Mrb lar . Bilgisayarım yük altındayken 74 derecelerde çalışıyo daha öncede konu açmıştım normal diyenler oldu ancak soğutucu alırsam bi faydası olurmu kullanıcılar var mı?
Pc: Casper Nirvana q900 4 çekirdek..
Noteßook Soğutucu> Bakın lütfen..
O sıcaklık normal. Bir soğutucu elbette daha iyi olur; 80-100 lira civarı nefis soğutucular var. Cooler Master, Zalman gibi markalardan seçebilirsin.
hmm çok saolun cooler master için para biriktiriyorm zaten 100 150 lira arası bişe alıcam
Metal gövdeli birşey almanı öneririm, arka arkaya Crysis Warhead i hiç takılmalar yaşamadan oynuyorum, aynı modele sahip arkadaşım Empire Total War oynarken soğutucusuz olduğu için takılıyor ve oyundan atıyormuş. Çünkü ekran kartı sürücüsü duruyor fazla ısınınca.
Bende takılma 76 dereceden sonra çok ufak çapta oluyo mustafa ama ben işlemciye bişey olucak diye korkuyorm işlemci ekran kartından daha çok ısınıyo 4 5 derece farkediyo..
Bende Zalman NC-1000 kullanıyorum. Zalman pahalıdır ama iyi soğutur. Bende Zalman NC-2000'i tavsiye ederim...
Kuzenim bilgisayarcı ama pek bi faydası olmaz dedi o yüzden aklım karıştı sizin sıcaklıklar kaç derece ?
No: işlemciniz 110 dereceye kadar stabil çalışmak üzere tasarlanmıştır. tehlikeli bir düzeye eriştiğinde ise bilgisayar kendini kapatır.
gerçekten de pek bir faydası olmaz. tabi ki laptopun altındaki hava emiş mazgallarının yeri de çok önemli. laptop un altını gösteren bir fotoğraf koyabilir misin?
P serisi bile idle modda 40-45 derece civarında seyrederken nasıl oluyor da arkadaşlar oyun oynarken 40-60 derece arasında sıcaklık gözlemliyorlar anlamadım. Soğutucunun işe yarayacağı sıcaklıklar ise yük altında sıcaklığın gövdeden hissedilebilir düzeye eriştiğinde belki ancak işe yarar. ayrıca bakmanız gereken çekirdek sıcaklığı değil işlemci sıcaklığıdır, çekirdek sıcaklığı normalden epeyce düşüktür fakat. işlemcinin genelinin değeri yüksektir ve dikkate alınması gereken budur!!! Soğutuculu veya soğutucusuz ölçüm yapıp bir kanaate varmakta çok zor. kuzeninizi dinleyin bence çok arzu ederseniz 25 TLlik masraf aynı hava debisini sağlayacaktır.
No: işlemciniz 110 dereceye kadar stabil çalışmak üzere tasarlanmıştır. tehlikeli bir düzeye eriştiğinde ise bilgisayar kendini kapatır.Sen notebook işlemcisini getir 110 a bakalım etrafındaki bileşenler noluyor. Benim de P4 üme 105 e kadar dayanabilir diyorlardı ama 80 e gelince tekliyordu. Önemli olan dayanması değil, laptop patlıcak mı patlamıcak mı tartışması değil bu.
gerçekten de pek bir faydası olmaz. tabi ki laptopun altındaki hava emiş mazgallarının yeri de çok önemli. laptop un altını gösteren bir fotoğraf koyabilir misin?
P serisi bile idle modda 40-45 derece civarında seyrederken nasıl oluyor da arkadaşlar oyun oynarken 40-60 derece arasında sıcaklık gözlemliyorlar anlamadım. Soğutucunun işe yarayacağı sıcaklıklar ise yük altında sıcaklığın gövdeden hissedilebilir düzeye eriştiğinde belki ancak işe yarar. ayrıca bakmanız gereken çekirdek sıcaklığı değil işlemci sıcaklığıdır, çekirdek sıcaklığı normalden epeyce düşüktür fakat. işlemcinin genelinin değeri yüksektir ve dikkate alınması gereken budur!!! Soğutuculu veya soğutucusuz ölçüm yapıp bir kanaate varmakta çok zor. kuzeninizi dinleyin bence çok arzu ederseniz 25 TLlik masraf aynı hava debisini sağlayacaktır.
