Opera’nın 10.5 ön-alfa sürümü çıkmıştı. Ben de nihayet sınavlarımdan fırsat bulup bu yazıyı hazırlamaya vakit buldum. Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu ön-alfa daha önce kullandığım test sürümlerinden daha fazla çökmesiyle ayrılıyor diyebilirim :D
Yine de Opera severler, yeni tasarım ve özellikleri görmek amacıyla bir göz atabilirler. Daha iyisi, her çökme sonucunda çıkan pencerede; rapor göndermeden önce, çökmeye neden olan işlemi -mümkünse İngilizce yazarak- test sürecine katkıda bulunabilirler.
Şimdi gelelim yeniliklere. Tabi ben ortalama bir kullanıcı olarak direk dış yeniliklerle ilgiliyim ama iç yeniliklerden de kısaca bahsedeceğim.
Windows 7’ye yakışan bir Opera
Arayüz artık Aero efektlerini tamamen destekliyor. Bunlara Aero Peek’de dahil. Aero Peek’de artık sekmeler ayrı ayrı görülebiliyor.
Ayrıca jumplistdesteği de gelmiş.
Chrome’dan ilham alan Opera menü çubuğunu varsayılan olarak gizleyerek ekranda yer açmış. Menü çubuğu işlevlerine sol üst köşedeki simgeden ulaşabiliyoruz. Ben kolaylık olsun diye paneli açtım ve sağ köşeye yerleştirdim. Böylelikle sık kullandığım menü içeriğine buradan erişebiliyorum. Ayrıca birçok sitede sağ taraf reklam için kullanıldığından (Chip Online, Facebook) bir sorun teşkil etmiyor. Ancak bazı siteler panelin genişliğine göre daralıyor. Panelin genişliği sabit değil. Tabi menü çubuğunu yine açabilirsiniz de.
İz Bırakmamak İçin
Yeni PrivateSekme/Pencere özelliği. Ne işe yarıyor? Opera, private (özel) olan her şeyi bu sekmeyi/pencereyi kapattığınızda unutuyor.
Sinir Bozucu Diyalog Kutularına Çare
Sekmedeğiştirmenize izin vermeyen diyalog kutuları (Javascript uyarıları, güvenliksertifikaları vb.) artık sorun değil. Bunları onaylamadan/kapatmadan sekmedeğiştirmek mümkün.
Adres ve Arama Çubuklarındaki İyileştirmeler
İyileştirmeler görünüm ve fonksiyonla ilgili. Aramalar artık hatırlanıyor, maddelerin arama geçmişinden çıkarılması desteklenmiş. Ayrıca artık adres çubuğundan direk arama yapılabiliyor. Gerçi ondan önce de arama oluşturma özelliğiyle aranan kelimenin başına sadece g harfi ve bir boşluk koyuyordum ama bu daha kullanışlı yine de.
İç yeniliklerle ilgili de birkaç kelime edeyim.
Her şeyden önce Opera’nın yeni bir Javascript motoru var. SunSpider’a göre Carakan isimli bu motor Opera 10.10’daki Futhark’dan 7 kat daha hızlı.
HTML5 video desteği gelmiş.
CSS3 geçiş ve dönüşümlerini destekeyen Presto 2.5’a geçilmiş.
Yaklaşık 3 kat daha hızlı yeni grafik kütüphanesi: Vega
Not: İç yeniliklerle ilgili ayrıntı ve bahsetmediğim Mac sürümüyle ilgili birkaç yenilik hakkında bu adresten bilgi edinilebilir.
Denemek için son test sürümlerini bulableceğiniz bağlantılar:
Devamlı yeni sürümler çıktığı için direk bağlantı yerine yeni sürümlerin açıklandığı blog adresini veriyorum. İndirmek isteyen bloga girip son yazıdaki bağlantılara baksın.
Bilinen sorunlar
·Yüksek bellek kullanımı
·Eski işlemcilerde yavaş performans
·Mac sürümünde yazdırma işlevi yok
·Adres çubuğundan bağlantı kopyalerken rastgele çökme