Onboard VGA Anakart, Harici Ekran Kartı Sorunu!

zafer3507
08-02-2010, 14:05   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

Herkese selamlar;

2003 yılında aldığım ve sürekli modifiye ederek günümüz oyunlarını rahatlıkla oynayabildiğim bilgisayarımın Asus P4P800s anakartı tamamen arızalandı. Bende yeni bir 478 pin, p 4 3.00 için, AGP slotlu ve DDR ramli anakart almak zorunda kaldım. Eski model anakartlar piyasada çok az olduğu için tercihim kısıtlıydı ve özellik olarak en uygun olan ENERGY-478 SIS 661 FX adlı anakartı almak zorunda kaldım. Eve gelip tüm bileşenleri taktıktan sonra bu anakartın harici ekran kartlarımla reset atarak çalışmadığını fark ettim. Ekran kartlarım AGP slotlu; biri eski 256 MB. Sapphire Ati Radeon 9600xt, diğeri son 2-3 yıldır kullandığım 512 MB. Sapphire Ati Radeon x1600 pro(yeni nesil).

5 gündür; fotmatlar attım, bios ayarlarının her türlüsünü yaptım, driverleri her türlü yükledim ancak eski Asus anakartımla çalışan bu iki Ati ekran kartımın hiçbiri bu sis 661 fx ile çalışmıyor. Ama kendi onboard ekran kartı ile rahatlıkla çalışıyor!

9600xt ekran kartım; bios ve açılışta görülüyor ancak windows açılıp XP masaüstü ekranı geldiğinde 10-15 saniye sonra ya reset atıyor yada monitörün ışığı sönüp ekran kapanıyor.

512 mb ati x1600 pro (harici elektirik besleme kablolu) ekran kartım zaten hiç görülmüyor, bu sis661fx anakart ile hiç çalışmıyor, bios bile açılmıyor.

Arkadaşlar size sorularım şu:

Ben hiç onboard ekran kartlı anakart kullanmadım. Şimdi ben bu Ati ekran kartlarımı kullanamayacak mıyım? Anlamıyorum, acaba bu anakart ile uyuşmayan marka ve model ekran kartlarımı var? Nvidia tabanlı ekran kartları mı almalıyım? Yoksa bu onboard ekran kartlı anakartlar sadece kendi ekran kartı ile mi çalışıyor?

Lütfen yardım edin, gerçekten çaresiz konumdayım... Ne yapmalıyım?

sis661fx anakart:

SiS 661FX/964 478 PIN AGP 8X, VGA , SES , LAN
INTEL PENTIUM 4, HT <(>&<)> PRESCOTT PROCESSOR
800/533/400 MHz FSB ,
2 * DDR(DDR400/333/266),
2 GB RAM DESTEĞİ
ENTEGRE VGA
1*AGP 8X SLOT, 2*PCI SLOT
REALTEK RTL8201BL 10/100MBPS LAN
2*USB , 1*SATA , 1*SERİ PORT, 1*PARALEL PORT

Yukarı da ki anakart ile kullanamadığım ekran kartlarım: 256 mb. ati radeon 9600xt ve 512 mb. ati radeon x1600pro

zafer3507
08-02-2010, 14:48   |  #2  
OP Taze Üye
4 mesaj
Alıntı: TBCMagic  
BIOS'ta PRIMARY VIDEO CARD (yada buna benzer bir ayar) opsiyonu var mi? AGP olarak ayarladin mi?

Evet önceliği AGP olarak ayarladım, hatta ram boyutunu, agp 8 x mi 4 x mi özelliklerinide ayarladım. İnternette 4 gün araştırma yapıyorum, bios ile ilgili her türlü değişikliği yaptım ancak düzelmiyor. Ben böyle saçma bir anakart görmedim desem yeridir. AGP slotlu anakart AGP ekran kartları ile çalışmıyor!

Anakartın üreticisi piyasada yok, kimin ürettiği belli değil ancak netten buldum. Ordaki özellikler şunlar;
ENERGY-478 SIS661FX

- Intel® Pentium 4 processors, Socket 478
    - SIS661FX + SIS963L
    - FSB 800 MHz / 533 MHz / 400 MHz
    - Single Channel 400 MHz / 333MHz / 266MHz DDR DRAM x2 DIMMs, Max 2GB
    - Integrated Mirage™ 3D Graphics
    - Shared memory Max 128 Mb
    - AGP 3.5 & 2.0 compliant 8X / 4X modes (1.5v)
    - 2 UDMA 133 IDE channels
    - 5.1 channel Audio, AC97 2.3 interface (Realtek)
    - 10 / 100 Mbps LAN (IC Plus)
    - 2 USB 2.0 ports

Arkadaşlar burda bana AGP 3.5 & 2.0 compliant 8X / 4X modes (1.5v) özelliğindeki 3.5 & 2.0 ve 1.5 volt açıklamasını anlatacak biri var mı?

zafer3507
08-02-2010, 20:21   |  #3  
OP Taze Üye
4 mesaj

Arkadaşlar yok mu bu konuda yardımcı olacak biri! sis661fx anakartlarda böyle bir sorun yaşayan ve bilgisi olan biri yok mu? Onboard vga anakartlarda, harici ekran kartı sorunu yaşamış biri yok mu?

LÜTFEN YARDIM..!

