ÖSS 2007 internetten tercih rehberi

Caner Güral
27-07-2007, 03:04   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
663 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Merhaba arkadaşlar,

Bu sene ben de ÖSS 2007 sınavına girdim ve tercih işlemlerimi az önce hayırlısıyla bitirdim, mutluyum yani Gülümseme.
Mamafih, internetten tercih yapmak isteyipte, "Aslında yaparım ama bir de önceden görsem, heyacanlanıyorum işte kardeşim" diyenler için kendimce bir rehber hazırladım.

Rehber ile ilgili tüm açıklamalar indirme bağlantısında yazıyor.

Orada da söylediğim gibi, paylaşılması, çoğaltılması ya da basılması sınırsızdır, hiçbir hak talep etmiyor, resmi bir belge olmadığını da vurguluyorum.

İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Aynı yazıyı birkaç siteye daha koyup, daha fazla yardımcı olabilmek istiyorum, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Hoşçakalın.İyi günler, iyi çalışmalar...

Son Düzenleme: Caner Güral ~ 27 Temmuz 2007 03:05
jeomania
30-07-2007, 08:49   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,251 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007

caner çok güzel hazırlamışsın indirdim baktım da senden rehber ile ilgili de bilgi almak isterim.. Beğendim

[url="http://rehberlik.osym.gov.tr/GenelArama.aspx"][/url]
bu butona tıklayınca açılan sayfa ile ilgili bildiklerini yazarsan sevinirim arkadaşımMasum
özeliklede Başarı Sırası ile arama yapmayı

Son Düzenleme: jeomania ~ 30 Temmuz 2007 08:58
Caner Güral
30-07-2007, 10:14   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
663 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Oraya daha önce hiç bakmamıştım aslında.Sadece istek sırama göre tercihlerimi yaptım ve ÖSYM'ye gönderdim.Az önce girdim oraya, baktım da bizim kılavuzlardaki tabloların webe taşınmış hali var.Sadece bölümüne göre hangi tablodan seçim yapacaksan yapıyorsun, sonra istediğin özellikleri seçip, basit bir sorgulama yaptırıyorsun.Aslında büyük bir iyilik bu.Mesela şu özel şartlara hazır oradayken dikkatlice bakmanı öneririm.Kılavuzdaki gibi sayfa sayfa onlara bakmak yerine oradan okuyorsun, en iyisi.

Kısa bir örnek:
ÖSS'de şöyle rahat bir puan çıkarttım: 360 falan..."Arayacağım bölüm bilgisayarla ilgili olsun da ne olursa olsun" diyorum yani.Ayrıca say-1,say-2 ya da ea farketmez deyip bir yere giricem.
Program adına sadece bilgisayar yazıyorum (sorgulama ona göre yapılacak, program adında bilgisayar kelimesi geçsin yeter).Puan türü farketmez deyip, hepsi yazan kısmı seçtim (hani her bölümden rahat puan aldım ya), sonrasında kaç yılllık olsun onu seçiyorum (4 yıl).Sonra hangi puan türüne göre arama yaptıracağım onu seçiyorum (0,3, 0,8 ya da ek puanlı olarak).Eğer istiyorsam bir de şehri seçiyorum, hani olur ya belki belli şehirleri isterim (burada ösym'nin yerinde olsam, kullanıcıların birkaç tane il seçebilmelerini sağlardım).Bizim için yurdun her köşesi bir dedim ve hepsi yazan satırı seçtim.Sonra sıralama diye birşey var, o da sonuçların neye göre sıralanacağını belirliyor, ona göre sıralıyor.Bir de yukarıda başarı sırası diye birşey var.Eğer "yok ben öyle herkesin girdiği okula girmem, bilmem kaç başarı sırasının arasında olacak" (bak bak baaaak !) diyorsan, o zaman başarı sırası aralığı giriyorsun.Hadi 2000 ile 8000 girelim (bence birşey girmemeli, ilk önce bir görelim de sıralamayı).

Sonra Ara butonuna basıyoruz ve önümüze bizim arama kriterlerimize göre sonuçlar çıkıyor.Yani bu iş sahibibinden'deki otomobil arama sayfası kadar kolay, Türkçe ve hızlı.

Hayırlı olsun, inşallah tutar bir yer.

Hoşçakal.İyi günler...

jeomania
30-07-2007, 20:01   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,251 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007
Caner Güral
(bence birşey girmemeli, ilk önce bir görelim de sıralamayı).
işte dostum ben bundan sonrasını bilmek istiyordum. yani gelme ihtimali yüksek olan bölümlere bakmak istiyorum nasıl bakılır.? yani başarı sırasından ne kadarlık bir değer çıkartılıyor buna bakılırken bunu merak etmiştim

Caner Güral
30-07-2007, 20:17   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
663 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Şimdi senin SAY-2 sıralamanı 10.000 kabul edelim.Kendine avans vermelisin ? Peki ama ne kadarlık bir avans ? Eğer tercih edeceğin bölümü EA-2'ler de tercih edebiliyorsa, 3000 ya da 2000 avans ver.Yani o kısma 8000-12000 arası bir değer gir.

Son kez, aslında önemli birşey söylüyorum:

Sen "tercih" yapıyorsun, puanlarına göre okul seçmiyorsun ki.Dolayısıyla, istek sırana göre, hangi okulu en çok istiyorsan onu üste yaz, böylelikle en alta en az istediğin okulu yazmış olacaksın.Dedikleri gibi: "bu bir "tercih"".Yani sadece senin istek sıranı ifade eden bir sıra.

Hoşçakal.