Seyfo16yemin edebilirim ki bir mac pcde çalışabiliyor sadece performansı iyi olmuyor o kadar.Arkadaşlar eğer Torrent'lerde bir arama yapacak olursanız Mac'in Intel işlemciler için olan PC sürümünü görebilirsiniz. Seyfo16 doğru söylüyor.
Neden Linux için daha az virüs yazılmıştır?
Ne exploiti ya:S Linuxçuların eli armut mu topluyo.
mac os bir pcde çalışır ve donanımınıza göre çok çok iyi performanslar verebilir.
kendi denediğimiz bir makinede pentium D 3.0 ghz işlemci ve 1 gb ram ve 256 mb ekran kartı vardı , sonuç çok güzeldi . vista aynı makinede kurulumda mavi ekran vermişti :)
sadece yüklemek için saatlerce uğraştık ilk defasında :) hard diskinizde önemli dosyalar varsa hiç bulaşmayın ama ben uğraşıdan zevk alıyorum diyorsanız torrentlerde ya da google'da arayarak bulabilirsiniz
yaaa arkadaşlar siz ne yaptınız ya bütün hayallerimi yıktınız lınux tabanlı sistemler nasıl bu kadar yol geçene hanı haline gelmiş şaştım doğrusu ben ilerde lınux tabanlı bir sistem kullanmak istiyordum ama artık şansını kaybetti
bargutimac os bir pcde çalışır ve donanımınıza göre çok çok iyi performanslar verebilir.evet editli sürümler oluyor öle ama mac e yüklersen farkı görürsünkendi denediğimiz bir makinede pentium D 3.0 ghz işlemci ve 1 gb ram ve 256 mb ekran kartı vardı , sonuç çok güzeldi . vista aynı makinede kurulumda mavi ekran vermişti :)
sadece yüklemek için saatlerce uğraştık ilk defasında :) hard diskinizde önemli dosyalar varsa hiç bulaşmayın ama ben uğraşıdan zevk alıyorum diyorsanız torrentlerde ya da google'da arayarak
vede
onboard ekran kartıyla denedim ondada çalıştı 64mb ram felan vista 1280*1024 yapında reset atıyoduSon Düzenleme: Mustafa Can ~ 29 Mayıs 2009 18:57
SCARFACE_yaaa arkadaşlar siz ne yaptınız ya bütün hayallerimi yıktınız lınux tabanlı sistemler nasıl bu kadar yol geçene hanı haline gelmiş şaştım doğrusu ben ilerde lınux tabanlı bir sistem kullanmak istiyordum ama artık şansınıHe he ben ubuntuya başlamaya karar verdim bunları okuduktan sonra
Arkadaşlar arkadaşlarımızın yazdığı yazılar hack yolunu sanki bayırdan asagı koşabilmek gibi anlatmışlar madem okadar güvensiz neden kullanıcıları mevcut ki guvensız olan bir sistem degil.Windowsun guvenlıgını saglamak için antıvirüs guvenlık duvarı antıspyware yazılımları sürekli güncel tutup tarama yapılırken neden linuxsun guvensızlıgı konusuluyorki okadar para verip windows lisansı alıyorsunuz korumasız nete cıkınca 1 saat ıcınde pc kullanılmaz hale gelebiliyor oysaki kurdugum 8 aylık pardus dagıtımında neden hala sistemde en ufak bir sorun yasanmadı.Hani windows cok güvenliymiş gibi linuxu karalamanız cok garıp gelıyıor
deildir o zaman pclere ubuntu kadar kolay yü
Aradaki farklardan biri Ubuntu tüm PC'lerde çalışmak üzere tasarlanmıştır, MacOS X ise, sadece belirli donanım konfigürasyonlarında... MacOS X FreeBSD tabanlı bir işletim sistemdir. PC'lere "kolay" yüklenenememesinin sebebi ise, işletim sistemi içerisinde ve gerekse Mac Donanımında, bunu engellemek için özel komutlar bulunmasıdır. Apple bilgisayarlar da, aslında birer PC'dir. İşlemcisinden RAM'ine, ekran kartından sürücülerine her şey PC'dir. Ama Apple MacOS'un içine sadece kendi "konfigurasyonlarına" özgü sürücüleri destekler. Nitekim bu da aşılmış, Hackintosh adı verilen PC'lere MacOS çok rahat yüklenmektedir, hatta VMWare ile kendi PC'nizin içinde Windows veya Linux üzerinde MacOS çalıştırabilirsiniz.
