Nasil Bir Islemci, Nasil Bir Bilgisayar Almali?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
emoz159
26-06-2006, 11:22   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 3
96 mesaj

Merhaba arkadaslar...

Üyesi bulundugum dernegin binasinda simdilik 10 Maximum 25 kisilik bir Dil Gelistirme Labaratuar'i kurmayi planliyoruz ve bunun icin bütce cikartabilmeye calisiyoruz. Düsüncemiz su sekilde:
Bir Server  kurup Filmleri bu server'a yükleyip diger bilgisayarlara buradan dagitmayi düsünüyoruz.(DVD Ye yazmak daha mantikli gibi gözükyor ilk basta ama DVD'lerin kaybolma ihtimali cok yüksek oldugu icin Divx olarak bilgisayardan paylasmak daha iyi gibi gözüktü simdilik)
Bunun icin Xeon bilgisayarlara baktim fakat fiyatlari biraz yüksek gibi gözüktü. Bunun yerine 10 kullanicinin ayni anda Film izleyebilecegi baska bir sistem önerisi olan varsa lütfen detaylariyla bana yazabilirlermi?
Yok Xeon olsun ise önerdigniz bir sistem var mi?
(Xeon'dan cekinmemdeki baska bir neden de daha önce normal bir kullanici bilgisayarindan baska bilgisayar kullanmamis olmam, yani cuvallama ihtimalim olmasi [V] Üzgün  )

Simdiden tesekkürler...

Son Düzenleme: emoz159 ~ 26 Haziran 2006 11:24
kadirkayik
26-06-2006, 11:29   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
196 mesaj

opteronları da hesaba katıver

SMK BiLiSiM
26-06-2006, 11:36   |  #3  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

IBM xSeries 226 Server senin isini cozer arkadasim. 10 kuLLanicidan bahsediyorsun ve tek PC den dagitacaksin. normaL isLemciLi bir biLgisayar senin istedigin verimi sana veremez. bu yuzden server sart derim..
xSeries 226
Uygun bir fiyat performans ve veri koruması

Tower modeller/Opsiyonel rack mount kit ile 4U raf-tipi

3.2GHz'a kadar yeni Intel® EM64T işlemci; yüksek performans 800MHz front-side bus hızı, 2 işlemci desteği

512MB standart, 12GB'a kadar maksimum PC3200 DDR2 Chipkill bellek

SATA disk desteği

Sabit disk aynalaması için entegre RAID 1 ile ULTRA-320SCSI desteği
En fazla 6 Ultra320 hot-swap sabit disk sürücüsü ve 880GB maksimum depolama

Ulaşılabilirliği artırmaya yardımcı hot-swap yedek güç kaynaklı modeller
IBM Director, Remote Deployment Manager ve the Remote Supervisor Adapter, dağıtık ortamlar için uzaktan yönetim sağlar...
15000 RPM Lik 3 tane diskten sonra bir de RAID5 i kurarsin. en az 5 sene kapatmadan kuLLanirsin... iyi dusun iyi arastir... benimki oneri :) kendi dogrun en dogrudur... koLay geLsin...

black_flood
26-06-2006, 14:19   |  #4  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

bune yaw zuhahaha harbi allah sana 2007 yılında akıl dağıtırken unutmasın hatta sana snde 1.2 trilyon işlem kapasitesi olan beyinlerden versin.birkere bu sistem kafadan adi ve bozuk.ilk olarak bir sunucu için alt platform lazım o olmadan istersen 10 işlemcili 80 ramli 32 terabyte diskli yap genede hikaye taban iyi olmadımı.ilk olarak bu sunucu için bir kabinnet lazım ve sunucu ortalıkta biryerde olmamalı ve sunucunun bulunduğu ortam daima sabit sıcaklıkta olmalıdır.sıcaklık 20 - 25 dereceyi geçmemeli maksimum.kabinnet sağlandıktan sonra sistemin yapısına geçelim içine yerleşecek.senin server sistemin file server modülü olacak dediğine göre printer yada local server değil.bir file server için okadarda anormal saat hızlı cpu yani işlemci gerekmiyor birkere en başta bu yanlış bir yönlendirme.ram mitarı bu sunucularun minimum 1 gb ve üstü olması uygundur sonuçta file dağıtımı yaptığı gibi buna ek olarak antivirüs yazılımı ve ek birkaç temel yazılım standartta kurulur ve network yüküde bindimi bir müddet sonra 512 ram yerini cache yani sanal belleğe bırakır.ve birde hala ddr2 ve ddr1 mantığını çözemediğin için senide kutlarım smk bilişim.100 mhz artışla öyle aman aman artış olmaz.gerçek saat hızı 800 yada 1500 mhz ram takınca görürüsün farkı.intel cpular fsb kullanıyor ayrıca buda bir eksisi cpuların.yani dolaylı yoldan haberleşiyor donanımlarla ayrıca gerçek zamanlı 800 mhz değil o cpuların haberleşme hızı.amdlerin ise gerçek zamanlı 2.0 ghzdir.aradaki en büyük fark budur intelle.

