Neden java iyidir & mvc

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Banned
06-11-2004, 00:39   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
366 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2004

Neden Java iyidir ?
Altuğ B. Altıntaş
RiskTürk
Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
BAHAR ETKİNLİKLERİ
22 Mayıs 2004


----------------------------------------------
MVC
(Model View Controller) (Model View Controller)
Taner Diler
tanerd@riskturk.com
Kocaeli Üniversitesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bahar Etkinlikleri
22 Mayıs 2004


Attached Files Neden Java Iyidir.zip (315.0 KB, 86 views)
Java MVC.zip (162.6 KB, 55 views)

SeRBoY_WHiTe
08-11-2004, 01:05   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
390 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

Neden java?
Bu soruya kisisel olarak cevap verecegim, su nedenleri gosterebilirim

*En onemlisi platform bagimsiz. her hangi bir yerde yazdigim yazilimi tek satir bile degistirmeden tum isletim sistemlerinde ve donanimlarda calistirabiliyorum. Bu ozelligi .Net'i benim icin safdisi ediyor.
*Guvenli kod yazimi. Pointer kullanimi, bellek sizintilari, #ifdef satirlari, karmasik derleme sistemleri, isletim sistemi hatta derleyici bagimli kutuphanelerden bikmis birisi olarak java'yi gunumuzdeki haliyle C, C++'a bin kere tercih ederim.
*Nesneye yonelik. Bir kere alistiktan ve kavradiktan sonra bir daha terkedemeyeceginiz nesneye yonelik yazilim gelistirmenin guzel bir gerceklemesidir. Bu nedenle kriptik anlasilmaz script dilleri, hem ondan hem bundan diyen C++ gibi hibrit dilleri ve C gibi alt seviye bir iskence aletine karsi java'yi tercih ediyorum
*Yuksek performans. script dilleri geri dursun.
*Basitlik: az komut sayisi ve konulara cogunlukla ayni yonden yazilmasi ile ogrenilmesi C++ ve C#'a gore kolay oldugundan tercih ediyorum.
*Secenek: Birden fazla sanal makine, SDK ve uygulama sunucu gelistirici sayesinde tek gelistiriciye bagimli degilim. Java'nin gelistirilmesi her ne kadar Sun'in denetiminde yapilsa da JCP adi verilen bir organizasyon ile diger sirketler de java'nin gelistirilmesine dogudan katkida bulunmaktadir. Ayrica java'yi karmasik bulanlar daha kolay anlasilabilir BeanShell, Jython, Rubby, Groovy gibi JVM uzerinde calisabilecek script dillerini kullanabilir.
*Gelistirme ortamlari: Java ile yazilim gelistirebileceginiz ticari ya da bedava ve acik son derece guclu ve cok sayida yazilim gelistirme ortamlari mevcut. Ustelik tum platformlarda.
*Olgunluk: Java gecen on yilda havanda iyice dovulerek olgun bir hale geldi. Su andacesitli java surumleri bankalar, askeri sistemler hatta uzay araclarinda kullanilmaya uygun olarak gorulmektedir. Kurumsal alandaki uygulamalarin buyuk cogunda JAva tercih edilmektedir. .Net'in bu asamaya gelmesi icin daha kirk firin ekmek yemesi gerekir ve genellikle ciddi bir yatirimcinin zaman kaybina tahammulu yoktur.
*Acik kod: java ile gerceklestirilen acik kodlu proje ve framework sayisi on binlerle ifade ediliyor. hemen her ticari uygulamanin bir acik kodlu karsiligini bulmaniz mumkun.
*Destek: Java su anda IBM, Oracle, Sun, Bea gibi dev sirketler tarafindan desteklenmektedir. Bu sirketlerin hic birisi .Net yoluna gideceklerine dair en ufak bir isaret vermemislerdir. O nedenle java'nin gelecegini aydinlik olarak goruyorum.
*Eger iyi derecede java ve yazilim gelistirme bilirseniz iyi ve ciddi bir is bulma sansiniz diger dillerden daha yuksektir.
Java ile ilgili daha yuzlerce onemli kavram var, J2EE, JavaCard, JME vs gibi. ama bunlari baska bir zaman yazmaya calisacagim.