Asıl konuya dönersek, Linux için virüs yazılmamasının sebebi çok açık: Zaman kaybı...
Çünkü Linux'un masaüstü işletim sistemi olarak kullanımı oranı oldukça düşük. Yani serverlar gibi genelde "dokunulmayan" (kullancı etkileşimi) fazla olmayan bilgisayarlarda, virüs yazıcısının ele geçireceği fazla bilgi olmayacaktır (bunun için exploitler kullanılır)
Virüs yazanın en büyük amacı ya bir takım kişisel / finansal bilgileri ele geçirmek veya kullanıcıların etkileştiği bilgisayarlara zarar vermek olarak genellendirilebilir. Linux işletim sistemlerinin masaüstü olarak kullanım oranı düşük olduğu için buna zahmet bile etmezler. Zaman kaybıdır virüs yazarı için... Bu Linux'un daha güvenilir olmasından değil, daha az kullanılmasından dolayıdır.
Linux'un açığı olmaz diye bir şey yok. En basit örnek, sadece Firefox'tan dolayı Ubuntu'da son 10 günde 2 kritik güvenlik açığı çıktı, bunun yanında 15 küsür de diğer exploitler bulundu. Bahsettiğim son 10 gün.
Kısacası güvenlik kullanıcıda biter veya başlar. Vista'da UAC'yi kapatan zihniyet; güvenliğini kendinin sağlayabileceğini düşünürken, Linux'ta aynı seviyedeki işlemler için sürekli parola yazmayı hiç gözüne yediremeyeceği için, bu böyle sürer gider...
Sırf karalama amaçlı açılmış bu başlık altında dile getirilenler değerli forum kullanıcılarının takdirine büyük ihtiyaç duyuyor. Bir şeyi kötülemek kolay olabilir. Sağdan soldan duyduklarınla bunu yapabilmen çok kolay olur. Aynen başlığı açan arkadaşın yaptığı gibi.
Linux Tübitak ile birlikte Linux'ün Türkiye Dağıtımı'nı gerçekleştiriyor. Bakın %100 Türk işletim sistemi demiyorum. Bilgisayar kullanan her Türk vatandaşını Linux Pardus' u denemeye davet ediyorum. Yaklaşık 1 aydır kullandığım bu sistemde antivirüs programına ihtiyaç duymuyorum. Güvenlik duvarının aktif hale getirmek yeterli. Sabit diskinizde yüzlerce megabayt alanı antivirüs programlarına ayırmaktansa keyifle izlediğiniz videolarınızı biriktirin resim arşivinizi kategorilendirin. E antivirüs devrede olmayınca sanki RAM ve İşlemciniz de biraz rahatlamış görünüyor gözüme. Hayır illaki antivirüs programsız olmaz diyorsanız (ki bal gibi oluyor :D) Linux için yazılmış antivirüs programları yüklersiniz. Hem de sisteminizde windowsdaki gibi büyük yer kaplamadığını farkettiğinizde bir zamanlar lite program bulduğunuz zamanlardaki gibi mutlu ve az yüklü hissedersiniz kendinizi.
Chip Online 'ın bu konuda daha tarafsız bilgilendirmeler yapmasını beklerdim. " zaman kaybı" gibi bir değerlendirme yapabilme lüksünüz olmadığını düşünüyorum. Madem bu tavrınız kesinlik arz ediyor ayrı firmalar ama aynı çatıdalar dediğiniz Chip Dergisi ve Chip Online 'in isimlerini Windows Chip ve Windows Chip Online olarak değiştirin ki kullanıcılar bir taraf tuttuğunuzu bir tarafta olduğunuzu bilsinler.
