİL.GAMMA AYARI 0.01 OLDUĞUNDA OLUŞAN GÖRÜNTÜ GİBİ.ÇOK MAT BİR GÖRÜNTÜ DE OLSA VAR.) VE BİR DAHA KAPATIP AÇTIĞIMDA EKRANA GÖRÜNTÜ GELİYOR, 1 SN.SONRA GÖRÜNTÜ GİDİYOR. 5-6 DEFA MONİTÖRÜ AÇIP KAPATIYORUM ANCAK ÖYLE GÖRÜNTÜ GELİYOR(KALICI BİR ŞEKİLDE). 1440X900 DIŞINDAKİ HERHANGİ BİR ÇÖZÜNÜRLÜĞE GEÇTİĞİMDE BU SORUNLA KARŞILAŞIYORUM. RİVA TUNER YAZILIMINDA REFRESH RATE'İ 60 HZ'E SABİTLEMEYİ DENEDİM. MAKİNEYİ İLK AÇTIĞIMDA RİVA TUNER'İN AYARLARI GEÇERLİ OLMAKLA BİRLİKTE ÇÖZÜNÜRLÜK GEÇİŞLERİNDE SORUN OLMUYOR. AMA MONİTÖR UYKU MODUNDAN ÇIKTIĞINDA YA DA DÜĞMEDEN KAPATIP AÇTIĞIMDA YİNE AYNI SORUN BELİRİYOR. MONİTÖRÜ KAPATIP 5 SN. SONRA AÇTIĞIMDA BİLE AYNI SORUN OLUYOR(ÇÖZÜNÜRLÜK DEĞİŞMEMESİNE RAĞMEN) BEN EKRAN KARTI KAYNAKLI OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM. FAKAT EMİN DEĞİLİM. HP NİN TEKNİK SERVİSİ SORUNUN BENDE OLDUĞUNU SÖYLÜYOR VE 1440X900 Ü DESTEKLEMEYEN OYUNLARI(ESKİ OYUNLARI) OYNAMAMAM GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR. COUNTER-STRİKE 1.5, AGE OF EMPİRES 2 GİBİ OYNAMAYI SEVDİĞİM BİR ÇOK OYUNDA BU DESTEK YOK. İNTERNET CAFELERDE DE O KADAR YENİ MAKİNE VAR AMA HİÇBİRİNDE 1440X900 DIŞINDAKİ ÇÖZÜNÜRLÜKLERİ DESTEKLEMEME GİBİ BİR SORUN OLMUYOR. BİLGİSAYARIMI UZUN SÜRE 1440X900 ÇÖZÜNÜRLÜKTE AÇIK BIRAKTIĞIMDA HİÇBİR SORUNLA KARŞILAŞMIYORUM. YANİ BİLGİSAYARIMI OYUN OYNAMAK İÇİN ALDIM, ŞU ANDA CANIMI O KADAR SIKIYOR Kİ BU DURUM OYUN OYNAMAK İSTEMİYORUM.  NE YAPMALIYIM? YARDIM EDECEKLERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM...

SORU TÜRÜ: DONANIM
İŞLETİM SİSTEMİ: WİNDOWS XP
SİSTEM ÖZELLİKLERİ:
HP PAVİLİON ELİTE M9325.TR MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR. + HP W1907V LCD MONİTÖR...
İNTEL CORE2DUO E8400 İŞLEMCİ
3 GB RAM
320 GB SEAGATE SATA HDD
NVİDİA GEFORCE 9600 GS
TSST CORP. DVD-WRİTER.
ORİJİNALDE WİNDOWS VİSTA İLE GELDİ SİSTEM ANCAK BEN SONRADAN WİNDOWS XP YÜKLEDİM. AYNI SORUNLAR VİSTA'DA DA VARDI. İŞLETİM SİSTEMİ DEĞİŞİMİ SORUNUMU DEĞİŞTİRMEDİ...

