Online oyunun yararları

tugberk_91
25-07-2008, 19:07   |  #1  
tugberk_91 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
516 mesaj

Daha evvel sağlığa etkilerinden söz ettiğimiz oyun oynama merakının gün geçtikçe zararlı bir alışkanlık olmaktan çok yarar sağladığı ortaya çıkıyor...

Gençler ev ödevlerine harcadıkları zamanın bir o kadarını online bilgisayar oyunlarına harcayadursun, Brunel Üniversitesi’nden Dr. Simon Bradford ve Nic Crowe, üç yıl süren araştırmaları neticesinde bunun hiç de zararlı bir alışkanlık olmadığını açıklıyorlar.

Bilgisayar oyunları birçok gencin hayatında önemli bir yere sahip. Online oyun, yani İnternet aracılığıyla diğer oyunculara karşı oyun oynamak, bu forma biraz daha renk kattı.

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre 9-19 yaşları arasındaki çocuk ve gençlerin %82’si en az bir oyun konsoluna sahip ve %70’i online bilgisayar oyunu oynuyor. Ayrıca araştırmanın sonuçlarından biri de gençlerin ev ödevlerine harcadıkları zamanın bir o kadarını online bilgisayar oyunlarına harcadıklarını ortaya çıkardı.

İstatistikleri okuyan endişeli ebeveynler derin bir iç çekebilir. Onlara göre bu bilgiler çocuklarının bir ekranın önünde anti-sosyalleşerek çok fazla zaman harcadığının kanıtı.

Böyle bir yargıya varmak, aslında bu kadar kolay değil. Üç yıl boyunca oyuncuları gözlemleyen Brunel Üniversitesi’nden Dr. Simon Bradford ve Nic Crowe, oyun oynamanın anti-sosyal olmaktan çok uzak bir aktivite olduğunu belirtiyor.

Karakter gelişimi

Bradford ve Crowe’un araştırmalarına göre çoğu oyunun karmaşık yapısı, genç oyuncuların ileride iş yaşamına hazırlanırken kullanabilecekleri çok önemli yetenekleri öğrenmeleri anlamına geliyor.

Online arkadaşlar

Araştırmacılar, varolan arkadaşlıklarını bozmanın aksine gençlerin oyun alanlarına üye olarak arkadaş çevrelerini genişlettiklerini fark etmişler. Çünkü böylece farklı sanal buluşma alanlarında farklı insanlarla tanışıyorlar.

“Buraya gelip manzaranın keyfini çıkarmayı seviyorum” diyor araştırmada yer alan 14 yaşındaki oyuncu Katspaw. “Buraya “chat” yapmak için geliyoruz, yamaçların üzerinden okyanusu izlemek çok zevkli. Kız kardeşlerimle buluşuyor ve burada biraz takılıyoruz.”

Oyuncuların bu fikri ne kadar çok benimsediklerini görmek şaşırtıcı. Sanal dünyanın merkezi alanları, bu dünyanın buluşma yerleri gibi kullanılıyor –oyuncular gerçek dünyadan, manzaranın keyfini çıkarıp arkadaşlarla “chat” yapılabilen fantezi bir dünyaya kaçıyorlar.

Sıkı çalışma

Araştırmacılar oyuncuların online hayatlarının diğer yönlerine dair buldukları en ilginç şeyin çalışma alışkanlıkları olduğunu açıklıyor.

“Zamanlarını çalışma ve oyun arasında nasıl paylaştırdıklarını gözlemledik ki bu, sıklıkla üniversite eğitiminin getirdiği bağımsızlıkla öğrenilen, okul çağındaki çocuklar için ise genellikle aileleri tarafından yönlendirilen bir alandır.”

Axegrrl, oyunun ilk devresini demircilik ve madencilik yaparak işte geçirdiğini anlatıyor. Bu şekilde zırh, yemek ve giyecek gibi RuneScape dünyasında ihtiyaç duyduğu şeyleri alabilmek için para kazanıyor.

Dr. Simon Bradford ve Nic Crowe’un araştırmaları gösteriyor ki oyuncular, sanal dünyayı sadece gerçek dünyayı yeniden yaratmak için değil, aynı zamanda başka türlü elde edemeyecekleri deneyimleri keşfetmek için de kullanıyorlar. Örneğin; cinsiyet, ırk ve sosyal sınıflar gerçek hayatta olduğundan daha çok ya da daha az önem taşıyabiliyor.

Araştırmacılar, online kimliklerinde kadın isimleri kullanan genç erkekler, RuneScape’de online klanlar kontrol eden genç kadınlar ve oyun içi aktiviteleri iş gibi gören genç insanlarla karşılaştıklarını belirtiyorlar.

Tüm bu bulgular, gençlerle eğitsel çalışmalar üzerine çıkarımlar sunuyor ve gösteriyor ki oyun dünyası, eğlenceli olmasının yanı sıra, gençlere gerçek dünya için önem taşıyan sosyal ve kültürel yetiler geliştirme şansı tanıyor.

