Arkadaslar her yerden okuyorumda bu notebooklarda batarya kullanımı net ve iyi bir sonuca varmış değil.Eğer notebooku elektrik olan bi yerde(ev iş vs.) kullanıyorsak batarya takılı olarak mı kullanmalıyız yoksa dışarda bekleterek mi?Bir yandan eger ups'siniz yoksa ve bataryanız takılı değilse elektrik kesildiği zaman donanımınıza zarar verebilir.Diğer yandan batarya ömrünüzü uzatmak için elektrik varken bataryayı takmak istemezsiniz çünkü pilin üzerinden akım geçeceği için kullanılan mal eskir mantığı......Peki bizim için hangisi doğru ve en güzelidir?Şu konuyu bi çözüme kavuşturalım.
NOTEBOOK BATARYA KULLANIMı
Her zaman söylüyorum; bence bunları kafaya takmamak gerekir. O kadar dizüstü bilgisayar kullandım ve hala kullanıyorum, ben henüz batarya ömrü bilgisayarın ömründen kısa olan bir cihaza denk gelmedim. Bilgisayarın ömrü batarynınkinden kısa oluyor tecrübeme göre. En güzeli rahatınıza bakın, bilgisayarınızı bataryasıyla kullanın. Bunu düşünerek kendi ömrünüzü de yemezsiniz böylece.
Yine de forumda batarya kullanımı ile ilgili öneriler içeren birkaç başlık var, arama yaparsanız kolayca bulursunuz.
Yok Süleyman ben 3 dk da pili biten bir kaç tane laptop gördüm. Ama bu kadar kafaya takıp paranoyak olmaya gerek yok açıkçası.
Bataryayı çıkarıp fişe takarsanız laptop çalışır ancak elektrik gittiğinde laptop zarar görür. Masaüstü görmez çünkü ona göre hazırlanmıştır parçaları, ama örneğin notebook harddiskleri, elektrik kesintisinden zarar görür.Çünkü normal koşullar altında laptopta elektrik kesintisi diye bir problem olmaz. Pil bitiyor olsa bile %5 kaldığında standby a, %3 kaldığında da hibernate durumuna geçer.
Burası Türkiye! Elektrik gitmesine gerek bile yok.Akımda meydana gelen bir azalma veya artma bile cihazınızın sonu olabilir.Yaklaşık bir yıl kadar dizüstü bilgisayar kullanıyorum ve pilini hemen hemen hiç çıkarmadım.Pil ömründe hiçbir azalma olmadı.Önemli olan bataryayı 3-4 günde bir hatta 3 gün diyim:) cihazınızı fişten çekin ve sadece pili kullanın tam boşalt yapın.%5-6 ya kadar boşaltın ardından pc yi kapatıp bataryayı tam şarj attikten sonra eskisi gibi kullanın.Yeni nesil notebook bataryaları eskisi gibi değil.Batarya tam dolu iken bataryadan elektrik akımı çoğu yeni nesil bataryalarda yok.Bu yüzden korkmanıza gerek de yok.Doldur boşalt işlemini ise batarya hücrelerinin canlı tutulması için belli aralıklarla(yukarda belirttim) yapmanız gerekir.Hepis bu.Aksi takdirde batarya takılı olmadan kullanım halinde ise bilgisayarı olduğu gibi riske atıyorsunuz.Bataryasız kullanımdan doğacak sorunlarda ise servis size şu cevabı verecek:Biz size o bataryayı süs olsun diye mi verdik!Asla riske atmaya değmez.Hem diyelim ki batarya takılı olduğu şekildeki kullanımda batarya ömrü azalıyor,şimdi bi kere düşünün batarya kaç lira notebook kaç lira.1500-2000 liraya notebook alıyoruz sonrada 150 veya 200 liralık bir cihazı korumak için bi dünya dolusu para vardiğimiz bilgisayarları riske atıyoruz.Biraz mantıklı olalım...
bataryanız tam dolu olduğunda batarya şarj olmaya devam etmez yani fazla şarj gibi bir tehlike yoktur!!! AMA bütün bataryalar kullanılmadığı süreç içerisinde biraz deşarj olur mesela bir müddet sonra %96 ya indiğinde bilgisayar tekrar şarj eder dolunca şarjı keser tekrar şarj eder sonra yine dejar olur yine şarj eder.. vs vs vs böyle bir kısır döngü sürer gider bataryanın ömründen yer yani siz bataryayı kullanmasınızda kullanmış gibi olursunuz. bataryanın düştüğünü siz pil göstergesinden göremezsiniz. peki ya düştüğünü anladıkta dolarken neden göremiyoruz (bilgisayar üstündeki power ışığı veya pil uyarı ışığında) diyorsanız. açıklamasıda şudur; batarya içinde, pilleri uygun miktarda şarj olmasını, fazla şarjı önleyen ve batarya doluluk miktarını ölçen bir elektronik kart mevcuttur, bu kart hiçbir zaman tam elektiriksiz kalmamalıdır, aksi halde pilleriniz sağlam olsa bile pilleriniz şarj olmaz ve/veya çabuk biter windows ta bakarsınız bir tam doludur bi bakarsını yarıya inmiştir, kalan süre ise tutarsızdır yada hiç gösterilmiyordur. işte bu elektronik karta herzaman elektrik gittiği için arada pildeki %4 lük boşlmayıda dolduruverir. windowsun %5 te uyku durumuna geçmesinin bir nedenide budur, hem bilgisayarı kapatmaya yetecek pil miktarı hemde pilin zarar görmemesini engellemek amacıyla.
gelelim batarya çıkmış halde kullanılmalımı sorusuna; laptop adaptörünüzde bir ışık var ise bu ışığın prizden çektikten sonrada bir müddet yandığını göreceksiniz bunun nedeni adaptörünüzün regüleli olmasıdır yani elektrikteki küçük dalgalanmalar bilgisayarınıza yansıtılmaz. diyelimki şebekenizde voltaj normalden çok arttı yine bilgisayarınıza birşey olmaz ama adaptörünüzün ya sigortası atar yada ufff olur. aşırı voltajdan uff olmuş bir adaptör ise elektriği geçirip devamındaki bilgisayara ulaştıramaz. ani elektrik kesilmeleri ise en fazla çok küçük miktarda veri kaybolmasına neden olur başka bir hataya neden olmaz ayrıca elektrik önce bilgisayarınıza sonra bataryanıza gider. yani batarya sizi pek koruyamaz fakat elektrik kesilmesinde bataryayı öpebileceğiniz durumlar bile vardır.
*şebeke elektriği bağlıyken
adaptör--->bilgisayar(powercard)--->batarya
şebeke elektriğine bağlı değilken
*bilgisayar(powercard)<--->batarya
çıkartıp kullanmak isterseniz bataryanızı yarısına kadar şarj edin, bir naylon poşet içerisine pek hava boşluğu kalmayacak şekilde koyup serin ve kuru yerde saklayın. buzdolabının buzluğuna yada sıcak bir yere koymayın