Bu haftaya katılacağım debate'in(İngilizce münazara) konusu. Bir fikir edinmek için anket açayım dedim. Etkileme olmasın diye hangi görüşü savunacağımı yazmıyorum.
Altına yorumlarınızı da eklerseniz sevinirim.
Bu haftaya katılacağım debate'in(İngilizce münazara) konusu. Bir fikir edinmek için anket açayım dedim. Etkileme olmasın diye hangi görüşü savunacağımı yazmıyorum.
Altına yorumlarınızı da eklerseniz sevinirim.
serbest olmalı ama ulkemız ıcın daha zaman var al ve ust tabaka arasında buyuk ekonomık fark varken bunun olması sorun yaratır daha yenı gorduk netde tv de kucucuk kızlar bızım babaız bızı gecındıremıyo sız dersı dınlemıyonuz dıye bıseler ıste bu boyleken beden dersıne esofmanı yok dıye katılamayan adamlar var daha hergun ah bugun ne gıysem dıyen adamların yanında onlar napcak ha bunun dısında kupede taksın dusuk belde gıysın ama arada ucurmlar olmasın tek sıkıntı budur
parası olan var olmayan var arkdaşlar nasıl olurda üniformasız gidilir tek tip kıyafet en iyisi
ben oldum olası sevmemişimdir o üniformaları giymeyi, ama altında yatan sebep son derece mantıklı. yüzlerce hatta binlerce kişinin bulunduğu bir ortamda ekonomik ve kültürel durumlar asla aynı olamaz. en çabuk akla gelen olası sorunlar:
1- ekonomik yetersizlik: her ne kadar çevredekiler aldırış etmicek olsa bile(ki öyle anlayışlı kişi sayısı malum yerlerde günümüzde), gençlerde içten içe kendini düşük hissetme olucaktır, ezilme duygusu. hele ki bikaç dallamada çıkıp laf ederse eğitim hayatını bile kötü etkiler.
2- ailevi-etnik durumlar: malum ülkemizdeki "din" kavramı bazı yerlerde serbest olabiliyor ama genelde katı bir düşünceye sahiptir çoğu aile. sırf okul kuralı diye çocuklarına etek giydirip başı açık gönderen birçok aile var. bu kalkarsa, hiç şüphesiz etekli dar blüzlüyle çarşaflı kızları, takkeli çocuklarla düşük bel pantolon giyenleri aynı yerde görürüz ki böyle bariz farklar ufacık bir kıvılcıma bakar. hem okul hemde veliler olarak kötü sonuçlar doğurur(bu çocuklar bizimkileri kötü etkiliyor, veya böyle bağnazlar bizimkilere kötü örnek oluyor gibi karşılıklı atışmalar).
daha fazla düşünüldüğünde bikaç şey daha bulunabilir ama bu ikisi en önemlileridir diye düşünüyorum. okul çağındaki kişilerde, kişilik ve düşünme şekli yeni yeni gelişen ve yerine oturan kişilerde çok önemli sonuçlar doğurur bu durumlar ki bu yüzden sadece bu konuda özgürlükten ziyade genel iyilik için olmalı derim. yoksa her zaman her konuda özgür ve şahsi yaşamayı yeğleyen biriyimdir.
Üniforma resmiyetin simgesidir. Ülkemiz şartlarından da yola çıkabiliriz ki, Hactex'inde dediği gibi parası olan var olmayan var, ülkemizde de çok fakir aileler var (sözüm meclisten dışarı). O yüzden üniformalar olmalı diye düşünüyorum.
---
Öğrenciler kravat, gömlek, çeket/hırka gibi derin mevzularla uğraştırmak yerine okula ait lakos tişört yaptırmak daha iyi diye düşünüyorum. Bizim okulumuz bu sisteme geçti, belki olan liselerde vardır.
Zaten kimi okulda oluyor , kimi okulda olmuyor..
Bir liseye bakıyorum , başörtülü kız
Bir liseye bakıyorum , eteğini kıvıran saç baş dağınık dolaşan kız
erkeklerde :
saç baş yapılı , gri pantolon yerine siyah pantolon..
Ekonomik yetersizliğe gelecek olursak , kimisi her tenefüs tost vs yer..
Kimiside her tenefüs tost yiyenlerden , azcık bölsene diye ister..
Ekonomik yetersizlik okulların hepsinde zaten vardır..Sadece giyim kuşamda ekonomik yetersizlik akla geliyor..
Benim düşüncem , alternatifler olmalı..Ya gri pantolon yada siyah pantolon olsun..Ya siyah ceket yada mavimsi ceket..