sunucu fiyatıda yüksek demişsin arkadaşım ama gerçek sunucu platformu biraz pahalı olsun artık onuda pc ile aynı fiyata satarsalar mantık kalmazki herkez sunucu cpusu kullanırdı.en başta donanımlar birbirinle  tam uyumlu olmalıdır.file serverin konfigürasyonu şu olursa hem daha iyi çalışır hemde çok hızlı yanıt verir herşeye.

1) sunucu kabinneti
2) cpu opteron 64bit 246 serisi olacak cache bellek 1mb saat hız 2.0 ghz donanım haberleşme hızıda 2.0 ghz sn'de

anakart olarak k8n master2 -far anakart 6 ram slotu var anakartın dual core cpu desteğide mevcut çift cpu desteği hem duo hemde tek çekirdek için mevcut. geforce 6100 çipsetli. 4 sata portu 2 ıde var.pcıexpres desteğide mevcut.

ram olarakta 1 gb öneririm sana

disk olarak ister seagate istersen samsung sata2 disk takabilirsin. terabyte olanıda var normalide var.rpm hızı yüksek.

kasa olarakta gerçek sunucu kasası kullanman tercihimdir power supply'i yüksek olan.

ek olarak birde minimum 1 kva lık güç kaynağı sunucuya lazım.

güç kaynağı ve kabinnet hariç kdv dahil 4500 ytl ve üzeri ama 5000 ytlyi geçmez kasa.

Son Düzenleme: black_flood ~ 26 Haziran 2006 14:23
SMK BiLiSiM
26-06-2006, 14:35   |  #5  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

:)))) senin verdigin sisteme kabinet gerekimiyormu ki benim soyLedigime kabinetsiz oLmaz tarzinda konusuyorsun? bu birincisi isinize geLdiginde mhzLere ghzLere bakmayacaksin diyorsunuz burada Laf sokmaya caLisirken kuLLandigin iki keLime bunLar... anca konusuyorsun... Laf saLatasindan baska birsey yapmiyorsun.. + benim yaptigim yoruma yorum yapmayacaksin... en azindan yorum yap. sucLama :) bak yukarida yazmisim... anti parantez yine yaziyorum...((((benimki oneri :) kendi dogrun en dogrudur... koLay geLsin... )))) bu arkadas arastirsin baktin durumLara dogru yoLu buLacagina eminim :)

black_flood
26-06-2006, 14:46   |  #6  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
5,190 mesaj

kabinnet ne için bilmiyorsan ne yapayım formda sana sadaka toplatacağım ve eğer nasip olursa 1 yıl intel sunucu sistem üretimi 1 yıl amd 1.5 yılda microsoft sunucu sitem kurulumu eğitimi aldırtacam ozaman görürsün kabinnet ne için gerekli.sunucu tozdan ve havanın oluşturduğu dış etkenlerden etkilenmesin diye kullanılır ilk nedeni bu diğerlerine deyinmiyorum bile ve ayrıca kabak serverdan daha estetik ve klastır ortalık yerede koyma ihtiyacı duyulmaz.

SMK BiLiSiM
26-06-2006, 14:49   |  #7  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

benim yazdikLarimi adam gibi okumayacaksan yorum da yapma... benim sistemime kabinet gerekmiyor demedim ben. oyLe demisim gibi yazma.. senin sistemine gerekmiyormu ki de benim sistemimLe iLgiLi kabinet eksigini yazmissin diyorum ? bundan sonra yorum yaptigimda hatirLatinda Turkce sozLuk koyayim yanina... birde imLa kLavuzu... oyLe oku guLum...

black_flood
26-06-2006, 14:57   |  #8  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
5,190 mesaj

adam gibi yazacaksın ozaman yarım yamalak cpu ram hdd bitti nebu bu forma birsürü kişi geliyo bilgili bilgisiz örnek tanım yap ozaman kabinsiz güç kaynaksız nebiçin tanımlama bu??????? kasa toplamayı herkes yapar önemli olan kendinin diğerlerinden ne kadar farklı olduğunu kanıtlaman herkes kasa ram ıvır zıvır sallamakta özgür ama bukadarda olmaz kasa var gerisi yok bu nebiçim mantık işi .

