Gunumuzde neden 10'luk sayı sistemini kulanıyoruz acill yanıtlarınızı bekliyorum...
Neden 10'luk sayi sistemi kullanılır?
- 1
- 2
Yanlış soru
Matematikte 10 luk 16 lık ve 2 lik sayı sistemleri kullanılır.
Bak.. boole cebri
Sen sımdı 10 luk degilde 16 lık sayı sıtemı kulanıyorsun Ya bızım matemetık hocası yanlıs yadaMatematik hocana şu soruyu sor.
Hocam boole cebri görecekmiyiz.
Bilgisayar programlamayı öğrenecekmiyiz. Bu programlamada hangi diller ve hangi sayı sistemleri kullanılır.
Yani matematikte sadece 10 luk sayı sistemleri kullanılmaz. Bahsettiğim 16 lık ve 2 lik sayı sistemleri de kullanılır. Ama siz belki buralara kadar okumamış olabilirsiniz.
Ama gündelik hayatta sadece 10 luk sayı sistemi kullanılır. Bunun sebebi ise yazılımda ve hesaplamada kullanımının daha kolay olması
Eski abaküsleri duymuşsundur. ben bu aletin 2 lik sayı sistemi kullandığını duymuştum. Doğrumu yanlışmı bilmiyorum
bak ben sana ne soruyorum sen bana destan yazıyorsun konu acık ve net neden 10 luk sayı sıtemını kulanıyoruz..
bide onluk sayı sıtemı kulanıyoruz zaten 2 lık sayı sıstemı bılgısayar sayı sıstemıdır matemetıkte kulanılmaz hesaplamalarda dıkkatını cekerım
gerek duyldukca 16 lık ve 2 lık kulanılır bunu anlamıyormusn anlamak mı ıstemıyorsun 10 luk sayı sıstemı kulanıyoruz ıste
ben yok dedım mı 2 lık sayı sıstemımı kulanıyorsun sen sımdı sole bana onu
10 luk sayı sıstemı kulanıyorsun
daha nıye kıwranıyorsun bana onu açıklarmısn
ben 2 lik 16 kulanılmaz demıyorum zate sadece diyorumkı 10 luk sayı sistemı kulanıyoruz fakat neden
wardom a da konu acmıssınız sanırım oradada kilit gelmiş.aşagıdaki linke bir goz atın ben pc programcısı degilim.google dan baktım bişiler cıktı ama soru azcık kazık
http://www.yigitemre.com/iticu/V ... _SayiSistemleri.pdf
k.b aceleden yanlıs yere açtım konuyu sonra duzeltım sıdmı acık konuda halen benle hangı onuda tartısıyor arkadas
pek bır sey cıkmadı oradanda :S
Çünkü 10 tane parmağımız var. 10luk sistem insanlar hesap yapma ihtiyacı hissetiği ilk yıllarda büyük kolaylık sağlamıştır bu nedenle. 10 parmakla 10luk hesap yapmak 2lik veya 8lik veya 16lık hesap yapmaktan kolaydır. 10 tane parmak, 10 rakamı keşfetmek için ilhamdır.
sanırım senin sorunun cevabı: KABUL yani neden bir üçgenin iç açıları 180 derecedir veya bir daire 360 derecedir gibi.. bunların hepsi kabuldur.temelden daha kolay gelmiştir.Yani matematiksel işlemler 10 luk sistem işlem kolaylığı sağlıyordur.dikkat edersen rakamlar 9 da bitiyor ardından 10 geliyor ve kullanılabilecek en fazla rakam 10 luk sistemde var. 2 lik sistem desen 0 1 kullabilirsin. 5 lik desen 0 1 2 3 4 kullanabilirsin.Benim yorumum bu yönde.
genel geçerlilik kuralı nedeniyle 10 luk sayı sisgtemi kullanmaktayız. Sorduğunuz soru İngilizler neden Türkce konuşmuyor diye bir soru. İlk başlarda kullandığımız matematik tamamen parmak sayısına bağlıydı. Bir elde 10 adet parmak olduğu için tüm insanların elleride 10 parmaktan oluştuğu için genel geçerlilik haline gelen bir 10 sayı sistemi oluştu.
Kısaca bahsetmek gerekirse, günümüzde insan sadece 10 luk sayı sitemi kullanır bunu tek bir sebebi vardır basit olması. 2'lik 8'lik 16'lik sistemler kullanılmaz çünkü hesaplamak zordur
10 sayı sisteminin çıkışı ve yaygınlaşması (yanlış biliyor olabilirim) hint alimlerce olmuştur mükemmel hale gelmesi ve 0'ın eklenmesi arap alimlerince yapılmıştır. Avrupaya gidişi ortaçağ'da 13 yy.da olmuştur pisalı leanardo tarafından yaygınlaştırılmıştır. 10 sistemden önce avrupalılar romen rakamları ve abaküslerle işlem yapıyolardı. örnek olarak 11*11 işlemini bugun bir cocuk bile yapabilir ama romen rakamları ile bu işlemi yapmak dklar sürer yani 10 luk sistem çok kolay oldugu için kullanılıyor :)
hehe 10 parmak oldugu icin insanlarda katkisi olmustur .
saatler 12 24 ve 60 lik istemler kullnir
ikilik sistem cok yer kapliyor yazmasi.
16 ve fazlasi da hatirlamasi zor.
yani 10 ortalama bi insan hafizasinin ezberde tutbilecegi bi rakamdir
- 1
- 2