Gerçekten de faydası oluyor, tek ısınan parça işlemci değil, pil ısındı mı onu da soğtuyor. Ayrıca harddiskimin de 34 dereceyi aştığını görmüyorum, aşırı kullanımlarda (1 saatlik veri kopyalamada) 39 a kadar geliyor ki bu bir notebook hddsi için çok iy ibir değer.
Normal kasa sıcaklığı da 35 in üstüne çıkmıyor.
Kuzeninizi dinlemeyin, eğer laptopunuzun uzun süre idare etmesini istiyorsanız düzgün bir soğutucu alın. Çok arzu ederseniz de 25 TL likler den keisnlikle almayın. Plastikten soğutucu mu olur? Hiç bir faydasını görmezsin, en fazla 1-2 derece soğutur. Isıyı dağıtamaz.
Test istiyorsan da değer veremem ancak, saatlerce oyun oynuyorum ve kasamın üstünde bi sıcaklık hissetmiyorum fan var iken ancak fan yok iken bir sıcak hava oluyor, touchpad in etrafında.
Laptopunun ömrünün daha uzun olmasını istiyorsan al derim, yoksa özellikle devamlı yüksek ısıda kalan bir harddisk bozulmaya adaydır, ve diğer parçalar da zamanla ağırlaşır.
Ben 4 yıl aynı bilgisayarı kullanmak üzere aldım.
Ben kusura bakma ama sen hiç laptop soğutucusu görmemişin ya da nasıl çalıştıklarını bilmiyorsun.
"hiçbir laptop soğutucusu bilgisayarınızın alt yüzeyi ile temas etmezlaptopunuz yine kendi ayakları üstünde durur fanlar ise dışardan emdiğihavayı hızla laptopunuzun alt yüzeyine üfler,emilen hava soğumaya (metal yüzeyle ısı alışverişi yapmaya) vakitbulamadan laptop yüzeyine değmiştir, dolayısıyla metal olmasının hiçbir esprisi olmaz." bu ifaden yanlış, hiç bir soğutma işlemi laptopun üstüne hava üflemekle olmaz. Hava alınır ve başka bi yere nakledilir o kadar. Eğer işlemci fanı aldığı havayı üstüne atsaydı işlemcinin 10 sn içinde yanardı. FAn mantğı budur, soğuk hava getirmez, sıcak havayı uzaklaştırır. Hiç bir alette dediğin gibi durum olmaz, bilgisayar yellenmiyor serin havayla bu farkı bilmen gerek. Ben altta verdiğini kullanıyorum ve o tamamen metal. Laptopun üstüne hava falan da üflemiyor. 105 dereceyi salladın diyen yok. ama sen ısınan parçanın sadece işlemcinin çekirdeği, harddiskin gövdesi ve ekran kartı çekirdeği sanıyorsun. Anakart zaten yok, onlar iki telle bağlanıyor hepsi birbirine.
"Laptoplar soğutucu kullanımının şart olduğu düşünülerek dizeyedilmezler hertürlü koşulda kendi soğutucusu yetecek şekilde dizaynedilip uluslar arası düzeyde yeterlilik sertifikası alır" herhalde böyle bişey düşünülmez üretirilirken. Ancak senin evin de sıcak olduğunda klima açarız diye mi döşemişler? Klima bir lüks değil mi? Laptop soğutucusu da öyle, klima gibi senin bilgisayarının da rahat olmasını sağlıyor.
Ben bir sürü eskimiş laptop gördüm ve bunun başlıca nedeni ısıdır, gittikçe ağırlaşır. Overclock yapılmış pc nin ömrü azalır diyorsun. Niye azalır peki? Isındığı için. Peki bir P4 stok fanla kaç dereceye geliyor biliyor musun? 80. Yeni Core2 Duo lar o kadar ısınmıyor ama yine de ne kadar ısı o kadar kayıp.