Genç arkadaşlarımızın araştırma ve bilgiye ulaşma konularında daha çok yönlendirmeye ihtiyaç duyduklarını yorumlayıp onları teşvik etmek yerine bu 13 yaşındaki genç arkadaşımıza "zaman kaybı" nın ne anlama geldiğini çok güzel ifade etmişsiniz.
Zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Komik...
"Zaman kaybı" ile neyin kastedildiğinin farkında mısın?
Sizin anladığınız "Linux kullanmak zaman kaybı" demek ile benim söylediğim "Linux için virüs yazmak zaman kaybı" cümlelerin arasındaki farklar anlayamamanıza üzüldüm... Yoksa o kelimeyi okuduğunuz anda, okumayı kesip, beyninize bir kan mı fışkırdı ve "Hah, işte burada yapıştırabilirim lafı, fırsat bu fırsat" dediniz?
Anlamak istediğiniz peşin hükümle, anlamayı bırakırsanız, bir yerlere varabiliriz. Şimdi biraz daha sakinleştiyseniz, o kelime öbeğinden sonraki kısmı okuyun...
Linux kullanmak zaman kaybı dediğinizi ben ifade etmedim. Ancak bu ifade etmek istediğiniz konu gibi geldi cevabınızdan sonra. Merak ettiğiniz şey fışkırmalar ise o konuda sizinle paylaşabileceğim bir şey yok. Kusura bakmayın biraz ters gelir söylediklerim ve eleştirel bi açıda durmaktan kaynaklanıyor bu. Ben aradaki farkları size kitap olarak da gönderebilirim. Gayet sakin bi şekilde çayımı içiyorum sabahın bu saatinde de sinirli insan görülmemiştir. Yazdıklarımı kişisel olarak değerlendirmezseniz zaten benim sizi anlama çabamı da farkedersiniz. Ki dün sabah sayfalarca yazdıklarınızı nokta nokta okudum ve gerçekten söylediklerinize bir an için de olsa sizin tarafınızdan bakabildim. Şimdi neden böyle bir tavırda olduğunuzu gerçekten kavrayamadım.
Linux kullanmak zaman kaybı dediğinizi ben ifade etmedim. Ancak bu ifade etmek istediğiniz konu gibi geldi cevabınızdan sonra. Merak ettiğiniz şey fışkırmalar ise o konuda sizinle paylaşabileceğim bir şey yok. Kusura bakmayın biraz ters gelir söylediklerim ve eleştirel bi açıda durmaktan kaynaklanıyor bu. Ben aradaki farkları size kitap olarak da gönderebilirim. Gayet sakin bi şekilde çayımı içiyorum sabahın bu saatinde de sinirli insan görülmemiştir. Yazdıklarımı kişisel olarak değerlendirmezseniz zaten benim sizi anlama çabamı da farkedersiniz. Ki dün sabah sayfalarca yazdıklarınızı nokta nokta okudum ve gerçekten söylediklerinize bir an için de olsa sizin tarafınızdan bakabildim. Şimdi neden böyle bir tavırda olduğunuzu gerçekten kavrayamadım.
Bu herhangi bir yönden bakmakla veya tavırla alakalı olduğunu nereden çıkardığınızı anlamadım.
Bu sadece bir gözlem. Linux için de virüs yazılabilir pek ala, nitekim yazılıyor da ama bunun kullanım oranları açısından VİRÜS YAZARINA mali getiri veya vereceği zarardan tatmin olabileceği kadar bir büyük patlama getirmez. Ya, çok çabuk farkedilir, veya belirli sistem yeteneklerini geçemeyeceği için virüs yazarı hem kişisel olarak "çok kişinin verilerine ulaşamaz", hem de "çok fazla zarara yol açamadan virüs ömrünü tüketir". Özetle, VİRÜS yazarı, Linux'a virüs yazmak için harcayacağı zamanla, çok daha kolay yolu seçecektir (çok daha yaygın kullanılan ve kullanıcıların farkındalık düzeyi oldukça değişen bir sisteme). Tıpkı aynı nedenden ötürü Mac OS için de virüs sayısının azlığı gibi...
