nasıl bios güncellenir?

onurcakir1903
19-08-2007, 14:11   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
340 mesaj

anarkartım ASUS A7N8X biosunu nasıl güncelleyebilirim???

blackhawkmilan31
19-08-2007, 14:22   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj

BIOS update işlemi için Asus anakartlarda aflash.exe programını kullanmanız gerekmektedir. Öncelikle anakartınızın tam modeline göre BIOS dosyasını internetten çekmeniz gerekmektedir. ASUS Download ya da Çizgi FTP sitelerinden gerekli BIOS dosyasını bulabilirsiniz.
aflash.exe ve çektiğiniz BIOS dosyasını boş ve sağlam bir diskete kopyalayınız. ( Dosyalar genelde Zip formatında sıkıştırılmış şekilde dağıtılırlar. Diskete kopyalayacağınız dosya bu zip dosyasının içindeki dosyadır.)
Açılış disketi oluşturmak için:

Windows 95/98/ME kullanıyorsanız BIOS dosyalarından ayrı olarak bir sistem disketi oluşturunuz.
Windows 2000 kulllanıyorsanız yine Windows 95/98/ME sistem disketi gereksiminiz vardır.
Windows XP kullanıyorsanız A: sürücüsü üzerinde format seçeneğinden DOS açılış disketi oluşturabilirsiniz.
Bilgisayarınızı bu açılış disketi ile açınız. (BIOS Setup'tan ilk açılış sürücüsünü Floppy olarak değiştiriniz). Gelen menüden F5 tuşuna basarak komut satırına düşünüz. (Bu şekilde BIOS yazma işlemini engelleyecek hiçbir program hafızaya yüklenmemiş olacaktır.)
Hazırlamış olduğunuz diğer disketi takıp
A:\>aflash.exe
komutu ile Aflash programını çalıştırınız.

AFLASH Programını çalıştırdığınızda yanda görüldüğü gibi anakartınızla ilgili BIOS bilgileri ekrana gelir. Eğer Flash Memory bölümünde UNKNOWN FLASH MEMORY yazısı yazıyorsa Aflash programı EEPROM'u tanımamıştır. Bu durumda:

EEPROM (Flash Memory) bozuk olabilir. destek@cizgi.com.tr adresine başvurunuz.
ASUS P2B gibi eski bir anakarta sahipsiniz. Aflash v1.26 kullanmanız gerekir.
EEPROM (Flash Memory) çok yeni bir modeldir. Yeni sürüm Aflash kullanmanız gerekir.

Opsiyonel olan birinci seçenek, anakartınızın o an kullandığı BIOS versiyonunu herhangi bir probleme karşı yedeklemenizi sağlar. "1" tuşuna basarak seçebilirsiniz. "Please Enter File Name To Save:" komutuna herhangi bir isim vererek BIOS'unuzu yedekleyin. "BIOS Saved Successfuly" mesajı ile işlem gerçekleşmiş olur. ESC ile ana menüye dönebilirsiniz.

İkinci seçenek seçildiğinde program sizden yeni BIOS update dosyasının ismini soracaktır. "2" tuşuna basarak seçebilirsiniz. Dosya ismini buraya girin (örneğin bx2b1009.awd) ve Enter tuşuna basınız.

Bundan sonra anakarta ait BIOS'u ve üzerine yazacağınız yeni BIOS versiyonlarını gösteren aşağıdaki mesajlar çıkacaktır.

Her iki satırda da aynı model numarası yazmıyorsa anakart modelinizi belirleme de yanılmış olabilirsiniz. Lütfen kontrol ediniz.
BIOS revizyon numarası anakartınızdakinden daha küçük sayıda ise ya da tarihi daha eski ise daha önceki sürüm BIOS dosyasını çekmiş olabilirsiniz. Lütfen kontrol ediniz. "Y" tuşuna basarak yazma işlemine başlayabilirsiniz.

5-10 saniyelik bir programlama süreci ardından BIOS'unuz güncellenmiş olacaktır.

İşlem bittikten sonra BIOS'unuzu yeniden programlamak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. "N" ile devam edebilirsiniz.

Son olarak ekranınza işlemin bitmiş ve bilgisayarı restart etmenizin gerekli olduğuna dair bir yazı gelecektir. ESC ile programdan çıkıp, bilgisayarınızı yeniden başlatınız. (Ctrl+Alt+Del)
Sistem açıldığında anakart modeli ile birlikte yeni BIOS revizyon numarası yazacaktır. Eğer doğru revizyon numarası yazıyorsa problemsiz güncelleme yapmış bulunmaktasınız.

ALINTIDIR.

Yalnız riskli bir iştir.Eğer bu işlemi yaparken voltaj dalgalanması olursa anakartından olabilirsin.UPS ile yapılması daha mantıklı.

kuruwa
19-08-2007, 14:27   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,438 mesaj

senin anakarın bir degısıgı bende wardı cd sıne bak orda bir program ile ındırdıklerını xp içinden kurabılırsın eger yoksa yukarıdakılerı adım adım uygulman gereklı yada sitesıne bak bazı anakartlarda site uzerınden de bulabılırsın xp içi bios uptade programını bendekını yenı anakartın disketten uptade ettım siteye bir baktım kı xp içinde program warmıs yeni dedıysem 2006 tarıhlı ama 3 ay once geldı bana sıfır ama denıldıgı gibi elektrık gitti biosun gitti ama bazı anakartlarda koruma wardır ama dedıgım gibi bazı anakartlarda

Son Düzenleme: kuruwa ~ 19 Ağustos 2007 14:28