Sen hiçbir şey bilmediğin bir konuya direk damardan girmek istiyorsun özetle..
630 işlemcim var 3.0Ghz ama neden 4,5Ghz olmasın diyosun; hatta 6Ghz de olur belki..:))
Peki şunu düşün, neden üreticiler fabrika çıkışında bu işkemci üstüne 3 Ghz basmışlar??
Çünkü her işlemcinin kendinde bulunan sınırlı bir veriyolu hızı var..
Neyse yine de cevaplamaya çalışıyım..
Oc için öncelikle soğutma sistemin iyi olmalı..Yani sen işlemcinin standart fanıyla çok büyük oranda oc yapamazsın..Belirttiğin gibi sistem çakılır..Hatta işlemciyi yakmaya kadar gidebilir..
OC yapılırken önce FSB artışına gidilir..Çünkü günümzde artık işlemci çarpanları kilitli durumda ve yükseltilmiyor..Zaten FPS üzerinden oc genel sistemde performansa çarpandan yapılacak oc`den daha etkili olur..
FSB`yi her artırmadan sonra sistem stabilitesini kontrol etmek gerekir,işlemciyi de gereksiz yere riske atmamak için test programlarıyla sonucu gözlemlemelisin..
Artan veri yolu hızıyla RAM hızlarında da artış olur..200 FSB ile çalışan sistemde,standart olarak 200Mhz olan DDR400 RAM (200*2); FSB 220`ye yükselince 440Mhz`e(220*2) çıkacaktır..
Eğer kalite RAM`in yoksa bir süre sonra RAM`lerin bu yükü kaldıramayacak ve sistemde en güçsüz donanım durumunda olacaktır..Bu da sistemde kilitlenmelere neden olur..Bu noktayı anladıktan sonra RAM`lerle ilgili başka ayarlara gidlebilir..
Neyse şimdilik işlemci voltajına geçiyim..:
FSB`yi artırdın ve işlemci daha yüksek saat hızında dönmeye başladı,bir noktaya kadar işlemci bunu kaldırabilir ama daha sonra stabilitede sorunlar çıkacaktır..Bunun nedeni işlemcinin bazı sinyallere geç tepki vermesi,bazılarını kaçırmasıdır..Bu durum da voltaj artırılmasıyla giderilebilir..Voltaj konusu çok daha risklidir..İşlemciye direkt olarak zarar verebilirsin..Bu yüzden en fazla %10-15 gibi bir voltaj artırımına gidilebilir..Tabi bu durumda sıcaklık daha da artacağından standart fan mevcutken voltaj artırımı çok daha rskli olur..Uzun süre yüksek voltajda kullanılırsa işlemci çok daha kolay ömrünü tüketir,hatta yanabilir..
Hadi bütün bunlar tamam kabuldür,bilirdim bunları RAM`leri napıcaz demişsin 2. mesajında..:
RAM`lerin sınırını bulmak da önemli..Bu da CPU/RAM oranıyla deneyerek bulunur..Eğer RAM`lerin 400Mhz gibi artık oc için düşük sayılacak bir hızdaysa 1/1 oranını sitem kaldıramayacaktır..Zorunlu olarak daha düşük bir değerde çalıştırmak gerekir..
3/2 gibi mesela..Yine sistem çakılırsa artık işlemci için FSB`yi ve voltajını yaptığımız için RAM`in voltajında değişikliğe gidilebilir..Voltaj demek dızt demek zaten çarpar..:))
RAM`in de son çalışma hızını bulduktan voltajla belirledikten sonra zamanlamalarıyla oynayabilirsin..CL değerleri üzerinde oynamaya başlıyosun..Daha düşük CL değerinde çalışmaya zorluyosun yani..Daha hızlı çalışsın,veriyi alsın,yollasın ki sistem çakılmasın..
İşin özünde,
Genel de olsa donanımların hakkında,kapasiteleri hakkında bir bilginin olması gerektini
OC ile donanımlarının garanti kapsamından çıkacağını
İyi bir anakarta sahip olmanın gerektiğini
İyi bir soğutma sistemi olmadan yüksek oc yapamayacağını
Yapmanın her zaman riski olduğunu
bilmen gerekiyor..
Yaptığın her değişiklik sonrası da test etmen,kontrolü elinde tutman gerekiyor..