ODTÜ'den teröre karşı teknoloji

CHIP Online
07-07-2008, 09:33   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

ODTÜ'de sürdürülen araştırma, kıyafetlerin altındaki plastik patlayıcıları ve terörü hedefliyor...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/ODTU ... teknoloji_7665.html

ODTÜ'lü araştırmacılar, plastik patlayıcıların uzak kızılötesi alanı tanımlayan "terahertz" (THz) ile 10 metre öteden tespitini sağlayacak yeni teknoloji için çalışma başlattı. Araştırmacılar, "Kompakt Atılımlı Terahertz Spektrometre" isimli çalışmalarının laboratuvar deneylerinde THz alanı elde etmeyi başardılar.

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Altan, elektromanyetik spektrumun uzak kızılötesi anlamına gelen THz alanının, düşük enerji ile uyarlanan pek çok uygulamada ve çeşitli materyallerin incelenmesinde son derece elverişli bir kullanım alanı olduğunu anlattı.

Bu dalga boylarının uzak mesafeden tarama, spektroskopi ve komünikasyondaki potansiyel uygulamaları bulunmasına rağmen, diğer dalga boylarına oranla az geliştirilmiş bir alan olduğunu belirten Altan, son 20 yıldır dünya çapında THz dalga boylarının verimli bir şekilde elde edilmeleri için yoğun çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Çalışmaların terörle mücadele kapsamında son 7 yılda büyük hız kazandığını belirten Altan, sivil ve askeri uygulamaları için yüksek güçte, geniş frekans aralığında çalışan THz kaynakları ve hassas THz belirleme yöntemlerinin geliştirilmeye başlandığını söyledi.

THz dalga boylarının elektromanyatik spektrumda yer alan diğer dalga boylarına göre pek çok avantajı bulunduğunu kaydeden Altan, T-ışınlarının dalga boylarının uzun olması nedeniyle fazla saçılmadan kumaş, kağıt, plastik ve kutu gibi maddelerden kolaylıkla geçebildiklerini ifade etti. Altan, şunları kaydetti: "Böylelikle bu maddelerin altındaki gizlenmiş cisimleri görüntüleyebiliriz ve bu cisimleri görüntülerken ne olduklarını da tespit edebiliriz. X-ışınları ve mikrodalgalar bunu yapamaz çünkü dalga boyları enerjileri ya çok büyük ya da çok küçüktür. Ama THz dalga boyunun enerjisi bir plastik maddenin patlayıcı olup olmadığını bize söyleyebilir. Aynı şekilde havada dolaşan parçacıkların zararsız bir toz bulutu mu, yoksa biyolojik savaş ajanı mı olduğunu da öğrenebiliriz. Bu tip tehlikeli gaz ya da sıvı hal maddelerdeki dönüşlü ve titreşimsel soğurma olayları terahertz dalga boylarının frekanslarına denk düşer."

Tüm konu: ODTÜ'den teröre karşı teknoloji


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmalar yeterince destekleniyor mu?

ersinbakar
07-07-2008, 09:39   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,253 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

paylaşımın için teşekkürler

eolos
07-07-2008, 13:32   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

bosuna ODTU denimiyorlar adamlar işi biliyor