Arkadaşlar eski sistem de çalıştırabileceğim linux sürümleri hakkında bilgisi olan varmı
Anakart: Asus P800 SE deluxe
İşlemci: P4 3.0 GHz
Ram 2 Gbyte
Ekran kartı: ATI 1550
Yeni sürümlerden hiçbirisini yükleyemiyorum.
Denediklerim
Linux Mint
Ubuntu
Kubuntu
Adriana knoppix
Pardus
Tüm önerileri bekliyorum
P4 için linux sürümü
- 1
- 2
Debian ve Opensuseyi dene. Mandriva aralarında en iyisi kararlılık ve paket konusunda ama mandriava da dağılma aşamasında geliştiricileri Mageia adında yeni bir linux dağıtımı çıkarmışlar.
Bakalım indirip bugün deneyeceğim.
yav kardeşim adam en basit kurulan ubuntuyla sıkıntı yaşamış sen debian open suseyi dene diyordun bence sistemin iyi ve bence ubuntudan fazla alternatif arama kurulum için önce windowsda iken diski bölo misal 20 gb felan sonra restart ubuntu cdni tak aşama aşama git disk bölümlendirmeye gelince en alttaki özeli seç orada windowsda böldüğün diki gör sağ tıkla ekle de 2000mb kadar alanı oluşturtup aşağıda açılır sekmeden swap yada takas olanı seç tamam de ubuntu o böldüğün alandan 2000mb kadar olan alanı eksiltir geriye kalan alanı tekrar seç komple kullanacağın için ayara gerek yok sadece aşağıda açılır sekmeden "/" işaretini seç tamam de ve kendiliğinden kurulur.
Arkadaşlar tam olarak anlamamışsınız.
Yeni tip işlemciler i386 tabanlı olarak adlandırılmaktadır. Dolayısı ile anladığı komut yapıları resimde belirttiğim gibi daha fazladır.
Ama P4 işlemcilerde ise daha az komut işleme yapısı vardır. P4 ile ilgili kırmızı yeri okursak farkı anlayabiliyoruz.
Yeni linux sürümlerinde bu komut yapılarına göre çekirdek oluşturulduğu için yeni linux sürümlerini P4 tabanlı bir işlemci anlayamamaktadır. benim bahsettiğim yeni linux sürümlerinde hangi sürüm P4 ile uyumlu çalışmaktadır.
[/URL]
[URL=http://img43.imageshack.us/i/cpup4.jpg/]
hocam iyide örnek olarak veriyorum bunu ubuntuyu sitesinden i386 olan için indirirsen p4 den bu günkü i7 ye kadar 32 bit ve 64 bit desteklemekte yani ben öyle biliyorum geçmiş zamanda bu mevzuya bende takılmıştım biraz araştırdım i386 olarak dağıtılan tüm linuxler p4 den hatta inet celerondan günümüze dek olan tüm işlemci platformlşarını destekliyor. hatta atom işlemcili pcye normal ubuntu kurdum yine çalıştı yani linux olayı abartmış mı deriz saçmalamış mı deriz bilmiyorum ama sanırım yakında hesap makinasında biri linux yükler
hocam iyide örnek olarak veriyorum bunu ubuntuyu sitesinden i386 olan için indirirsen p4 den bu günkü i7 ye kadar 32 bit ve 64 bit desteklemekte yani ben öyle biliyorum geçmiş zamanda bu mevzuya bende takılmıştım biraz araştırdım i386 olarak dağıtılan tüm linuxler p4 den hatta inet celerondan günümüze dek olan tüm işlemci platformlşarını destekliyor. hatta atom işlemcili pcye normal ubuntu kurdum yine çalıştı yani linux olayı abartmış mı deriz saçmalamış mı deriz bilmiyorum ama sanırım yakında hesap makinasında biri linux yü
İşte işin bu yanı dandirik. i386 olarak indirilen hiçbir linux sürümü yüklenmiyor. Yani P4 işlemcilerle yüklenmiyor. P4 işlemciler bazı komutları anlamıyor sanırsam. Sadece biraz önce UBUNTU STUDYO sürümünü yükleyebildim. Ama o da tad vermedi geri sildim. Acaba olurmu diyerek AMD64 sürümlerini de indirdim ama olmadı.
Denemeleri daha önceki tarihlerde yayınlanmış linux sürümlerine doğru yapmam gerekiyor. Takdir edersiniz ki her bir linux sürümünü indirmek ve cd ye iso dosyasını yazdırmak oldukça zaman almaktadır.
En azından daha önce P4 bilgisayarına linux sürümü yüklemiş bir arkadaş varsa paylaşımlarını beklerim.
