Merhaba arkadaşlar. Uzun süreçte yaptığım başarılı overclock tecrübemi (tüm parçalar stok olmak üzere) paylaşmak istiyorum. Umarım overclock'tan çekinenler, yapmak isteyipte, bir türlü başarılı bi overclock yapamayanlar için faydalı olur.
İşlemci ve Ram Overclock Tecrübem:
Öncelikle işlemci ve ramde geldiğim son noktaları rakamlar halinde ifade edeyim:
İşlemci hızı: 3.0Ghz (10x300)
İşlemci Dış Saat Çarpanı: 300
İşlemci İç Çarpanı: 10
İşlemci FSB Hızı: 1200Mhz
Ram Hızı: 1200Mhz (600x2)
Ram Frekansı: 600Mhz
Ram Dış Saat Çarpanı: 2
Ekran Kartı GPU Saat Hızı: 660Mhz
Ekran Kartı Bellek Saat Hızı: 1043Mhz
Bilgisayarımın özellikleri:
İşlemci: Intel Core 2 Duo E4600 2.40Ghz; İşlemci İç Saat Çarpanı 12; 800FSB; İşlemci Dış Saat Çarpanı 200; Stok Fan
Bellek: Hi-Level 1066Mhz 2x2GB; Ram Timingleri 6-6-6-24; Soğutuculu; Stok Soğutucu
Anakart: Gigabyte P43-ES3G; İşlemci FSB Max. 1600 OC İle; Ram Mhz Max. 1200+
PSU: Frisby 450W
Ekran Kartı: Powercolor Radeon HD4850 256-Bit 512MB GDDR3; Stok Fan
Overclock'a başladığım ilk nokta "İşlemci Dış Saat Çarpanı" denen rakamları değiştirmek oldu. İşlemci dış saat çarpanını olabildiğince yükseltmek için çok uğraştım. En son 400 rakamını denedim fakat bilgisayar açılmıyordu bu değer ile. En son 300 çarpanını kullanıyorum. 310, 320 gibi rakamları işlemciyi 3.1, 3.2Ghz gibi değerlere çekmeye çalıştım fakat stabilite ve mavi ekran sorunları çıktı. Tabii 12 olan işlemci iç çarpanını 10'a çektim. Bu sayede 300x10=3.000Ghz elde ettim. Ayrıca işlemci FSB hızı 300x4=1200 oldu.
Tabii bu işlemci hızını direkt olarak uygulamadım. Ram rakamlarında da birkaç oynama yaptım. Fakat ramler soğutuculu olduğu için fazla bi değişiklik yapmadım. Ram frekansı Auto, ram çarpanı Auto olarak bıraktım. Otomatikmen bellek hızı 300(İşlemci dış saat çarpanı)x2(Bellek çarpanı)x2=1200Mhz'ye erişti. Yaptığım teste göre bu hız bellek veriyolu genişliğini 3700 MB/s'den 5400 MB/s'ye çıkarıyordu.
Buraya kadar dikkat edilmesi gereken nokta, anakartın işlemci ve belleğe izin verdiği FSB hızları. Benim anakart yukarıdaki özelliklerinden de anlaşılacağı üzere işlemci için 1600FSB hızını, ram için 1200Mhz'den fazla hızı destekliyor. Bahsettiğim gibi overclock için uygun gördüğüm işlemci FSB değerini 800'den 1200'e çıkardım; ram Mhz değerini ise 1066'dan 1200'e çektim. Anakart sınırlarını aşmadım.
Geriye son iş olarak voltaj kısmı kalıyordu. Tüm voltajları Auto'da bıraktım. Yanlış anlaşılmasın, Normal değil, Auto. Yani voltaj ihtiyacına göre anakart işlemci ve belleğe voltaj verecek. Şuan ölçtüğüm değerlere göre işlemci voltajı 1.38V ile 1.39V arası gidip-geliyor. Ram ise 2.19V ile 2.21V arası gidip-geliyor.
Son iş olarak bios ayarlarımı kaydedip çıktım. Kasa ilk açılışında kısa süre çalışıp tekrar kapandı. Ardından kendiliğinden tekrar açıldıktan sonra bios açılış ekranında işlemcimin hızını 300x10=3.0Ghz olarak gördüm. Geriye Windows'un başarılı bir şekilde açılması kalıyordu. Bu da tamam olunca, işlemci testine geçtim. İşlemci testi için Orthos programını kullandım. Bu arada gerçek ısı değerini veren RealTempGT programınıda açık bıraktım. Orthos ile teste başladıktan sonra işlemci sıcaklıklarınıda RealTempGT ile kontrol ettim. Tam 1 saat açık kalan teste işlemci max. 75 dereceyi buldu. Mavi ekran, kasılma, donma vs. gibi stabilite sorunu olmadığı gibi sıcaklık sorununun olmadığınıda gördüm.
Ekran Kartı Overclock Tecrübem:
Bunun için fazla uğraşmadım. Ati CCC içinden Ati Overdrive'ı kullanarak overclock yaptım. Auto-Tune butonuna bastım ve ekran kartımın kararlı son saat hızlarına ulaşmasını bekledim. Fakat GPU saat hızı 690, bellek saat hızı 1048'den sonra bilgisayar kilitlendi. Yeniden başlattıktan sonra aynı saat hızlarını uyguladım. Fakat Crysis ile test ederken, bi yerden sonra bilgisayar bu saat hızlarıyla tekrar kilitlendi. Deneme-yanılma yoluyla önce GPU saat hızını 660'a kadar geri çektim çektim. Bundan sonra hiçbir stabilite sorunu ve görüntüde yırtılma sorunu olmayınca, yeni ve stabil saat hızlarım 600Mhz/1048Mhz oldu. Bunda da şöyle bir sorunum var: GPU saat hızını arttırınca VPU Recovery, bellek saat hızını arttırınca görüntüde yırtılmalar oluyor. Sanırım bellek saat hızında ilerde yeni parçalar alsam bile ileri gidemem, ama GPU saat hızını yeni PSU ile daha ilerilere götürebilirim.
İşte Yaptığım Overclock Resimleri:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Overclock işlemi benim için geçici süreliğine bitmiş oldu. İlerde yeni PSU ve soğutucu alınca overclock işlemime kaldığım yerden devam edeceğim. Umarım overclock kosunuda benim gibi yeni başlayıpta hiçbir fikri olmayan arkadaşlar bu tecrübem sayesinde az da olsa yol katedebilirler.