Verim = Alınan Enerji / Verilen Enerji ; enerji veriyorsun ancak bu ısıya gidiyor. Bir direnç ne kadar ısınırsa o kadar ömrü azalır.
Hiç laptop yandığı haberi duymadım dersen zaten baştan hata ediyoruz biz. Ayrıca dizüstü bilgisayar kelimesi Türkçe bir kelimedir, orjinali laptop değil, notebook'tur. Lap-Kucak , Top-üstü. Laptop şeklindek kullanmak insanların hoşuna gittiği için o ad verilmiştir. Hiç bir üreticinin sitesinde biz laptop yapıyoruz yazmaz. Ayrıca erkek arkadaşların laptoplarını uzun süre dizüstü kullandığında kısırlıkla karşılaşabileceğini gösteren bir CHIP araştırması var: https://www.chip.com.tr/konu/Erke ... a-dikkat_10296.html
Önemli olan sadece bozulması değil aynı zamanda performans kaybı olmasıdır.
Verdiğin birinci resimdekini soğutucudan sayıyorsan birşey diyemem. Herhalde bilgisayarın arkasından çıkan havayı uzaklaştırmak için tasarlanmış.
Tamamen değmesi gerekmiyor, en fazla 1 cm boşluk var ancak bu da taze hava kalması içindir. Çünkü etrafran da biraz hava alır.
Bu mantıkla hiç bi yere varamayız: Bozulunca yenisini alırız.
Yok ya, bizim paramız da boşuna fazla fazla elin gâvurunun eline gitsin, ben de hdd bozulur abi nasılsa soğutup napıcam diyip yenisini alırım mantığı sizi bilmem ama bana hiç mantıklı gelmiyor. Bu susuzluk durumunda, "param var, ödeyeceğim az harcayıp napayım" demek gibi birşey. Ama bir süre sonra su biter ve siz paranız olsa da alamazsınız.
Bir konuda yorum yapacaksanız önce düzgün bir laptop soğutucusunu inceleyin derim.
sen bişeyden anlıyorsan bende neyim :DMadem o kadar uzmansınız acaba bana söyler misiniz soğutucu nasıl çalışır? Bu mesajda hiç bir kayda değer bilgi yok. İyi ürün incelediniz de ne oldu? Siz benim örneklerime saçma sapan diyorsunuz da elinizde benim dediklerime karşı gelebilecek bilgi var mı? Ayrıca notebook soğutucu kullandınız mı? Yoksa atıp tutuyor musunuz sadece. Sizin 11 yıllık tecrübeniz varsa saçma sapan konularda, benim de bilgisayar alanında çok fazla tecrübem var, evde doğduğumdan beri bilgisayar var ve ben devamlı biglisayarı inceledim, onla uğraştım. Neyin ne olduğunu sizden çok daha iyi biliyorum. Sizin gibi tecrübesiz birinin bilgisini alışveriş etmesine de ihtiyacımız yok, son mesajınızda aşağılamaktan başka hiç bir şey anlatılmıyor. Eğer paylaşacağınız birşey varsa paylaşın, insanlarını bildikleriyle dalga geçecekseniz ve "sen de birşeyden anlıyorsan ben de neyim" gibi ukala tavrınızı gidin sokakta sergileyin.
sondan başlayayım. zalman elin gavuru değil dimi? artı ücreti HDD kadar var :D
koyduğum 2 fotoğrafı karşılaştırma için koymadım neyden bahsettiğimiz belli olsun diye koydum.
bu konu hakkında sana fizik ve iklimlendirme dersi vermek istemiyorum 11 yıldır geçimimi Yat imalatı, bilgisayar ve teknoloji ürünlerinden sağlıyorum sizin mağazada göremeyeceğiniz kadar ürün inceledim ve denedim. öncelikle yazdıklarımı ayık kafayla bir okuyun anlayın sonra hakaret ve aşağılama tekniği kullanın.
