Optik sürücü satın alma rehberi

CHIP Online
15-12-2011, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

CD, DVD veya Blu-ray sürücüler arasında en doğru olanı nasıl seçeceksiniz? İşte rehberiniz...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/opti ... -rehberi_30810.html

Resimlerle: Adım Adım VHS'den DVD'ye kayıt

CD teknolojisi 1976 yılına kadar dayansa da ilk CD oynatıcıların aramıza girmesi 1982 ve sonrasında mümkün oldu. Sadece müzik endüstrisinin kullandığı bu cihazlardan sonra teknolojinin depolama amaçlı kullanılması ancak 1990 yılında mümkün oldu.

İçinde veri depolanan CD-ROM'ların okunabilmesi için CD-ROM sürücülere ihtiyaç vardı. 90'ların başından itibaren 1x hızında ilk optik sürücüler ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu sürücüler diskten saniyede ancak 150 KB veri okuyabiliyordu. 1997'ye gelindiğinde 12x sürücüler popüler olmaya başladı. Bunların okuma hızı ise saniyede 1.8 MB idi. Sonrasında sırasıyla 20x, 32x, 36x, 40x,, 48x ve 52x sürücüler piyasaya çıktı. Okuma hızları saniyede 7.8 MB seviyesine ulaşmıştı. Son olarak 56x ile birlikte okuma hızı 8.5 MB'a ulaştı ve CD sürücülerin gelişimi burada son buldu diyebiliriz. 10.8 MB okuma hızı sunan 72x modeller de göründüyse de hem fiyatlarının yüksek olması hem de 56x'in çoğu durumda yeterli olması yüzünden bu model pek yaygınlaşmadı.

CD okuyucular yaygınlaşırken CD yazıcılar da ucuzladı ve yaygınlaştı. Kullanıcılar hevesle CD yazıcılara yönelirken DVD teknolojisi ortaya çıktı. 4.7 GB kapasitesi olan bu diskler bugün artık neredeyse her masaüstü ve dizüstü bilgisayarda mevcut. Olmayanlar için ise DVD sürücü ne kadar gerekli ve gerektiği durumlardan hangi ürünler tercih edilmeli, bunlara cevap arayacağız.

Tüm konu: Optik sürücü satın alma rehberi

Resimlerle: Adım Adım VHS'den DVD'ye kayıt

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizin önerileriniz...

root1907
15-12-2011, 13:29   |  #2  
root1907 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
231 mesaj

pc yedekleri için dvd yazıcılar veya biryeden biryere büyük boyutlarda dosya göndermek için özellikle iş hayatında çok gerekli olan birşey, ben dvd kullanıyordum 4,7 gb yazma kapasiteli ancak bunlarda küçük gelmeye başladı şuanda bd rom aldım lg markalı 150$  20 gb yazabiliorsunuz bir blue ray cd ye, zamanla kalite yükseldikçe 20 gb da az gelicektir. biz ressim gönderioruz yurt dışına katalog çekimleri falan bir ressim boyutu 800 mb 500 mb bu sevyelerde siz hesalayın gerisini.