Opera 10.5 Ön-Alfa Nasıl Olacak?

Ahmet Ertuğrul
29-01-2010, 23:02   |  #1  
Ahmet Ertuğrul avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj

Opera’nın 10.5 ön-alfa sürümü çıkmıştı. Ben de nihayet sınavlarımdan fırsat bulup bu yazıyı hazırlamaya vakit buldum. Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu ön-alfa daha önce kullandığım test sürümlerinden daha fazla çökmesiyle ayrılıyor diyebilirim :D

Yine de Opera severler, yeni tasarım ve özellikleri görmek amacıyla bir göz atabilirler. Daha iyisi, her çökme sonucunda çıkan pencerede; rapor göndermeden önce, çökmeye neden olan işlemi -mümkünse İngilizce yazarak- test sürecine katkıda bulunabilirler.

Şimdi gelelim yeniliklere. Tabi ben ortalama bir kullanıcı olarak direk dış yeniliklerle ilgiliyim ama iç yeniliklerden de kısaca bahsedeceğim.

Windows 7’ye yakışan bir Opera
Arayüz artık Aero efektlerini tamamen destekliyor. Bunlara Aero Peek’de dahil. Aero Peek’de artık sekmeler ayrı ayrı görülebiliyor. 

Ayrıca jumplistdesteği de gelmiş.

Chrome’dan ilham alan Opera menü çubuğunu varsayılan olarak gizleyerek ekranda yer açmış. Menü çubuğu işlevlerine sol üst köşedeki simgeden ulaşabiliyoruz. Ben kolaylık olsun diye paneli açtım ve sağ köşeye yerleştirdim. Böylelikle sık kullandığım menü içeriğine buradan erişebiliyorum. Ayrıca birçok sitede sağ taraf reklam için kullanıldığından (Chip Online, Facebook) bir sorun teşkil etmiyor. Ancak bazı siteler panelin genişliğine göre daralıyor. Panelin genişliği sabit değil. Tabi menü çubuğunu yine açabilirsiniz de.

İz Bırakmamak İçin

Yeni PrivateSekme/Pencere özelliği. Ne işe yarıyor? Opera, private (özel) olan her şeyi bu sekmeyi/pencereyi kapattığınızda unutuyor.

Sinir Bozucu Diyalog Kutularına Çare
Sekmedeğiştirmenize izin vermeyen diyalog kutuları (Javascript uyarıları, güvenliksertifikaları vb.) artık sorun değil. Bunları onaylamadan/kapatmadan sekmedeğiştirmek mümkün.

Adres ve Arama Çubuklarındaki İyileştirmeler

İyileştirmeler görünüm ve fonksiyonla ilgili. Aramalar artık hatırlanıyor, maddelerin arama geçmişinden çıkarılması desteklenmiş. Ayrıca artık adres çubuğundan direk arama yapılabiliyor. Gerçi ondan önce de arama oluşturma özelliğiyle aranan kelimenin başına sadece g harfi ve bir boşluk koyuyordum ama bu daha kullanışlı yine de.

İç yeniliklerle ilgili de birkaç kelime edeyim.

Her şeyden önce Opera’nın yeni bir Javascript motoru var. SunSpider’a göre Carakan isimli bu motor Opera 10.10’daki Futhark’dan 7 kat daha hızlı.

HTML5  video desteği gelmiş.

CSS3 geçiş ve dönüşümlerini destekeyen Presto 2.5’a geçilmiş.

Yaklaşık 3 kat daha hızlı yeni grafik kütüphanesi: Vega

Not: İç yeniliklerle ilgili ayrıntı ve bahsetmediğim Mac sürümüyle ilgili birkaç yenilik hakkında bu adresten bilgi edinilebilir.