Tepkiniz neredeyse "Linux için virüs yazılmamasına" üzülüyor gibi bir izlenim yaratıyor.
Teşekkürler. Tepkim amacına ulaşmıştır. Keşke siz bir yönetici olarak kırıcı sözler kullanmadan bu noktaya varabilseydik. Ya da siz ilk "zaman kaybı" tanımlamanızın bunun kolay bir şeymiş gibi algılanacağını düşünüp şimdiki gibi ayrıntılar verseydiniz :)
Evet linux için virüs yazılabilir ancak bunu farketmek çok kısa zaman alır ve hemen güncellemeyle çürütülür. O yüzden linux e virüs yazmak "zaman kaybı" dır.
:D iyi sabahlar..
Teşekkürler. Tepkim amacına ulaşmıştır. Keşke siz bir yönetici olarak kırıcı sözler kullanmadan bu noktaya varabilseydik. Ya da siz ilk "zaman kaybı" tanımlamanızın bunun kolay bir şeymiş gibi algılanacağını düşünüp şimdiki gibi ayrıntılar verseydiniz :)
Evet linux için virüs yazılabilir ancak bunu farketmek çok kısa zaman alır ve hemen güncellemeyle çürütülür. O yüzden linux e virüs yazmak "zaman kaybı" dır.
:D iyi sabahlar..
Devamında yazmıştım bunu zaten...
Tabii ki bu "Şimdilik", sonuçta her türlü yazılımın kullanım oranı arttıkça gerek virüs yazılması artacaktır, gerek herkes şimdiki kadar gönüllü olmayacak, raporların gözden geçirilmesi çok daha fazla zaman alacak, tek tek işlenmesi zorlaşacağı için, farketme zamanı azalacaktır, gerekse bir anda farkedilemeyecek / gizlenecek bir çok exploit ortaya çıkacaktır.
Bu her yazılımın ortak kaderidir. Örneğin Firefox bunun en güncel örneğidir. Popülerliği arttıkça, kritik açıkları çok daha sık meydana çıkmakta, ve daha hızlı güncelleme gerekmekte.
Çünkü insanlar özellikle hackerlar vürüsü linuxta hazırlayıp windows işletim sisteminde yayıyorlar hiç bir hacker kolay kolay windows işletim sistemi kullanmaz çünkü işine gelmez.Dostum Hacker'lar genellikle BackTrack işletim sistemini kullanır çünkü BackTrack ile yapılabilenler Linux'a göre çok daha fazladır.
8 aydır pardus ve xp 'yi birlikte kullanıyorum xp yi virüs programı olmadan temiz tıtmak gerçekden zor hatta virüs programıyla bile kirlenebiliyo ama fazla değil bunun yanında pardusumda hala bi arıza olmadı pardusu 1 kere kurdum 8 ay içerisinde xp'yi kurma sayımı unuttum , eset nod32 satın aldım en son şimdi takılıyoz öyle bi xp bi pardus..
Konu Başlığına Cvp Vereyim Sonuna kadar okudum bayağı bi konuşulmuş..
linux'a virüs yazmak biraz daha uğraş gerektirdiğinden de kaynaklanıyo
windowsda bir sistem dosyasını silebilir veya değiştiribilirsin hiçbir onay olmadan ve windowsu tekrar açınca bi bakmışsın sistem kararsız linux da böyle bir şey olmaz çünkü az önemli dosyaları bile değiştirmek yada silmek için parola ister ve virüs yazan kişi bu parolayıda kırma yolunu bulması gerekir.
