Arkadaşlar pc fanları nasıl işlemcinin ısısına göre hızlarını arttırıyorlar yani bir fan işlemcinin ısısının arttığını nasıl anlayıp da hızını arttırıyor?Bu mekanizma nasıl çalışıyor?
Nasıl?
Isı değerlerini BIOS dan alıyor. Nabza göre şerbet veriyor. Bilgisayarların yaptığı akıl almaz o kadar karmaşık işlemler varken takıla takıla buna mı takıldın yaww.
hem donanım hem de yazılımsal olarak.. Şimcik şöyle oluyor.Bilgisayar işlemcisinde ısı sensörleri var.Bu ısı sensörleri bios tarafından sürekli kontrol altında.Mesela biosta işlemcinin ısısı 50 derecenin üzerinde çıkınca fanı hızlandır komutu var.İşlemcin 50 derceye gelince işlemci fanının devrini otomatik olarak arttırıyor.
hem donanım hem de yazılımsal olarak.. Şimcik şöyle oluyor.Bilgisayar işlemcisinde ısı sensörleri var.Bu ısı sensörleri bios tarafından sürekli kontrol altında.Mesela biosta işlemcinin ısısı 50 derecenin üzerinde çıkınca fanı hızlandır komutu var.İşlemcin 50 derceye gelince işlemci fanının devrini otomatik olarak arttırıyor.Teşekkürler açıklayıcı oldu gerçekten.
Aslında çok basit bir sistem nasıl buna takıldın anlamadım. Her yerde kullanılıyor.
Arkadaşında dediği gibi ısı sensörleri var. Sıcaklığa göre de fan hızı komutla hızlanıyor veya yavaşlıyor.
Elektrikli sobalarda bile bu vardır. Onlarda da ısı algılayıcı var. Sıcaklığı --25 Dereceye ayarladın diyelim-- Oda 25 derece olunca Elektrikli soba söner. Buna benziyor.
kyotoprotokolü seni arkadaş olarak ekledim gelmedi mi mesaj?
İşlemci sıcaklığı 60 dereceyi geçince fanın uçak gibi olması normal mi peki?Yüksek ısılarda sessiz çalışan fan var mı örneğin oyunlarda bile?
kyotoprotokolü seni arkadaş olarak ekledim gelmedi mi mesaj?Hayır.İşlemci sıcaklığı 60 dereceyi geçince fanın uçak gibi olması normal miEvet normal. İşlemci ısındıkça Fan Hızı artar. Fan hızı arttıkça Ses te artar.
peki?Yüksek ısılarda sessiz çalışan fan var mı örneğin oyunlarda bile?
Sessiz çalışan fanlar var tabii ki. Ama ne kadar sessizlerdir bilmiyorum. Onlar biraz daha pahalı oluyor. --Onun için hiç almak nasip olmadı--
Ama sessiz fanlardanda Hiç ses çıkmayacak değil. Onlarda ses çıkararır. Fakat diğer ucuz fanlara göre çok daha az. Ve daha iyi soğuturlar.
sessiz fan yok ta sulu soğutmalı sistemler falan var ama bayağı bi pahalı :D
Aslında o kadarda pahalı değil.Su soğutmanın en büyük özelliği neredeyse 0 db ses seviyesinde çalışıyor olması.Fanlarda sesizliği sağlamış durumda.Mesela İ7 980-X ile verilen stok fan , normal fanlardan daha büyük.Bu sayede daha fazla havayı daha sessiz hareket ettirebiliyor.
Aslında o kadarda pahalı değil.Su soğutmanın en büyük özelliği neredeyse 0 db ses seviyesinde çalışıyor olması.Fanlarda sesizliği sağlamış durumda.Mesela İ7 980-X ile verilen stok fan , normal fanlardan daha büyük.Bu sayede daha fazla havayı daha sessiz hareket ettirebiliyor.Bu teknoloji laptoplarda da olsa keşke...
ya benim işlemci boşta 46 derece ve fan sürekli aynı devirde çalışıyor ne yapmam lazım conree945gdvı anakart gt9400 1gb ekran kartı pentium D 820 işlemci