Ahmet A. AKIN kardesimin affına siginarak cok onemli buldugum tespitlerine burada yer vermek istedim. Evet gercekten de bunlar yanlızca programcıların Java yı tercih etme nedenlerinden birkaci...

Bu arada bir haberde godoro.com dan ;
                         * * * Java 5'ledi * * *
Java'nın çoktandır beta testlerinde ve çıkış adaylığında olan yeni sürümü Java Standart Edition 5.0 çıktı. Kod Adı Tiger (Kaplan) olan bu sürüm, öncekilerin aksine çok önemli dil değişiklikleri çeriyor. Elbette her sürümde olduğu gibi yeni kütüphaneler yeni sınıflar da eklenmiş. Ancak bu kez dildeki değişiklikler oldukça radikal. Önceleri 1.4'ten sonra 1.5 olarak düşünülen sürüm numarasının 5.0 olarak değiştirilmesinin nedeni de bu. Artık karşımızda çok daha gelişmiş, hem zenginleşmiş hem de kolaylaşmış bir dil var.

Bu değişikliklerin dili nasıl etkilediğine en basit örnek API dokümantasyon'undaki değişiklikler. Eskiden Hashtable diye geçen class'ın adı Hashtable<K,V> olarak verilmiş. K ve V burada 'generics' olarak tanımlamayı gösteriyor. K key'in tipi V de value'nin tipi. Daha önce

         Set entrySet()

diye verilen method'un tanımı

        Set<Map.Entry<K,V>> entrySet()

şekline dönüşümüş. Yeni özellikler bilinmeden 5.0'da eski özelliklerle programlama yapılabilir. Java'nın backward-compatibility'sinde bir değişiklik yok. Ancak bundan böyle dokümantasyon, kitaplar ve çeşitli yayınlar, örnekler giderek daha fazla yeni dil özelliklerine yer verecekler.

Bazı uzmanlar Java dilinin bu kadar değişmiş olmasının, 5 Öncesi ve 5 Sonrası diye iki ayrı Java versiyonunun piyasada olmasına yol açacağı endişesi taşıyorlar. Yeni versiyona geçiş bazı alanlarda zaman alırken, bir çok yeni kütğphaneler şimdiden 1.5'e göre çalışıyor. O kütüphaneleri kullanmak isteyenlerin kesinlikle 5'e geçemeleri gerekiyor. Yakında Java Enterprise Edition 5.0 çıkınca bu ikilik daha da su yüzüne çıkacak. Çünkü Java 5'teki bazı özellikler özellikler enterprise edition'un ihitiyaçların karşılık vermek için yaratılmış. Örneğin annotations (metadata), enterprise editionda bir çok işi kolaylaştırıyor ve basitleştiriyor. Bu durumda eski kodların da backward-compatibility nedeniyle çalıştırılıyor olması nedeniyle karşıklık oluşabilir.

Java'da en çok şikayet edilen konulardan biri de ilerleemnin yavaş olmasıydı. Çünkü bir çok firma ve kuruluşun Java Community Process (JCP) adlı organizasyondaki süreçler sonunda ortak kararlarıyla ancak bir yenilik standart haline geliebiliyor. Ancak bu sürecin de hızlandırılacağı belirtiliyor. Daha 5 çıkmadan kod adı Mustang olan Java 6'nın çıkış tarihi 2006'nın ilk baharı olarak belirlendi.

Bir dilde bu kadar radikal değişikliklerin olması elbette bir çok sorun yaratacaktır. Ancak bu zorunlar zamanla aşılıp ortalık durulduğunda Java çok daha üstün özelliklere sahip bir dil olarak karşımızda duracaktır. Ne mutlu kafesinden çıkan Kaplanın başını okşamaya cesareti olanlara.

Son Düzenleme: SeRBoY_WHiTe ~ 08 Kasım 2004 01:11