herkese GNU'lu günler :D
windowsda bir sistem dosyasını silebilir veya değiştiribilirsin hiçbir onay olmadan ve windowsu tekrar açınca bi bakmışsın sistem kararsız linux da böyle bir şey olmaz çünkü az önemli dosyaları bile değiştirmek yada silmek için parola ister ve virüs yazan kişi bu parolayıda kırma yolunu bulması gerekir.Çok dar ve hatalı bir bakış açısı eğer bu yönden bakarsan:
herkese GNU'lu günler :Sonuçta hemen hemen her ev kullanıcısına, Windows "Administrator", bir diğer deyişle "Root" olarak veriliyor. Hiç Windows XP, Vista veya Windows 7'yi, "Administrator" veya "Root" olmadan, normal User olarak bu dediklerinizi yapmayı denediniz mi?
Gerçi Vista'da, bu yönetimi daha çok zorladılar lakin, "neden beni uyarıyor, neden dosyalarımı silemiyorum" gibi, sadece bu forumda bile bir çok konu açılmış olduğunu görürsünüz....
Yani kısacası insanları istediği ne parola sorsun, ne uyarı versin ;)
Vista ve Windows 7 de sistem dosyaları silinmiyor, yazılmıyor. Sadece okuma hakkı var kullanıcıların ve tabi kullanma :) gerekirse bunu Trustedinstaller yapıyor...
Bence Linux'te virüs olmamasının sebebi. Linux'un kullanım oranının az olmasından geliyor. Arz-Talep meselesi yani ;)
windowsda Kısıtlı Kullanıcıda olsanız sisteme zarar verecek bir dosyayı silebilirsiniz hemde rahatlıkla bu arada yeni kullanıcı değilim 19 yıldır bilgisayar kullanıyorum çok iyi değilimdir ama biraz anlarım , dar bakış açısı derken yalnızca örnek vermek istedim örnekler uzar ve root kullanıcısı dediğiniz şey kapalı olarak geliyor zaten bunu yönetici konsolundan aktif hale getirebiliyosunuz yani kapalı kaldığı sürece bir sorun yok
windowsda Kısıtlı Kullanıcıda olsanız sisteme zarar verecek bir dosyayı silebilirsiniz hemde rahatlıkla bu
Örneğin hangi dosyayı silebilirsiniz, sisteme zarar getirebilecek, kısıtlı kullanıcıyla? ve sonuçta bunun su (super-user) olayından ne farkı var? Tabi root şifresini bildikten /usr/bin deki dosyaları silemez miyim mesela? Pekala silerim, bir daha da açılmaz ;)
Windows sistemlere bulaşan virüslerin yüzde 99.9'u, insanlar root olarak girdikleri ve girmek istedikleri için yaşanyor... Dileyen kapatabilir pekala bu hesabı... Sonuçta varsayılan olarak gelmesi veya gelmemesi, sadece bir tercihten ibaret. Yapılma imkanı var. Hiç Slackware kurduysanız, bilirsiniz ki, orada da varsayılan olarak root'sunuz... Sadece bazı distrolarda var rootun kapalı gelmesi.
Ayrıca dar bakış açısıyla kastım bilgisayar bilginizin seviyesi veya bilgisayar yaşantınız değil. Sadece söylediğiniz basitçe bir neden olarak görülemeyeceği ve çok rahat karşı görüşün o tezi çürütebilecek şekilde verilebileceği...
Evet Windowsun sorunu o root açık olarak geliyo ilk kullanıcı hesabı açtığınız zaman sınırlı kullanıcı seçeneği kapalı bitane bilgisayar yönetici olarak hesap açmanız gerekir bunu açınca root hesabı yalnızca güvenli modda gelir bundan sonra vs...vs...
autocad , phoshop , coreldraw gibi iş dünyasından programlara ihtiyacınız yoksa yada oyun hastası değilseniz pardus işinizi fazlasıyla görür ve virüs tehditi en azdır ve bence linux'a virüs yazmak kolay olmadığı için yazılmadığının taraftarıyım ve microsoftda yanlızca personel hataları denetlerken linux'da dünyanın her yerinden usta yazılımcılar bu hataları denetliyo ve linux tabnına bildiriyor bir virüs veya güvenlik açığı olduğu zaman emin olun microsoft dan daha hızlı çalışıyorlar ...