Denemek için son test sürümlerini bulableceğiniz bağlantılar:

Devamlı yeni sürümler çıktığı için direk bağlantı yerine yeni sürümlerin açıklandığı blog adresini veriyorum. İndirmek isteyen bloga girip son yazıdaki bağlantılara baksın.
http://my.opera.com/desktopteam/blog/

Bilinen sorunlar

·Yüksek bellek kullanımı
·Eski işlemcilerde yavaş performans
·Mac sürümünde yazdırma işlevi yok
·Adres çubuğundan bağlantı kopyalerken rastgele çökme

I like you so much better when you're naked

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 31 Ocak 2010 00:49
D o ğ a n
30-01-2010, 16:35   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
534 mesaj

Güzel bir çalışma, teşekkürler...

_OnuR_
30-01-2010, 16:59   |  #3  
_OnuR_ avatarı
Yıllanmış Üye
890 mesaj

@Ahmet Ertuğrul sen kesin bilirsin Opera için LastPass eklentisi var mı?

Ahmet Ertuğrul
30-01-2010, 18:34   |  #4  
Ahmet Ertuğrul avatarı
OP Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Yok. https://lastpass.com/support_faqs.php#opera Last Pass anladığım kadarıyla şifreleri ve form bilgilerini kaydediyor. Eğer anladığımdan başka bir işlevi için istemiyorsan bunu kullanmana gerek yok. Opera'nın kendisi bir şifre ve form yöneticisine sahip zaten.

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 30 Ocak 2010 18:35
Kapalı Hesap (158417)
30-01-2010, 18:35   |  #5  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj
Alıntı: D o ğ a n  
Güzel bir çalışma, teşekkürler...
_OnuR_
30-01-2010, 19:11   |  #6  
_OnuR_ avatarı
Yıllanmış Üye
890 mesaj

@Ahmet Ertuğrul sayende Opera'ya yeniden döndüm. Bu özelliği biliyordum ama öyle işlevsel gelmemişti:) Ama sonradan Opera hatrına LastPass tan vazgeçtim:) Bilgisayarımdan yüklüydü ama senin linktende indirdim bi kere:)

Kapalı Hesap (135391)
30-01-2010, 19:15   |  #7  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

Çok sağol Ahmet Ertuğrul :)

Erhan Tiryakioğlu
30-01-2010, 21:11   |  #8  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj

Ahmet abi çok teşekkürler, hem göze hem performansa hitap eden bir tarayıcı diye düşünüyorum, üşenmeden tüm resimleri upload edip buraya koyduğun ve bu kadar önemli yazılar yazdığın için tekrar tekrar çok teşekkürler, tam benlik bir tarayıcı ...

Ahmet Ertuğrul
02-02-2010, 01:53   |  #9  
Ahmet Ertuğrul avatarı
OP Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Eski ön alfalardan kuran varsa son sürüme geçsin. Opera yine ön-alfada çökmesi zor kıvama gelmiş :) 

Alıntı: man on the moon  
Opera 10.50 Build 3218 Pre-Alpha
Öne Çıkanlar

• Facebook çalışıyor.
  • Durum çubuğunun sağ alt köşesinde görünen yeni bir zoom butonu var. Basmanız halinde yeni bir pencere açılıyor ve sayfayı kaydırma efekti ile zoom yapabiliyorsunuz
  • Bazı tema değişiklikleri mevcut. Kişisel çubuktaki yazılar daha  fazla belirgin olması gibi.
  • Yine stabilite ile ilgili güncelleştirmeler mevcut

Download
Windows MSI/ Windows Classic
Mac (Intel) OS 10.5 or later
UNIX
Ayrıca yine bazı göze hitap eden ve ergonomik iyileştirmeler var. Bu arada Facebook zaten çalışıyordu yalnız video kontrolllerinde sorun vardı. O sorun hala var.

Düzenleme: Ara ön-alfa sürümlerinden birinde Facebook'u geçici olarak kapatmışlar. Ben her sürüm çıkışında güncellemediğimden fark etmemişim.

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 02 Şubat 2010 02:08