SMK BiLiSiM
26-06-2006, 19:00   |  #9  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

yoo digerLerinden farkimi kanitLamaya caLismiyorum cunku senin gibi miLLetLe ugrasip govde gosterisi yaparak bir yerLere varmaya gerek duymuyorum :) bu arada aaaaaaaaawwwwwwwwwwww (esneme efekti).... seni iLk yorumuma karsiLik verdiginde acikcasi biLgiLi biri sanmistim. ama bu konusmaLardan sonra anLadim ki citir ceressin :) muhattabim degiLsin veLet seni:) hadi bak daLgana :) CHIP foruma yakismiyorsun bence... hatta bence CHIP forumu kirLetiyorsun... ukaLasin, dengesizsin, dusuncesizsin... senden bir haLt oLmaz... ALLah'a emanet oL... kaL sagLicakLa...

black_flood
26-06-2006, 19:47   |  #10  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
5,190 mesaj

kim çiturrrr belli dikkat ettiysen sırf cinsliğini ortaya çıkarmak için muhatabın oluyorum başka birşey için değil eninde sonuda patlayacaksın ve öfkene yenilip hata yapacaksın.

SMK BiLiSiM
26-06-2006, 20:02   |  #11  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

hahahah sen cidden acaip komik bir insansin :) guzeL kardesim ozeLime yaz. ozeLine yazdikLarima cevap ver :) sana degiL sinirLenmek tukmumu atmam be :D hahhaeuuhaehuae

emoz159
26-06-2006, 23:20   |  #12  
OP Üye
96 mesaj

Arkadaslar hepinize cevaplarinizdan dolayi tessekkür ederim.
Birbirimize karsi biraz kirici olmusuz, hos bir sey degil.
Ikinizinde dogrularida yanlislarida wardir. Bence birbirimize biraz daha sag duyulu yaklasmamiz gerek....

Tekrardan tesekkürler...

emoz159
27-06-2006, 02:40   |  #13  
OP Üye
96 mesaj

Arkadaslar bir sorum daha war:
Server almak yerine bilgisayarlarin HDD'leri network'te birbirine acmayi denesem nasil olur. Sonucta ayni filmi en fazla 3 kisi ayni anda izlemeye calisir.O bilgisayarda da 1 kisi film izleyebilecegi icin 3+1 kullanici en fazla olur. Benim düsünceme göre böyle bir islemi 512RAM lik bir bilgisayar kaldirabilir.(En kötü ihtimal ile 2+1'i kesinlikle kaldirir diye düsünüyorum)
Bu konudaki düsünceleriniz nelerdir?
En basta Server olsun dedik demesine de su anda en düsük HDD boyutu 80GB. Bunun 10 GB'ini Windows, Programlar, Driver lar icin C ye ayirsak kalan 70 GB ile 10 bilgisayar 700GB ediyor ki bu kücümsenecek bir rakam degil...

Recep Baltaş
28-06-2006, 15:22   |  #14  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Bu arad network hızı 1000Mbit olmalı

black_flood
28-06-2006, 17:34   |  #15  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
5,190 mesaj

network hızının 1000 mbit olması gereklide recep bey eski sistemler otamatikman 100 mb kullanabilecek maksimum ayrıca hub yada switch kullanırkende 1000 mb olması lazım bu kısmını atlamışız ( kendim için diyorum atlamış diye ).hdd işine gelince gerek sagate gerekse samsungun yarım terabyte ( 500 gb ) sunucular için tasarlanan sata diskleride mevcuttur 15000 rpm hıza sahip bu diskler ve tanesi 400 dolar ile 475 dolar + kdv arasında değişiyor.birde bu iş için illada gerçek sunucu olacak diye bir zorunluluk yok aslında sadece file server işlemleri olacak sistemde amdnin tek çekirdek 3700+ 1 mb cache sahip cpusuda işinizi intele oranla çok daha yüksek karşılar.ama şuda var bilgilerin tek bir merkezde toplanıp dağıtılması daha güvenlidir client sistemlerde barındırmayın bilgileri sistem çökmelerinde özellikle veri kaybı vb sorunlar yaşanabilir sistem birgün açılmaz c sürücüsündede veri vardır yedeklem vb işlere saatleriniz harcarsınız yok yere.

Son Düzenleme: black_flood ~ 28 Haziran 2006 17:36