Nokia Amerika'da sıradan bir marka...

CHIP Online
20-07-2009, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Nokia tüm dünyada fırtına gibi eserken Amerika'da sıradan bir marka. Nedenlerini araştırdık...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/noki ... ir-marka_14021.html

Resimlerle: Geçmişe yolculuk - Nokia'nın kilometre taşları

Nokia dünyada cep telefonu konusunda çok önemli bir yer tutuyor. Hatta bir zamanlar, özellikle ülkemizde cep telefonları yeni yeni yaygınlaşırken Ericsson ile Nokia dışında pek fazla bir seçenek olmadığını da okuyucularımız da hatırlayacaktır. Bu köklü firma dünya çapında önemini korusa da Amerika'da hedeflerine ulaşabilmiş değil.

2009 yılında, dünya çapında 92 milyon Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefon satılması bekleniyor. Bu pazarın yüzde 46'sına tekabül ediyor. Sorun şu ki Amerika'daki Symbian tabanlı akıllı telefon satışı sadece 500.000 adet. Bu da Nokia'nın toplam satışının sadece yüzde 1'ine denk geliyor. Avrupa ve Asya'daki başarısıyla kıyaslanınca Amerika pazarı Nokia için ciddi bir sorun ve ölü nokta oluşturuyor. Üstelik Blackberry, iPhone, Palm ve Google'ın yeni Android işletim sistemini kullanan rakipler de durmadan birbirinden sağlam ürünler çıkartıyor.

Amerika'daki marka bilinirliği de satışları gibi çok düşük kalan Nokia, Symbian'ı ve ismini duyurmak için yoğun bir çalışmaya başladı. Akıllı telefonlarının işlevlerinin çok daha kolay kullanılabilmesi için Amerikalılara özel arayüz tasarımı üzerinde çalışıyor. İşi hızlı tutmak için de basit değişiklikleri biriktirmeden hemen uygulamaya koymaya  başladı.

Finlandiyalı cep telefonu devi Amerika'da yaşadığı sorunları çözmek için uzun vadeli planlar yapıyor. Özellikle de Symbian işletim sistemini Amerikalılara daha uygun hale getirmeye çalışıyor. Diğer çalışması ise servis sağlayıcılar üzerinden belirli modellerini geniş kitlelere tanıtmak ve ulaştırmak. Bunun detaylarına daha sonra geleceğiz.

Tüm konu: Nokia Amerika'da sıradan bir marka...

İzleyin: En "sert" Nokia N97 testi #1

Resimlerle: Geçmişe yolculuk - Nokia'nın kilometre taşları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Nokia'nın üst düzey telefonlarını beğeniyor musunuz?

International Affairs
20-07-2009, 00:30   |  #2  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj

O kadar zengin adam olursa olur tabi ki de...:D

H@ckerCesur
20-07-2009, 09:24   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

En saglam telefonlar nokiadan geldi. Nokia 3310 taş gibiydi. Duvara çalmıştım gene çalıştı. Şuanda 6670 var. 5 senedir tık demedi...

runoades
20-07-2009, 09:54   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
160 mesaj

Ben Amerika'da işim dolayısıyla 3 yıl kaldım. Adamlar Motorola hastası. Bizim burda da Motorala tutmuyor :)

AdminAbi
22-07-2009, 21:07   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
156 mesaj

Amerikadaki insanlar runoades arkadasın da dediği gibi motorola hastasıdır. Bizlere motoralanın kullanım menusu çok karışık geldiği içinde türkiye de tutmadı. Amerikalıların tüketim mantığı zaten biraz farklıdır. Onlar bizler gibi gösteriş olsun diye telefon almazlar zaten. Onlar ihtiyaçları doğrultusunda telefon alırlar. Nokia da orada başarılı olmak istiyorsa ve özellikle akıllı telefon satmak amacında iseler mecburen önceliklerini office gibi yazılımları daha kullanışlı hale getirmek zorundalar. Multimedya olarakta ürünlerinde daha kaliteli parçalar kullanıp kullanıcıyı memnun edebilirler. Zaten nokia bu symbian a kafayı takmış durumda bu yüzden de çok kan kaybetmekte bu symbian yüzündende ayrı bir müşteri kaybı yaşıyor orda. Ne kadar kolay kullanımı olsa da amerikalılar bunu sevmiyor. Bu yüzden bence müşteri odaklı ürün geliştirmek için küçük bir anket çalışması yaptırmalı ve ayrıca rakiplerinin ürünlerinde kullanıcılar en çok hangi özellikleri kullanıyor diye de sağlam bir tespit yapmalıdır. Son olarakta symbianı pc kullanır gibi bir hale getirip modernize etmek zorunda ya da sıfırdan linux tabanlı bir yazılım yazmalıdır.

ismet35
22-07-2009, 21:38   |  #6  
ismet35 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,037 mesaj

Tartışıyoruz: Nokia'nın üst düzey telefonlarını beğeniyor musunuz?

Valla güzel de o kadar da gösterişe gerek yok diye düşünüyorum.