Bence ilginç ve bir o kadar da yanlış bir tespit. Ne kadar online oyunu sevsem ve oynasam da çok dogru birşey oldugunu söyleyemeyecegim. (Aynen sigaranın zararlı oldugunun bilinmesi ama gene de içilmesi gibi birşey) Kahkaha

bektash
25-07-2008, 19:12   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,997 mesaj

Ya Sadece Turkiye genelinde düşünelim MMPORG oyunlarında adamlar oyun icin canını veriyorlar. Nasıl bir salaklıktır bu. Bu mu yararlı olan şey alt tarafı oyun olan bir şeye insanlar neden real şeyler ödüyorlar. Hatta intihar girişiminde bile bulunuyorlar bende 2 gün once birinin haberini almıstım 800 ytl KO oyununda kazıklanan bir kişi Kafasına sıkarak intihar etmis bumudur sağlıklı yararlı olan arkadaslar ?

PitBuLL_34
25-07-2008, 20:05   |  #3  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 1
24 mesaj

Bence oyunu fazla ciddiye almadan oynamak gerek...N'olabilir ki ....Sadece bir PC oyunu....Bektash'a katılıyorum...Ama yinede Online Oyun oynamak çok ta kötü değil

paraportu
27-07-2008, 13:18   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
181 mesaj

dozunu aşmadıkça güzel ama başlayıp oyunu seversen bu biraz zor bizim bir arkadaş silkroad oynuyodu oks olduğu için annesi yasaklamış başka silkroad oynayanla bütün gün tenefüslerde silkroad konuşuyolardı varmı böyle bi şey adamın aklı hep oyunda (başka bir arkadaş da o game oynuyodu diğer oynayan büyüklerle tenefüslerde ogame konuşuyodu sonra uzun bir süre uzaklaştırma cezası almış bıraktı oyunu)örneğin oynadığı adam gitse ne kadar üzülür böyle olamamsı gerek aslında ama çoğu kişi alıştıktan sona bu oyundur sağlık olsun diyemiyor işte gerçekler...
uzmanların bahsettikleri günde 1-2 saat oynayabilen gençlerdir.

Son Düzenleme: paraportu ~ 27 Temmuz 2008 13:20
omer_6134
27-07-2008, 14:46   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
2,788 mesaj

Güzel bir araştırma bu da bizimkilere kapak olsun okudum evde sesli sesli Kahkaha
Gladiatus oynuyorum.

CU_GS7
27-07-2008, 16:56   |  #6  
Yıllanmış Üye
6,371 mesaj

Yararı tabi ki var..:
Bir insanın kafasının meşgul olması iyidir.. Online oyunda single player'a göre çok daha fazla düşünülür, çok daha fazla kafa patlatılıp çok daha fazla çözüm üretilip, çok daha fazla hırs yapılıp, çok daha fazla eğlenilir.. Ben PES konusunda böyleydim..

omer_6134
27-07-2008, 17:25   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
2,788 mesaj
CU_GS7
Yararı tabi ki var..:
Bir insanın kafasının meşgul olması iyidir.. Online oyunda single player'a göre çok daha fazla düşünülür, çok daha fazla kafa patlatılıp çok daha fazla çözüm üretilip, çok daha fazla hırs yapılıp, çok daha fazla eğlenilir.. Ben PES konusunda böyleydim..
Abi bana pes demeyin ya,son 2 aydır oynamadım Ağlıyor
Pes 5 yükledim birazda olsun hasre giderir diye Gülüş

edpresident
27-07-2008, 17:49   |  #8  
Yıllanmış Üye
225 mesaj

Online oyunun tek yararı var. O da TURKtelekoma Kahkaha.

ReFeRaNSs
27-07-2008, 18:11   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,225 mesaj

bana kalırsa bu tür oyunlarda para ödenerek sahip olunan bazı şeylerin olmamamsı  gerek. tabi 'adam para kazanmak iiçin bu oyunu yapmış' dencektir.KO da ki insan yüzünden türkiyede bu tür oyunlan yasaklansa yada i.neti kesilse nolcak bu adamlar para kazanamayacakalr.bu tür oyunalrın insana yaptırmayacağı iş yok diyorum ailesinden para çalan çocuklar , oyuncda ki çarı soyulan hacklaenn lerin intihar etmesi,bunlar büyük kayıptır ve bana kalırsa bu şeylerin üzerinden para kazanılması kötü birşey(ama sırf bu oyunlar yüzünden okdr çok para kazanan insan varkiiKahkaha)

rebellion
28-07-2008, 02:27   |  #10  
Yeni Üye
40 mesaj

Arkadaslar ko gibi oyunların zararı coktur.ancak cs ko nun tam tersidir.Cogu kisi belirli saatlerle belirli yerlere girmektedir bu nedenlede arkadas ortamı olusabiliyor.Bundaki en önemli etkende hiçbirşeye para vermemesidir.Ama Ko da arkadas ortamı yok denecek kadar az.millet birbirini kazılamaya calısıyor arkadası ayagına yatıyor.Bir dolandırılan sinirleniyor hırs yapıyor iiice kendini oyuna veriyor ve hiç kimseye güvenmeyerek yalnızlasıyor.Ogame travian benzeri oyunlardada iyi arkadas cevreler olusuyor dene olsa köyler gezegenler yan yana bir şekilde muhabbet kuruluyor.Ancak kngiht silkroad gibi oyunlara dikkat etmek lazım!

MatematikCanavarı
28-07-2008, 03:11   |  #11  
Yıllanmış Üye
320 mesaj

Her şeyin aşırısı zararlıdır