Orijinallik Meselesi

emremektup
29-06-2007, 21:19   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
165 mesaj

Arkadaşlar
Bir şey kafama takıldı.
Şimdi bende orijinal XP CD'si var. Peki bu CD'yi başka bir bilgisayara da kurarsam ikinci kurduğum bilgisayar korsan XP'li durumuna mı düşer yoksa orijinal CD'den yüklediğim için bir soru yaşanmaz mı?

mothcontinues
29-06-2007, 21:27   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
59 mesaj

elindeki orjinal lisanslı windowsun lisans numarasıyla birden fazla bilgisayarda kullanamazsın. Aktivasyon işlemini yapmaz.30 gün sonra açılmaz.

BOOMFUNKMCS
29-06-2007, 21:45   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
mothcontinues
elindeki orjinal lisanslı windowsun lisans numarasıyla birden fazla bilgisayarda kullanamazsın. Aktivasyon işlemini yapmaz.30 gün sonra açılmaz.
çok doğru söylemişsin.

kullanılan aktivasyon şifresi anakart üzerinde chipset  e yerleşir.bu yüzden,anakart değişiminde lisansı ispatlamak için microsoft a fatura ibrazı yollanır.internet kafelerde 5 ytl ye satılan korsan cd nin ile yapılandan bir farkın kalmaz.bence bu illegal yola başvurma.eğer arkadaşın lisans satın alacaksa geçici bir süre bu şekilde kullansın ama elini çabuk tutsun.

ExCeLLiuM
29-06-2007, 23:39   |  #4  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

İşte bu nedenle açık kaynak diyorum. GPL Lisansı diyorum ben. Windowsun kullandığı EULA lisansına göre, orjinal yazılımını sadece bir bilgisayarda kullanabiliyorsun. İkinci bir bilgisayara da yüklenilirse Korsanlıkla suçlanılmakatır.

Yani bi dizüstün var ve birde masaüstü pc'in. Ne yazıkki yüzlerce dolar verip aldığın lisans sadece biri için geçerli olacaktır, ikincisi içinde bir lisans almak zorundasın.

Bu tarz lisans antlaşmalarını çağ dışı buluyorum. Örneğin siz para verip satın aldıklarınız sizin olur. İstediğiniz gibi bir mülkiyet hakkına sahip olursunuz.

Örneğin bir VCD Playeri aldığınızda bunu yanlızca bir tv de değil, istediğin tv lere bağlayabilirsin. İstersen arkadaşına kullanması için verbilirsin. Sonuçta VCD senin malın. İstediğin gibi kullanabilirsin. Fakat bu köhne zihniyete sahip lisans antlaşmalarına göre yazılımı sadece bir pc de kullanma hakkı veriyor. Üstelik bir çok şeyide değiştirmeye de izin vermiyor.Örn: SP2 de otomatik yüklenen Güvenli,k Merkezini birçoğumuz devre dışı bırakamıyor. Kardeşim istemiyorum seni git oradan, olmaz Microsoft onu oraya koymuşsa kullanacan.

Neyse, konu bayağı bi çatalladı. Fazla uzatmayayım.

osa_bh
29-06-2007, 23:59   |  #5  
Yıllanmış Üye
335 mesaj

arkadaşımın lisanslı xp sini onun pc sine kurdum sonra kendi pc me de kurdum hiç bir sorun çıkmadı aynı keyi kullandık hatta ikimiz de windows etkinleştirmek için microsot u aradık rahatça etkinleştirdik hiçbir sorun çıkmadı Nasıl oluo bu iş??? ve de çoğu kişi birbirinden cd alarak bunu yapıo bence bu sorun çıkarmıoo

djnakres
30-06-2007, 00:01   |  #6  
Yıllanmış Üye
221 mesaj

her pcde  ayrı ayrı cd alcan :D

BOOMFUNKMCS
30-06-2007, 00:06   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
osa_bh
arkadaşımın lisanslı xp sini onun pc sine kurdum sonra kendi pc me de kurdum hiç bir sorun çıkmadı aynı keyi kullandık hatta ikimiz de windows etkinleştirmek için microsot u aradık rahatça etkinleştirdik hiçbir sorun çıkmadı Nasıl oluo bu iş??? ve de çoğu kişi birbirinden cd alarak bunu yapıo bence bu sorun çıkarmı
ilk güncelleştirmeler alınabilir ancak,orjinal ürün doğrulayıcı yazılımı yüklediğiniz zaman mutlaka birinizin pc sinde uyarı belirecek.senin dediğin yol zaten en fazla kullanılan yoldu ancak bir yere kadar :D

ExCeLLiuM
30-06-2007, 00:12   |  #8  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

Evet bunu yapanlar var. Ancak yasal değil. Onu bırak crackli windowslar var. Lisanslamana lüzüm yok. Güncelleştimeleri kapat, microsoftun sitesine girme yeter.

Ancak bu yasal değil. Ve tespiti halinde para ve hapis cezalarının uygulanabildiğini unutmayalaım. Bu konuda ülkemizde ilgilenen BSA Türkiye hakkında araştırma yaparsan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsin.

Banned
30-06-2007, 00:14   |  #9  
Banlandı
663 mesaj

Sorun bu değil.İstersen tek cd ile 100 makineye yükle ama yasal olması için her 100 makine için lisans alman gerekir.

enthi
30-06-2007, 00:45   |  #10  
Yıllanmış Üye
159 mesaj

yani anlayacağın eğer sorun yaşamak istemiyorusan bilgisayar başına bir lisanslı yazılım alıp tüm sorunlardan kurtulacaksın.
yok eğer şansını zorlamak istiyorsan başka tabi.
artık olacaklara sen katlanırsın.

erkanc
30-06-2007, 09:14   |  #11  
Yıllanmış Üye
3,213 mesaj

ikinci bir aktivasyon işleminde bir pc haricindekine kopya muamelesi yapacaktır

emremektup
30-06-2007, 15:21   |  #12  
OP Yıllanmış Üye
165 mesaj

zaten ikinci bir bilgisayara xp yüklemeyi falan düşünmüyorum. yalnızca aklıma böyle bir durumda e olacağı gelmişti. herkese verdiği bilgilerden dolayı teşekkürler.

asimileci
30-06-2007, 18:01   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,996 mesaj

bende 3 pc var ve ayrı ayrı windows vista da satın almam
bir sürü para bir orjinal ile hepsine kurarım gider.

Osgn
30-06-2007, 20:45   |  #14  
Yıllanmış Üye
349 mesaj

Xpyi nerden kurarsan kur ister orijianl CD ister korsan, ister indir kur, istersen 1000 tane disketin içinden kopyala...
Sonuç olarak Girdiğin lisans kodu önemli (bu kodu sadece senin kullanman lazım)

beyzadem
01-07-2007, 01:58   |  #15  
Üye
64 mesaj

Bu işin sonu iyi değil.Eğer Türkiyede lisanssız Windowslar tespit edilir ve kullanıcıları hakkında cezai işlem uygulanır ise ülkede ne Windowslu bilgisayar kalır nede ceza yememiş kullanıcı.O zaman da açık kaynak kodlu işletim sistemleri populer olur.