Saygılar...
Merhaba arkadaşlar. Bu konu hakkında tartışma yapmak çok gereksiz. Gördüğüm kadarıyla Linuxçularla Windowsçular birbirlerine girmiş durumdalar:S Bence birbirimize saygılı olmamız gerekir. Elbette iki sistemde de güvenlik açığı vardır. Yoktur demiyorum-diyemem de. Ancak şöyle de bir durum var. Hepimizin bildiği gibi Linux sistemlerin kodları açık ve milyonlarca geliştirici tarafından geliştirilmekte. Bir güvenlik açığı varsa ve eğer bu birilerinin gözünden kaçmışsa, geri kalan milyonlarcasının gözünden kaçamaz diye düşünüyorum. Elimde, faydalı olabileceğini düşündüğüm bir link var: http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php Bu linkten, linuxun üstünlüklerini inceleyebilirsiniz. Tüm İşletim sistemi kullanıcılarına sevgiler;)
Şimdi şöyle bişey var ben linux'cu değilim sistemimde kurulu 1.xp pro, 2.xp mce 2005, 3.windows 7 rc, 4 pardus 2008.2 yani 4 adet işletim sistemim var şu anlık oda diğerlerinide deniyorum siliyorum 19 yıldır PC kullanıyorum 8 aydır en stabil olarak pardus çalışıyor üstelik zorluyorum bu arada windows 7 süper olmuş evet linux kerneli açık ve neden kimse virüs yazmıyo bunu halen savunarak söyleyebilirimki 1. kolay olmadığı için 2.linux'u binlerce değil milyonlarca kişi virüslere ve hatalara karşı denetlediği için (bu çabuk çözüm bulma yolu diye yazıyorum) 3.windows'da root açık olarak geliyor ama pardus'da root kullanıcısını yanlızca sen istersen aktif hale getirirsin yoksa hep kapalı kalır va senin admin yetkilerin bile bir çok şeyi yapamaz bu halde de kullanabilirsin makinanı ve virüs bulaşamaz zaten (bunu düşünen hacker niye vüris yazsın dimi ama) şimdilik bu kadar neden az virüs yazılmıştırın cavzbı bence budur ve inanın sayfaların hepsini okuyup ve deneyimleyip yazıyorum TBCMagic'in dediği gibi yalnızca modemler değil banka Atm'leri, Kiosklar , Pos Cihazları gibi günlük hayatta kullanılan cihazlar'da Unix tabanı var bunlar epey tehlikeli olmalı
Linux çekirdeğinin tüm kaynak kodlarına www.kernel.orgadresinden erişilebilinir, aslında unix'e veda etmedik sadece unix birdevrin temelini attı ve farklı yüzlerle karşımıza çıktı, dediğin gibibu başlık açılırken kesinlikle işletim sistemlerinin tarihinebakılmalıydı.söylemekistediğim o değil. ulkaşılabilir. herkesinde katkısı olabilir zatenamaçda bu adı üstünde açık kaynak kod. ama çekirdeği adeta baştan sonakullanan herkesin şifrelerini kendisine yönlendirecek şekildedeğiştimekten bahsediyorlar galiba. yaklaşık 7 milyon kod satırı vebunun içinde böylesine değişiklik yapmak. bugüne kadarki gelişimsürecinde değişerek değil eklenerek katkıda bulunarak gelindi. zamanzaman bazı düzeltmeler ve değişimler yaşanmadı diyemöyiz tabi. amaçbirşeyler katarak gelişmek ve yola devam etmektir. Açık kaynak kod aözgür yazılıma gönül verenleri niyetleri aynıdır. Fikride zikrideaynıdır.