saçma sapan örnekler mantık dışı tavırlarla yorum yada bilgilendirme olmaz. yok evdeki klimaymış yok bilmem eymiş :) anamızdan uygun soğutucuyla çıksaydık klimaya ihtiyacımız olmazdı:) ama laptopun kendine has soğutucusu var.
fanın uzaklaştırdığı sıcak havanın yerini ne alıyor? aman yaaa. ben soğutucuya para veren bilinçsiz tüketicilerle bilgi alışverişi yapamam. test verisi yok bişey yok bana hikaye okuyorsunuz:
Notebook soğutucusu nasıl çalışır biraz bilgi sahibi olun da gelin. Zaten bilgi sahibi olsaydınız birinci resmi koymazdınız.
Notebook'un dizüstünde kullanılmak için yapıldığını iddia ediyor ve kullanıyorsanız CHIP'ın o yazısını okuyun derim.
Peki ben bir tane soğutucu almak istiyorum, hangisini tavsiye edersiniz ve 10-20 derece fark olur mu yük altında?
Süleyman, ben o Zalman NC-2000 i kullanıyorum, tavsiye ederim. Dün arkdaşıma gittim R522 si vardı, ve kucağıma almak durumunda kaldım laptopu ve java çalışıyorlardı uzun süredir, fazla sıcak olduğu için masaya koydum. Ama ben 2-3 saat GTA4 oynadığımda, soğutucudan alıp başka bi yere götürdüğümde hiç bir sıcaklık hissetmiyorum, ancak soğutucu çalışmazken oynadığımda ekran kartı sürücüsü duruyor uzun süreli kullanımlarda.
Siz infoman'a gelince bana, "terbiyeli, saygılı, bildiğini abartmayan bir kişilik ile bilgi alışverişine herzaman varım." demişsiniz de, önceki mesajlarda "sen bişeyden anlıyorsan bende neyim :D" , "bu konu hakkında sana fizik ve iklimlendirme dersi vermek istemiyorum , " sizin mağazada göremeyeceğiniz kadar ürün inceledim ve denedim. öncelikle yazdıklarımı ayık kafayla bir okuyun anlayın","HDD yanıyormuş :D soğutucu araştırırken lütfen HDD fiyatlarınıda araştırın :)" demişsiniz. Kendi kendinize çelişiyorsunuz. Ayrıca illa her şeyi test ile vermemiz gerekmiyor ben burada bilimsel bir makale yazmıyorum düşündüklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum, insanların bildikleri ve deneyimleriyle dalga geçmek yerine, ben kullandım ve tecrübelerimi aktarıyorum. Siz kullanın siz de tecrübelerinizi aktarın. Sizinle daha fazla tartışıp iklimlendirme ve fizik dersi almak istemiyorum. Yetişmem gereken bir Java dersim var.
Yaw kardesim isteyen kullanır.İsteyen kullanmaz.Bu kadar basit.
Laptop soğutucusu kullanıpta,soğutmuyor sıcaklıkta bir değişliklik yok diyen yalan söyler.
Zalmandır, cooler masterdir, 100 liradır, 200 liradır, 20 liradır plastiktir metaldir.Buna ben bişi diyemem insanın kendi düşüncesi ve mantığı ile buna karar verebiliceğine inanıyorum :D
bende kullanıp fark göremediğim için bunları yazdım. boşu boşuna kutu açıp 100 küsür TLden olmak pek mantıklı değil. benim bilgisayarım 24 saat açık kapattığım süreler ise yeniden başlatma süreleridir yada biryerden biryere giderken geçen süredir. bende hiçbir sorun olmadı.everest ile bunu ispat ederim. ben bilgisayarımı batarya bitene kadar dizimin üstünde kullanabiliyorum öyle ki 35 derecelik antalya sıcağında short giyerken :) yazdığım bütün yazılar size cevaptır önce siz imalarda ve direk benim şahsıma yönelik istenmeyen cümlelerde bulunmuş iseniz cevap yazılmıştır aksi halde bilmediğim etmediğim bir insanı soğutucu kullanıyor diye muhatap olmam, işe yarıyorsada kullanmanızı tavsiye ederim fakat herkeste herzaman her koşulda işe yaramaz yarayamaz. sağutucu sadece ve sadece üstüne fan koyulmuş bir laptop sehpasıdır.
