Nefes kesen pil maratonu!

CHIP Online
24-05-2010, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Popüler telefonlar günümüzün mobil uygulamalarına ne kadar dayanabiliyor? Yanıtı içeride...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/nefes-kesen-pil-maratonu_19674.html

Resimlerle: TOP 20: En iyi dokunmatik cep telefonları

İnternette sörf yapmak, müzik dinlemek veya sadece arama yapmak... Hepsi de pili aşırı tüketen işlemler. Peki telefonlar bu tüketime ne derece dayanabiliyor? İşte bu sorunun cevabını öğrenmek için Apple iPhone, Google Nexus One ve Nokia N97 gibi popüler telefonları üç farklı alanda pil testine tabi tuttuk.

Telefonların yalnızca arama yapmak için kullanıldığı zamanlar çoktan geçti. Fotoğraf çekmek, epostaları kontrol etmek veya bilinmeyen bir yer hakkında yardım almak... Tüm bunlar günümüzün mobil aktiviteleri arasında yer alıyor. Özellikle cep telefonu kullanıcıları arasında popüler olan müzik dinlemek ve sörf yapmak, Chip Online ekibi olarak dayanıklılık testinde aradığımız iki önemli koşulu oluşturdu. Ayrıca bu iki işlem bataryayı had safhada tüketiyor. Dayanıklılık testimizdeki üçüncü koşul ise arama yapma süreleri oldu. Çünkü şebekenin az olduğu yerlerdeki aramalar da bataryaları büyük oranda tüketmekte. Fakat öncelikle şunu bilmeniz gerek: Testlerde, ilgili alanda en iyi olan telefona 100 puan, sonuncu telefona ise 0 puan verdik. Diğer sıralardaki telefonları ise performansının oranına göre puanladık. Ayrıca tüm sonuçların ortalamalarına göre makalemizin sonunda her alanda en dayanıklı telefonu da belirledik.

Pil testinde kullandığımız telefonlar

En iyiler listelerinde kendine her zaman yer bulan Samsung I8910 HD ve iş sınıfı telefonlardan Nokia N97 seçtiğimiz ilk modeller oldu. Koreli üretici LG'nin dokunmatik ekranlı modeli KM900 Arena kişiselleştirilebilir işletim sistemiyle testimizde yer alırken Windows Mobile ailesini temsilen dev ekranlı HTC HD2 de seçimlerimiz arasındaydı. Müzik telefonu olarak Sony Ericsson W995 bize göre uygun bir tercihti. Ayrıca Google'ın ilk Android telefonu olan Google Nexus One'ın Amerika versiyonu ve dokunmatik ekranların Finlandiyalı temsilcisi Nokia 5800 Xpress Music de dayanıklılık testinde kullandığımız telefonlar arasındaydı. Tabiki telefonlar arasında kült olmuş bir isim olan Apple iPhone 3GS'yi de unutmadık.

Pil maratonunun ilk etabını oluşturan aralıksız müzik çalma süresini belirlemek için testlere başladık. Sonraki sayfada ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tüm konu: Nefes kesen pil maratonu!

Resimlerle: TOP 20: En iyi dokunmatik cep telefonları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce iPhone'a en iyi alternatif hangi model olabilir?

_hEro
24-05-2010, 01:28   |  #2  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,428 mesaj

Çok isabetli bir haber oldu.Gariptir ki bir kaç gündür bu konuda bir test yapabilsem diye düşünüyordum ama elimde materyal yoktu...
5800'ın 37 saat aralıksız müzik çalması harika.Ne de olsa müzik sloganıyla satılıyor.Ancak internette sörfte sınıfta kalmış ki gerçekten de öyle.(Tabiki şarj konusunda)
Alternatif olarak 5800 söylenemez bana göre.Çünkü çok büyük fiyat farkı var.

Fattur
27-05-2010, 13:54   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

iPhone 1. değil bana sorarsanız. Yani test sonuçlarına göre 1. yapmazdım ben...