İNTERNET TARAYICI: MOZİLLA/5.0 (WİNDOWS; U; WİNDOWS NT 5.1; TR; RV:1.9.0.11) GECKO/2009060215 FİREFOX/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)

sihirbaz_
01-07-2009, 21:09   |  #6  
Yıllanmış Üye
298 mesaj

sorun ekran kartınızın ramdac ünitesinden kaynaklı. yani dodanımsal. sizin müdehale edebileceğiniz pek bir şey yok maalesef...

ismailsivri
02-07-2009, 13:20   |  #7  
Taze Üye
4 mesaj

sihirbaz kardeş
peki bu ramdac ünitesinin bozuk olmasına bağlı herhangi başka bir sorun daha belirmez mi? Ne bileyim yani pro evolution soccer 2009(1440x900 destekli), Max Payne 2(1440x900 destekli) gibi bu çözünürlüğü destekleyen oyunlarda en ufak sorun yok. Dediğiniz gibiyse servise vericez başka çare yok. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

sihirbaz_
03-07-2009, 20:26   |  #8  
Yıllanmış Üye
298 mesaj
Alıntı: ismailsivri  
sihirbaz kardeş
peki bu ramdacünitesinin bozuk olmasına bağlı herhangi başka bir sorun daha belirmezmi? Ne bileyim yani pro evolution soccer 2009(1440x900 destekli), MaxPayne 2(1440x900 destekli) gibi bu çözünürlüğü destekleyen oyunlarda enufak sorun yok. Dediğiniz gibiyse servise vericez başka çare yok. Çokteşekkür ederim yardımınız için.
ramdacünitesinin görevi grafik işlemcisinden gelen verilerin monitörlerimizinkullanabileceği veriye çevrilmesini ve iletişimlerini sağlamaktır.

elbetteekranınız desteklediği çözünürlükler dışında istenileni veremeyecektirancak sadece tek bir çözünürlüğün desteklenmeside görülmemiş birşeydir.

ismailsivri
09-08-2009, 19:29   |  #9  
Taze Üye
4 mesaj

iyi günler. Ben tekrar soruma net bir cevap almak için soracağım. Uzun bir süre geçti ama bilgisayarımın kasasını farklı bir monitöre, monitörümü de farklı bir kasaya bağlayıp denemeler yaptım. Ancak sorunun nerden kaynaklandığını bir türlü çözemedim.
1-Kasamı eski bilgisayarımın monitörüne bağladım(14 inc belinea eski geniş yer kaplayan monitörlerden)

Oyunları çalıştırdığımda en ufak bi kararma ile karşılaşmadım. Eski monitörümü 4-5 defa kapatıp açmama rağmen en ufak bir ekran kararması ile karşılaşmadım.

2-Monitörümü eski bilgisayarımın kasasına bağladığımda ise(bu kasada intel740 ekran kartı var. 10 senelik bilgisayarım)

yeni bilgisayarıma göre daha iyi çalıştığını fark ettim. Böyle dememin sebebi ise eski bilgisayarımda oyunlarda ekran kararması yerine yaklaşık 20 sn.lik bir monitör uyarısı geliyor(input signal out of range şeklinde.) Bu uyarı esnasında monitör oyunu çalıştırmaya devam ediyor ama 20 sn. sonra monitör uyku moduna geçiyor. Ayrıca monitörüm yeni bilgisayara takılıyken monitörü kapatıp 10 sn. sonra açmaya çalıştığımda ekran kararıyordu yaklaşık 8-9 defa ekranı kapatıp açıyordum ancak kendine gelebiliyordu monitör. Fakat eski bilgisayarımda ekranı kapatıp açtığımda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Hiç ekran kararmadı yeni bilgisayarımdaki gibi.

Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim konu benim ekranın kararması diye tabir ettiğim meselede monitör güç düğmesi açık olarak gözüküyor-> Yani uykuya geçmeden kararıyor. Ancak uyku moduna geçti diye tabir ettiğim şeyde monitör >Monitor is going to sleep uyarısını verip uyku moduna geçiyor.