SaMaRRa
09-02-2010, 14:59   |  #4  
Yıllanmış Üye
208 mesaj

anakartta 4-8pin güç besleme yeri olabilir..güçkaynağından buraya bağlantı yaptınızmı?? ve ekran kartının beslemesi ile anakart beslemesi birbirine çok benzer..belki bunları yanlış bağlamış olabilirsiniz..buyrun güçkaynağı kablolarında ne nedir videosu:

http://egitim.pclabs.com.tr/459/ ... etlerinde-ne-nedir/

anakart değiştirirken işlemci üzerindeki termal macunu çıkarmış olabilirmisiniz??..termal macun çıkmış yada eskimişse işlemci fazla ısınır ve sistem reset atabilir..buyrunuz termal macun rehberi:

http://www.pclabs.com.tr/2008/03 ... -temizleme-rehberi/

son olarak anakartta birincil kart olarak vga yaptığınızı söylediniz..acaba bios tan çıkmadan kaydetmeyi unutmuş olabilirmisiniz?..

zafer3507
09-02-2010, 17:57   |  #5  
OP Taze Üye
4 mesaj

SONUÇ: KENDİ PARAMLA REZİL OLDUM!

Bu gün elimdeki iki ekran kartımı 256 mb. ati radeon 9600xt ve 512 mb. ati radeon x1600pro ekran kartlarımı 2. elciye toplam 60 tl. ye sattım. Ve anakartı aldığım yere gidip sıfır nvidia chip setli AGP 512 mb. 128 bit Axle 660o GT ekran kartı aldım. Kafamdaki düşünce bu sis661fx anakartın Ati ekran kartları ile uyumsuz olduğuydu. Ve bu nvidia 6600 gt nin çalışacağını umuyordum.

Ancak eve gidip bu 6600gt ekran kartını takıp, anakartın yine çalışmadığını görünce dellendim desem yeridir O andan itibaren tek düşüncem bu anakartı ve ekran kartını iade etmekti. (İnanın böyle duırumlarda insan Asus gibi markaları çok arıyor)

Anakart ve ekran kartını aldığım yere gittim ve bu sis661fx anakartın hiçbir harici ekran kartı ile çalışmadığını ve tümünü iade etmek istediğimi söyledim. Tamam dediler, teknik servise .ıkıp ürünleri kontrol ettirmemi söylediler. Teknik servise çıktım, bayan anakartı görür görmez bu arızalıdır bunu servise mi göndelim dedi. Şaşırdım; bu ürünü 6 şubatta yeni 6 gün önce aldığımı ve arızalı olacağını tahmin etmediğimi söyledim. Sorunun bu anakartın sadece onboard ekran kartı ile çalıştığını; 3 adet farklı ekran kartları ile denediğimi, hiçbiri ile çalışmadığını belirttim. (HALBUKİ ŞİMDİ ANLIYORUM, BU MODEL ANAKART BÖYLE NİCE SORUN LAR ÇIKARTMIŞKİ, SERVİS ELEMANI BAYAN HEMEN ARIZALIDIR, GÖNDERELİM DEMİŞTİ!)

Neyse, teknik servis 6 gün önce aldığım anakartı ve bugün aldığım ekran kartını test etti. Ekran kartı aynı model başka sis661fx'te çalıştı.Ekran kartında sorun yok, anakartta ise AGP slotunda sorun var dediler. Ve iaede alamayız dediler. O an madurluğuın verdiği sinirle teknik elemanlar, satıcı, ürün sipariş ve müdür ile yarım saat süren bir kavgaya giriştim. Bana söyledikleri: siz ekran kartını yanlış,ters veya zorlama ile takmış olabilirmişim Zuhahahhahaha 1991 yılında siyah beyaz ekran 5,25lik defter gibi disketleri kullanmış biri olarak, ordaki herkesten bilgisayar konusunda eski ve tecrübeliydim. Onlara ben bu AGP slotunu nasıl bozabilirim, ekran kartı takmakla slot bozulurmu, ekran kartı takmayacaksam bu AGP slotunun ne işi var burda dedim. AGP slotunun içindeki bir dişi ben ekran kartı takarak nasıl bozabilirim, bu sadece içine tornavida sokmakla olur dedim. Ancak firma dediğim tüm bu laflar karşısında yapacakları birşey olmadığını, ürünü istanbula servise göndereceklerini söylediler. Adamlara en son eve gittiğinizde kafanızı yastığa rahat koyabilecekmisiniz dedim, ben kendimden eminim sadece AGP slotuna adam gibi ekran kartı taktığımı, hiçbir yanlış ve zorlama yapmadığımı söyledim. Aslında yıllardır bilgisayarını kendi söküp takan biri olarak bana arızayı siz yapmış olabilirsiniz imalarıda zoruma gitti. Sonuç olarak tavşan dağa küsmüş, dağın haberi yok.

Kısaca firma bu energy sis661fx anakartı kendi elinde patlamasın diye, belkide fabrika çıkışı hasarlı olduğu halde beni madur duruma soktu. Aldığım sıfır anakart 6 gün olmuş , istanbula servise gitti. Ve bu 6 gün boyunca ekran kartı çalışmadığı için gerek kendim gerek internet yolu ile çözüm bulmaya çalışmışım, sonuç bu oldu. Servis formu kestiler ve 10 gün içerisinde ürünün geleceğini ve gerekenin ozaman yapılacağını söylediler.

Sonuç olarak MikroSet adlı İzmir Çankayadaki mağaza (eski Tekmar) bana AGP slotu bozuk Energy sis661fx anakart vererek mağdur konumuna soktular. Para vererek aldığım sıfır anakartı, (benim bozmamın imkanı yok) AGP slotunun dişlerinden birinin arızalı olduğunu söylenerek aldığımın 6. günü servise gönderdiler.

Kısaca 478 pin kullanıcıları Energy sis661fx adlı anakarttan uzak durun!!!

masidai
09-12-2011, 07:35   |  #6  
Taze Üye
1 mesaj

zafer kardeş bi özeline bakabilirmisin mümkünse