sizin bilmeniz gerek husus siz daha okuma yazmayı yeni öğrenirken benim bu bilgisayar işine eğitimimi tamamlayıp yeni başlamş olmamdır. yaşınız henüz çok genç ve herşeye büyük bir heyecanla atılıyorsunuz fakat herşeyin ispatı bilimsel ve mantıklı olmalıdır. kimse şu iyi deyince onu almaz. insanları ikna etmeniz için rakamsal bir değer olna sıcaklığın geçtiği mevzuyu testlerle ve deneyimlerle karşılaştırmalı olarak bize iletmelisiniz. o zaman daha inandırıcı ve ikna edici mantıklı bilgi olur aksi halde ben kullanıyorum sende kullan, kullanmayının taaa.... gibi imalı cümleler kendi yüce itibarınızı bozar. yazdıklarımı anlamaya çalışmadınız bile denemeyi ise tamamen imkansız görmüşsünüz. ben soğutucunun işlevini yerine getirebileceği durumları yukarda saydım, biyandan sizi onayladığımda oldu bazı anlattığınız şeylerin doğru olmadığınıda açıkladığım oldu. sizin soğutucu kullandığınızada inanmıyorum.
yetişmeniz gereken JAVA dersinde siz büyük yüce bilginimize başarılar dilerim :P :))))))))))Siz yaşımla ve bilgimle dalga geçmeyi sürdürdüğünüz ve de "sizin soğutucu kullandığınza inanmıyorum" gibi bir ithamda bulunduğunuz sürece sizi ciddiye almayı keseceğim.
- Ben sizi ikna etmek zorunda değilim soğutucu kullanıyorum kullanmıyorum diye. Ben size soğutucumla başbaşa iken kendi bir fotoğrafımı koysam, bunun soğutucu ve sen olduğunu ispatla dersiniz. Sizi bilmem ama CHIP forumlarında insanlar söze de değer verir, her şeyi grafik ve deneylerle anlatmamız gerekmez. Ben yazın notebook alacağım zaman modelleri yazdım, ve Süleyman da sağolsun bu iyi şu kötü diye yanıt verdi. Şimdi ben Süleyman'a ispatla, neden? demek zorunda mıyım? Değilim.
- Aşağılayıcı ve imalı tavra giren ilk sizsiniz mesajları okursanız.
- Akıl yaşta değil baştadır. Yaşla bilgiyi orantılayamazsınız. Siz bana fizik dersi veremeyecek kadar bilgesiniz güya da, metalin özısı ile plastiğin özısı sını karşılaştıramayacak kadar mı öğrendiniz fiziği de ondan mı öğretmek istemiyorsunuz? Metal olmasının hiç bir esprisi yok diyorsunuz çünkü ısı alışverişi yapacak kadar zamanı yokmuş muş. Siz plastik olanını kullanın o zaman.
- Arkadaş sormuş "Mrb lar . Bilgisayarım yük altındayken 74 derecelerde çalışıyo dahaöncede konu açmıştım normal diyenler oldu ancak soğutucu alırsam bifaydası olurmu kullanıcılar var mı?" diye ve ben de ona ben kullanıyorum ve fark ediyor dedim. Acaba her tecrübe isteyene kendi deneyimlerimi sayısal verilerle açıklamak zorunda mıyım? Ki arkadaşın da böyle bir ricası yok.
- Arkadaşa bu iyi git al demedim, sen çok arzu ediyorsan git 25 TL likleri al dedin ben de katiyen alma, metal olmadıkça bir esprisi olmaz dedim ve siz tam tersini söylediniz.