Bir bilginiz varsa yardımcı olun. Bilgisayarı servise göndericem. Servise hangi parçaları götüreceğim konusunda kararsızım.  Gördüğüm kadarıyla kasa ve monitör tek başlarınayken dediğim sorun ortaya çıkmıyor. En mantıklısı ikisini birden servise göndermek sanırım.
ilginize şimdiden teşekkürler...

Süleyman.
10-08-2009, 00:15   |  #10  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj

LCD ekranınızın girişi nedir; DVI, HDMI? Ekran kartınızda HDMI girişi var mı? Belki ekran kartı girişleri sorunludur. CRT ekran ile LCD ekranı, ekran kartınızın farklı soketlerine takıyor olabilir misiniz?

ismailsivri
10-08-2009, 19:25   |  #11  
Taze Üye
4 mesaj

LCD ekranımın girişi dvi olmalı(ne demek bilmiyorum ama).HDMI olmadığına eminim. 10 sene önce aldığım monitörün girişiyle aynı. Ekran kartımın hdmi girişi mevcut. 3.sorunuza cevabım ise hayır. İki kabloyu da ekran kartımın sizin tabirinizle dvi girişine takıyorum. LCD ekranımda hdmi kablo girişi bulunmadığı için bunu yapmam olanaksız. Yardımınız için teşekkür ederim.

Methowen
09-08-2012, 11:20   |  #12  
Taze Üye
1 mesaj

Aynı sorun bendede var anlıyorum seni bi tane ekranım var minicik bazen onu kullanıyorum oynanılmıyor onlada Kahkaha Süleyman ın dediği gibi ekranın değiştirilmesiyle alakalı bişey o sorun . Genelde üretici hatasıdır sana 2 tavsiyem var ya bilgisayarın yapımcısını şikayet et ya da yeni bir monitör al Beğendim

Son Düzenleme: Methowen ~ 09 Ağustos 2012 11:21
Kapalı Hesap (203561)
09-08-2012, 11:33   |  #13  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 132
4,310 mesaj
Alıntı: Methowen  
Aynı sorun bendede var anlıyorum seni bi tane ekranım var minicik bazen onu kullanıyorum oynanılmıyor onlada Kahkaha Süleyman ın dediği gibi ekranın değiştirilmesiyle alakalı bişey o sorun . Genelde üretici hatasıdır sana 2 tavsiyem var ya bilgisayarın yapımcısını şikayet et ya da yeni bir monitör al Beğendim

Kardeş adam 3 yıl önce yazmış. Artık led bile almıştır kimbilir :)

gameshot
02-12-2012, 18:48   |  #14  
Taze Üye
2 mesaj

bendede aynı monitör var ve evet bendede aynı sorun var oyun oynadıktan veye bilgisayarı normal kullandıktan sonra ekranı kapadığımda 5-6 dk boyunca ekranı açamıyorum çok az belli oluyor binevi gölge düşüyor bekledikten sonra açılıyor ,bu ekranı açma süresine bağlı ne kadar çok kullanırsan o kadar geç geliyo ne yaptıysam olmadı servisi aradım doğru dürüst konuşmuyorlar bile 4 yıldırda böyle sürdü ve artık pc günde 2 kez ben ekranı kapamasam bile kapanıyor birden donuyor ve yeniden başlatmak zorunda kalıyorum artık yeni bilgisayar alacağım şunu çok iyi biliyorum ki alacağım bilgisayar kesinlikle hp olmayacak (HP w1907v NVIDIA GeForce 8500 GT)

erc0
03-12-2012, 00:48   |  #15  
Taze Üye
2 mesaj

Slm Arkadaslar,

aranizda yada cevernizde "Bilgisayar Aglari Herkes Icin" adli kitabi satan biri varmi? Eger varsa bena mail yazarmisiniz. [email]erc_erco@mynet.com[/email]. Kitabin fiyatinin iki katini verebilirim.