Herkese selamlar;
2003 yılında aldığım ve sürekli modifiye ederek günümüz oyunlarını rahatlıkla oynayabildiğim bilgisayarımın Asus P4P800s anakartı tamamen arızalandı. Bende yeni bir 478 pin, p 4 3.00 için, AGP slotlu ve DDR ramli anakart almak zorunda kaldım. Eski model anakartlar piyasada çok az olduğu için tercihim kısıtlıydı ve özellik olarak en uygun olan ENERGY-478 SIS 661 FX adlı anakartı almak zorunda kaldım. Eve gelip tüm bileşenleri taktıktan sonra bu anakartın harici ekran kartlarımla reset atarak çalışmadığını fark ettim. Ekran kartlarım AGP slotlu; biri eski 256 MB. Sapphire Ati Radeon 9600xt, diğeri son 2-3 yıldır kullandığım 512 MB. Sapphire Ati Radeon x1600 pro(yeni nesil).
5 gündür; fotmatlar attım, bios ayarlarının her türlüsünü yaptım, driverleri her türlü yükledim ancak eski Asus anakartımla çalışan bu iki Ati ekran kartımın hiçbiri bu sis 661 fx ile çalışmıyor. Ama kendi onboard ekran kartı ile rahatlıkla çalışıyor!
9600xt ekran kartım; bios ve açılışta görülüyor ancak windows açılıp XP masaüstü ekranı geldiğinde 10-15 saniye sonra ya reset atıyor yada monitörün ışığı sönüp ekran kapanıyor.
512 mb ati x1600 pro (harici elektirik besleme kablolu) ekran kartım zaten hiç görülmüyor, bu sis661fx anakart ile hiç çalışmıyor, bios bile açılmıyor.
Arkadaşlar size sorularım şu:
Ben hiç onboard ekran kartlı anakart kullanmadım. Şimdi ben bu Ati ekran kartlarımı kullanamayacak mıyım? Anlamıyorum, acaba bu anakart ile uyuşmayan marka ve model ekran kartlarımı var? Nvidia tabanlı ekran kartları mı almalıyım? Yoksa bu onboard ekran kartlı anakartlar sadece kendi ekran kartı ile mi çalışıyor?
Lütfen yardım edin, gerçekten çaresiz konumdayım... Ne yapmalıyım?
sis661fx anakart:
SiS 661FX/964 478 PIN AGP 8X, VGA , SES , LAN
INTEL PENTIUM 4, HT <(>&<)> PRESCOTT PROCESSOR
800/533/400 MHz FSB ,
2 * DDR(DDR400/333/266),
2 GB RAM DESTEĞİ
ENTEGRE VGA
1*AGP 8X SLOT, 2*PCI SLOT
REALTEK RTL8201BL 10/100MBPS LAN
2*USB , 1*SATA , 1*SERİ PORT, 1*PARALEL PORT
Yukarı da ki anakart ile kullanamadığım ekran kartlarım: 256 mb. ati radeon 9600xt ve 512 mb. ati radeon x1600pro