- Madem her dediiğimizi ispatlamamız gerekiyor Antalya sıcağında batarya bitene kadar hiç kaldırmadan diz üstünde şortla dizüstü kullandığınızı ispatlayın.
- Eğitiminizi Bilgisayar alanında yapmış olmanız sizi bilgisayar konusunda her şeyde tecrübeli ve yeterli bilgili yapmaz. Siz bana ukala bir tavırda "sana iklimlendirme ve fizik dersi vermek istemiyorum" diye cevap atarsanız, karşınızdakinden düzgün bir tavır bekleyemezsiniz, siz benim şahsıma saldırırsanız, karşınızdakinden "tamam abi sen kazandın, sonuna kadar haklısın" denmesini haklı olsanız bile beklemelisiniz.
- Ben herkeste ve her koşulda işe yarıyor dedim mi? Arkadaşın kısa bir sorusu var, "soğutucu alırasm faydası olur mu, kullanıcılar var mı?" diye.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En baştaki arkadaşa dönecek olursak. Bence al, Q9000 çok ısınan bi işlemcidir, Normal Core2Duo ların aksine 45 watt çeker (c2d ler 25-35 arası) ve bu da fazla ısı demektir. Isınan sadece işlemci de değil, başka parçalar da ısınır ve her ısınan direnç bilgisayarın ömrünü azaltır.
tam hocam ben gerizekalıyım da sen yine saçmalamışsın:)))
1- iki temasetmeyen ve aralarında hızla akan hava olan nesneler nasıl ısı alışverişi yapar?:)
a-
1.5- temas ediyorsa metal kullanılması farzdır, hatta türüde bir o kadar önemlidir.
2- "Akıl yaşta değil baştadır. Yaşla bilgiyi orantılayamazsınız" demişsin:) yani ben gerizekalıyım :D tamam kabul :D fakat tecrübesiz bir zeka bir işe yaramaz:)
3- "Mrb lar . Bilgisayarım yük altındayken 74 derecelerde çalışıyodahaöncede konu açmıştım normal diyenler oldu ancak soğutucu alırsambifaydası olurmu kullanıcılar var mı?" kusura bakma ben hepsini bold italik ve altı çizili yaptım :D çünkü ben geneline hitap ediyorum ve buna göre cevaplıyorum. faydası olur mu sorusunun cevabınıda ben veriyorum kulanan kişiler arasında bende olduğum için cevabını veriyorum :D
a- iki adet soğutucum var biri Cooller Master NotePal Ax diğeri 9 liraya mal ettiğim el yapımı:)
b- ikiside yaklaşık aynı değerleri veriyor hatta el yapımı ses seviyesi yüksek olmasına karşın 3 derece daha fazla soğutuyor :):):):)
c- arkadaş faydası olurmu diye soruyor ben o kadarda fazla değil diyorum, kulanan var mı diye soruyor ben de evet var diyorum. A markası B markası demedim çünkü alınması gereksiz bence hepside yaklaşık aynı.
4-short ile kullandığımı yaz tekrar geldiğinde söz ıspatlayacağım, şimdi ıspatlasam yine bi polemik olacak :d istersen video koyarım:):):) 2 saatlik bir video koymam için biraz uğraş sarfedeceğim ama :D
5- Yav bi mevzunun başından bi sonundan bahsediyorsun:S. isteyen istediğini alsın sen zaten zalman kullanıyorum al demedin mi:D bende 25 liralık al dedim ne var bunda demeyeyim mi? Sen yasaklamış isen sorun yok senin karşında boynum kıldan ince:P
6- Konusunda uzman olan kişiler kimlerdir? Mesleki eğitimini almış, tecrübeli insanlar mı?_? yoksa ergenlik çağı psikolojisiyle tavır alan tecrübesiz kişiler mi?
a- Bak ben diyorum "TAMAM ABİ KAZANDINIZ, SONUNA KADAR HAKLISIN" :)
b- Benim mesleğimle ilgili bir mevzuda senin eğitim ve tecrübenle ben senin dediklerini kabul ediyorum.
