Kaynak ; http://yolgunlukleri.net/otostop ... tostop-tavsiyeleri/Otostop Nedir? Otostop Nasıl Çekilir? Otostop Tavsiyeleri
?resize=300%2C247 300x, ?resize=696%2C572 696x, ?resize=1068%2C878 1068x, ?resize=511%2C420 511x" sizes="(max-width: 618px) 100vw, 618px" width="618" height="508">2015 Yılının en iyi otostopu, kemerde bir kepçenin kepçesinde 4 km yol kat etmiştik.
Otostop, Dünyanın her hangi yol olan bir yerinde, sadece baş parmağını kaldırarak ücretsiz seyahat edebileceğin bir ulaşım kültürdür. Zaten aynı istikamete gitmekte olan araç kullanıldığı için ekolojik ve insanlar bunu yardım etmek amaçlı yaptığı için de ekonomik bir ulaşım yoludur.
Şimdiye kadar Türkiye’nin 70 şehrini otostopla gezdim. Ayrıca Fas, Hollanda, Sırbistan, Karadağ, Danimarka, Bosna Hersek, Romanya, Makedonya, Rusya, Gürcistan, İran, Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Singapur, Malezya ve Tayland‘da otostop çekerek seyahat ettim. Şimdiye kadar edindiğim tecrübelerimi aktarmak istedim. Yararlı olması dileğimle.
Otostop çekmek/yapmak konusunda insanların aklında hep bir soru işareti takıldı. Güvenli mi? Ne kadar güvenli?
Eğer bazı noktalara dikkat eder ve bunu amacına uygun bir şekilde yaparsanız gerçektende güvenli bir ulaşım aracıdır. Ülkemizde otostop kültürünün en yaygın olduğu 10 şehri bu yazımda yazdım.
Peki otostop Nasıl çekilir? Nelere dikkat etmek gerekir.
Otostop çekmenin bir kuralı yoktur. Bunu takla açarakta yapabilirsiniz, amuda kalkarakta. Baş parmağını kaldırıp ” Rica ” ettiğin sürece insanlar sizi görecek ve alacaktır. Ama eğer bazı noktalara dikkat ederseniz bunu daha kolay yapabilirsiz.
1- Araçların yavaşladığı bir kavşakta beklemek, onların sizi görmesini kolaylaştırır ve daha kolay dururlar.
2- Otostopta görünüş, sizin şöför ile olan 2 saniyelik etkileşiminde tek iletişim yoludur. Temiz kıyafet, Sırt çantası, Kamera, Renkli aksesuarlar şöföre güven verir.
3 – Yanınızda her zaman kalem taşıyın. Bununla yolda bulduğunuz herhangi bir kartona gideceğiniz şehrin adını yazabilirsiniz. Böylece şöför ile daha iyi bir iletişim sağlamış olursunuz.
?resize=291%2C300 291x, ?resize=696%2C717 696x, ?resize=1068%2C1100 1068x, ?resize=408%2C420 408x" sizes="(max-width: 618px) 100vw, 618px" width="618" height="637">
4- Otostopta ki en önemli şey ” Enerji ” dir. Ne olursa olsun enerjinizi korumalısınız. Bunu yaparken zevk almalısınız. Bazen 5 saat de bekleyebilirsiniz bazen 1 dakika. Bunu kabul etmelisiniz. Otostop özgürlüktür.
5- Sabah erken otostopa başlamak her zaman daha iyidir.
6- Bindiğiniz araç şöförü sarhoşsa uygun bir dille inmek istediğinizi söyleyin gerekirse yalan söyleyin.
7- Eğer tek otostop çekiyorsanız bileceğiniz araçta 2 den fazla erkek olması dikkat etmenizi gerekir. Eğer güveni hissettiyseniz binin. Hisler önemli.
8- Otostopta her türden insanla karşılaşabilirsiniz. Bir mafyada sizi aracına alabilir, din kültürü hocasına, çiftçi ahmet amcada, doktor Murat abide. O yüzden buna açık olun dini, siyasi ve etnik köken ile ilgili tartışmalara girmekten kaçının. Yurtdışında otostop içinde aynı şeyler geçerli.
9- Eğer sizi rahatsız eden bir şöför ile karşılaşırsanız panik yapmadan aklınızı kullanmayı deneyin. Başta suyuna gidiyor gibi yapıp sonra ilk fırsatta kaçabilirsiniz. Unutmayın sizin şöförlerden korktuğunuz kadar onlarda otostopçulardan korkuyor. O yüzden iyi hissettiğiniz insanların yanında onlara güven verin.
10- Otostop kültürü ulaşımda yardım etmektir. Bazı şöförler yemek ısmarlamak isteyebilirler ben bunu kabul ediyorum. Ama asla para kabul etmiyorum. Bunun otostop kültürüne aykırı bir şey olduğunu düşünüyorum.
11- Yanınızda her zaman 4 mevsimi yaşayacak malzeme olmalı. Ne zaman yağmur yağacak, ne zaman güneş yakacak bilemezsiniz.
12- Araç durduğunda binmeme hakkınız olduğunu unutmayın. Bir arkadaşınızı bekliyor olabilirsiniz, yada otobüs bekliyor olabilirsiniz. Zorunda hissetmeyin.
13- Bol bol şarkı söyleyin bu enerjinizi yüksek tutar.
14- Yanınızda bir iki öğün yetecek kadar yemek olması size güven verir. Bir sandviç bir su idealdir.
15- Otostop çekerken uygun bir nokta bulana kadar yürümelisiniz ve yürükende otostop çekebilirsiniz. Bulduğunuzda ise beklemelisiniz. Eğer sürekli yolda yürüyerek otostop çekerseniz bu enerjinizin düşmesine neden olur. Enerji önemli demiştik.
16- Eğer bir şöför sizi aracına aldıysa size yardım etmek istemiştir. O yüzden konuşma üslubunuz ve saygınızı hiç bir zaman yitirmeyin.
17- Gece otostop çekecekseniz, ışığın olduğu bir yer bulmaya çalışın. Sokak lambası vb. Ayrıca gece otostop çekerken üzerinizde fosforlu bir şey olması gece görünmenizi sağlar. Eğer oluşa bulamadınız, en güvenli şekilde araç bulabileceğiniz yerler petrol istasyonlarıdır. Burada zaten durmuş araçların şöförleriyle yüzyüze konuşma fırsatı yakalarsınız.
18- Asla karamsarlığa kapılmayın. Şimdiye kadar otostop çekipte yolda kaldığım bir yer olmadı. Çok yorgun hissederseniz. Yakınlardaki bir cami mescide gidebilir, Couchsurfing kullanarak insanlardan yardım isteyebilirsiniz.
19- Kız başınıza otostop çekiyorsanız bu dediklerimi bir tık daha arttırıp uygulamada fayda var.
20- Son bir şey daha. Boşverin tüm bunları yola çıkın o zaten size öğretecektir. Rast Gele !