----
Bu milli eğitim bakanına sorsan herşey tıkırın da gidiyor..Bu e okuluda çıkarttılar , tamam işte..Veliler öğrencilerin durumundan haberdar falan diyorlar..Dayak yok , sigara içen yok, herkes giyim kuşamına dikkat ediyor vs vs......
Bana göre bunlar sözden ibaret..
maddi durum olarak değerlendirenlere bir iki şey söyleyeyim,
ben anadolu lisesinde okudum kolejde okuyan arkadaşlarım vardı.
biz gri kumaş yerine lcw ya da başka markaların casual pantolonlarını giyerdik(kafamıza göre), kolejdekiler garip mavi bir kumaş pantolon giyerlerdi.
biz spor ayakkabı giyerdik, kolejde okuyanlar siyah kunduradan başka bir şey giyemezlerdi.
gömleğin üzerine istediğimiz spor ceketi ya da süveter ya da sıfır yaka kazak giyerdik, ben sıfır yaka giyince kravat takmazdım, kolejdekilerse ancak zorla satılan süveterleri giyerlerdi, belli dönemlerde çoğunluk sağlansın diye herkes giymek zorundaymış.
yani tamamen okul yönetimi ile ilgiliydi. bizim okulda da bazı hocalar dikkat ederdi mesela kızların saçalarına bant(sanırım adı buydu) takmasına kızabilirler, ya da erkekler arasında saç boyatmaya sıcak bakmazlardı(maçlar hariç:)
Olmalı bence de, zaten sebebi öğrenciler arasında ekonomik farklılıklardan ve statü simgelerinden kurtulmak ve çocuk psikolojisindeki zararları (arkadaşlık yapacağı kişileri ona göre seçmek, diğerlerinin arasında ezilmeden kaynaklanan vs.) en aza indirmek.
Ekonomik fark falan demişsiniz zaten bunlar üniforma varkende belli olmuyormu ?
Biri heerders kantindedir diğeri bi gram birşey yemez
Biri adidas vb bi marka giyer diğeri yıtık ayakkabı giyer
Biri marka gömlek giyer diğeri abisininkini giyer
Biri yürüyerek gelir biri özel arabasıyla gelir ;)
Bence olmamalı. Zaten İstanbul veya Galatasaray gibi büyük liseler Alman veya Fransız sistemi ile eğitim işliyorlar. Almanya'da kıyafet zorunluluğu yok. loseface'e katılıyorum öğrenciler arasındaki ekonomik fark sadece kıyafetle belli olacak dersek yanlış olur. Tabi disiplinden taviz verirseniz, okulların eğitim kalitesi düşer.
Benim düşüncem , alternatifler olmalı..Ya gri pantolon yada siyah pantolon olsun..Ya siyah ceket yada mavimsi ceket..Bu okuldan okula değişiyor. Mesela benim okulumda siyah ya da gri pantolon giyilebiliyor. Üstte de kışın bordo sweatshirt, yazın beyaz t-shirt var. Gömlek benim dönemimden itibaren kaldırıldı. İstesek de giyemiyoruz. Hatta bugün başka okuldan bir arkadaşımlaydım, biz okul t-shirtünün içine başka t-shirt de giyebiliyoruz. Onlarda çıkarttırıyorlarmış.Son Düzenleme: TuncaBozkurt ~ 02 Nisan 2010 21:38
bencede uniforma olmalı..ogrenci arası maddi fark veya birkac seyede kesinlikle katılıyorum..ama uniformanında bir sekli biçimi olmalı tabi..giyilmeye deger adam gbi gozuken kaliteli bir okul kıyafeti..bizim okulun ceketine baksanız masaörtüsü der gecersiniz yani rezillik..bazı okullarda içteki tsortleride cıkartıyorlar gercekten..kenara cekip cıkart evladım cıkısta alırsın tsortunu durumunu gordum..hatta bizzat yasayacaktımda ucundan dondum :D o gunden sonra Allah tan içteki tsortlere bişi dememeye basladılar..Komunist rejimi destekleyen seyler olmadıgı sürece..bizim okul ülkücü her ne kadar bu yuzden okuluma her gun lanet etsemde...o yuzden komunist -devrimci birsey gordukleri anda tsort olsn kitap olsn simge olsun hemen alıp disiplin kuruluna gonderiyorlar..ama sanırım ülkü ocakları vs bu konuda en ufak bir sorun yok :) okulun yarısıda ülkü ocagı üyesi zaten :)
boş oy attım. çünki; birincisi, serbest olsa millet adabı aşıp rahat rahat giyip gelecek. zorunlu olsa giyinmek ve o kadar gömek felan içinde sıkışmak sorun olacak ki zaten oluyor.
serbest olsa ama yinede kapıda bir kontrol edilmeli.
Her türlü olmalıdır bence. türkiyedede herkes zengin olmadığına göre...