7- her zaman her beklenileni tam üstüne bastıra bastıra kimse söylemez herzaman imalar uçuşur havada sonra ben demedim denir. ayrıca ben internal özel soğutucu için her zaman her yerde herşekilde kullanılıyor dedim ve bilindik soğutucuların bu şekilde kullanılamayacağını söyledim.:))))) her dediğimi yanlış yerden anlamayın:)))
8- JAVA dersini astınız galiba :)))
en başta ki arkadaşa dönecek olursak, Bence alma, ben aldım pişman oldum 3 bilgisayarımda da öyle ahım şahım işe yaramıyor. sıcaklık sınırlara dayanıyorsa teknik servise görünmekte fayda var, işlemciniz sıcak gibi gözüksede muhtemelen normal çalışma sıcaklığındadır, her parçanın normal bir çalışma ısısı vardır ve bu ısı dikkate alınıp yıllarca sorunsuz çalışması için tasarlanmıştır. Bu işin üstadı olan bilgisayar üreticisi eğitimli ve tecrübeli kadrosu ile hertürlü testlerle kontrolünü yaparak ürünü piyasaya sürmüştür. aksi durum yaşanırsa mümkün olduğu en kısa sürede teknik servise başvurun.
Konu niye dallanıp budaklanmış bilmiyorum ama size bir soru sormuştum; 10-20 dereceye kadar soğutmaya katkısı olur mu, diye. Neyse, kendi soruma kendim cevap vereyim; olur. Mustafa'nın dediği gibi Q9000 fazla güç çeken ve bu nedenle P serisi işemcilere göre daha fazla ısınan bir işlemcidir. Muhakkak üretici firma sıcaklığın kritik değerlere çıkmayacağı şekilde kasa dizaynını yapmıştır, yoksa ürünü piyasaya süremez zaten. Ayrıca ihtimal 74 derece sıcaklığın normal olduğunu da soru sahibine ben söylemişimdir, bilemiyorum tabi. İşlemcinizin daha serin çalışmasını ve bu yüzden fanın daha az devirde çalışarak daha sessiz de olmasını istiyorsanız alın bir soğutucu. Fazlasıyla faydasını görürsünüz. Soğutucu olmazsa cihazınıza hiçbir şey olmaz ama soğutucu ile daha konforlu bir çalışma elde edersiniz. İşin özü esasen bu ve tartışılacak birşey ben görmüyorum şahsen.
Konu niye dallanıp budaklanmış bilmiyorum ama size bir soru sormuştum; 10-20 dereceye kadar soğutmaya katkısı olur mu, diye. Neyse, kendi soruma kendim cevap vereyim; olur. Mustafa'nın dediği gibi Q9000 fazla güç çeken ve bu nedenle P serisi işemcilere göre daha fazla ısınan bir işlemcidir. Muhakkak üretici firma sıcaklığın kritik değerlere çıkmayacağı şekilde kasa dizaynını yapmıştır, yoksa ürünü piyasaya süremez zaten. Ayrıca ihtimal 74 derece sıcaklığın normal olduğunu da soru sahibine ben söylemişimdir, bilemiyorum tabi. İşlemcinizin daha serin çalışmasını ve bu yüzden fanın daha az devirde çalışarak daha sessiz de olmasını istiyorsanız alın bir soğutucu. Fazlasıyla faydasını görürsünüz. Soğutucu olmazsa cihazınıza hiçbir şey olmaz ama soğutucu ile daha konforlu bir çalışma elde edersiniz. İşin özü esasen bu ve tartışılacak birşey ben görmüyorum şahsen.Ben bunu soruyodum zaten çok fazla abartmışsınız arkadaşlar birbirinize bişey kanıtlamak zorunda deilsiniz herkez kendi düşüncesini söylesin diye açtım bu konuyu lütfen beyler.
Sen kullanıyomusun Süleyman?
Yok, ben kullanmıyorum. Ama bu ölçü değil. Sen kendi durumunu göz önünde bulundurarak değerlendir.
25 30 liralık bişeyle denemekte fayda var..