Eğer benim yüklerken yaptığım olası bir hata varsa (Ki bir çok kez denedim ve her yolu değerlendirdim) Bu hataları da araştırıp daha önce tecrübe yaşayan arkadaşlardan bilgi almak isterdim.
p4 478 pin işlemcili pcye yukarıda sayılanların hemen hemen hepsini kurdum.
pclinuxos dahil.
kurulma aşamasında aldığınız hata nedir.
ubuntu i386, fedora i586 vs yükleme yapılabiliyor. ben YUMI kullanarak 8 gb lik bir usb bellekle bir çok dağıtımı sorunsuz bir şekilde kurabildim. windows 7 dahil.
linux sürümlerinin cd ye yazdırlıması sırasında yapılan bir takım hatalar da kurulumda hata alınmasına neden olabiliyor.
eğer cd ye yazdırılacaksa benim tercihim WINDOWS 7 disk yazıcısı.
usb ile kurulum yapılacaksa Y.U.M.I, xboot, lili usb oldukça kullanışlı yazılımlar.
ben şuan bir pcde wın7 ubuntu11.04, ylmf, pclinuxos, adrian knopix, fedora, snowlinux kullanıyorum.
p4 2.40 ghz işlemci.
sorunsuz bir şekilde çalışıyorlar,
şimdi yukarıda arkadaş yazmış kuruluyor zaten kurulmaması enteresan olur çünkü linux camiası bilir ki linux ün hangi sürümü olursa olsun en iyi performansı donanımı eski pclerde verir çünkü yeni sistemler ve bu sistemlerin üreticileri ms ile yaptığı gizli antlaşmalar çercevesinde ms için driver vs. kodlarını paylaşır ama bilirizki bir çok kişi sadece ekran kartının üreticisi linux için driver vermediğinden linuxten vaz geçer anlatmaya çalıştığım şu eski donanımların yonga setlerini çalıştıracak ve işletecek kodlar artık linuxcülercede yazılmakta gerekse o firma tarafından da paylaşılmakta adı üstünde eski ve önemi kalmamış eski full oyunların ücretsiz dağıtılması gibi. bence siz cd ye yazarken ya da disk bölümlerken bir hata yapıyorsunuz bir kaç tavsiye iso yu torrent olarak indirin alternate download kısmında ve hash calculatörlede o isonunun md5 değerini resmi sitesindeki md5 ile aynı olup olmadığına bakın hash calculator:
p4 478 pin işlemcili pcye yukarıda sayılanların hemen hemen hepsini kurdum.Ancak şöyle bir durum var. İndirmiş olduğum tüm linux sürümleri iso dosyasıdır ve cd/dvd ye kaydedilmiştir. Aynı cd ile core2 quad işlemcili bilgisayarıma rahatlıkla kurabiliyorum. Ama diğer bilgisayarıma kurarken daha başlarda kurulum ekranı olduğu gibi kalıyor Disk bölümleme seçeneğine gelmiyor. Ayrıca daha önce birçok kere linux kurduğum için pek yabancı değilimdir.
pclinuxos dahil.
kurulma aşamasında aldığınız hata nedir.
ubuntu i386, fedora i586 vs yükleme yapılabiliyor. ben YUMI kullanarak 8 gb lik bir usb bellekle bir çok dağıtımı sorunsuz bir şekilde kurabildim. windows 7 dahil.
linux sürümlerinin cd ye yazdırlıması sırasında yapılan bir takım hatalar da kurulumda hata alınmasına neden olabiliyor.
eğer cd ye yazdırılacaksa benim tercihim WINDOWS 7 disk yazıcısı.
usb ile kurulum yapılacaksa Y.U.M.I, xboot, lili usb oldukça kullanışlı yazılımlar.
ben şuan bir pcde wın7 ubuntu11.04, ylmf, pclinuxos, adrian knopix, fedora, snowlinux kullanıyorum.
p4 2.40 ghz işlemci.
sorunsuz bir şekilde çalışıyorlar,
İşin garip tarafı ubuntu studyo kurulabiliyor.
Ayrıca tüm linux dosyalarını linux altında 4 Gb lık flash belleklere de attım. Buradan kurmayı da denedim.
Sadece linux mint kurarken komut ekranı gibi bir ekranda kalıyor ve genellikle bir komut bekliyor.
Bu durumda siz kurabildiyseniz benim gözden kaçan bir hatam olmalı..
multiboot flash disk ile kurulum yaparken aynı flash da windows da kurulu ise search klasöründen dolayı bir çakışma oluyor ve ubuntu ve türevleri donup kalıyordu. win 7 klasörü olan search klasöründe isim değişikliği yapınca sorun ortadan kalktı. ama anladığım kadarıyla siz cd ile kurulum yapıyorsunuz, böyle bir şeyden bahsetmek olanaksız olur.
bios ayarları ile ilgili bir sorun olabilir.....siz isterseniz lili veya Y.U.M.I ile isoları flash belleğe yazdırıp öyle deneyin. kurulumda donup kalması cdrom sürücününüz takılıp kalması gibi bir sorun olma ihtimalini düşündürüyor. cdrom da problem varsa okuma hatası verir, bu da kurulumda donup kalmasına neden olur. eski pclerde flash bellekle kurulumda daha fazla performans alıyorum,
İyi de core2 quad işlemcili bilgisayarımda ne flash disk ile ne de cd/dvd ile sorun yaşamadan kuruyorum.
Bios desek zaten default ayarlarıyla başlıyoruz.
p4 de denediğin flash disk ile diğer bilgisayarda kurulum yapabiliyorsan p4 anakartında veya hergangi bir donanımda sorun var demektir.
hard diske yazma sorunu olabilirmi? bad sektor vs.
p4 e ilk win 7 kurulumum bu şekilde beni saatlerce uğraştırmıştı. taki hard diski değiştirene kadar.
bunların dışında aklıma bir şey gelmiyor.
ben cd room arızalı olabilir derken flash disk ile denemiş olabileceğin ihtimalini gözardı etmiştim.
P4 anakartım yani bilgisayarım şu anda çalışıyor. Tabiiki XP kurulu olarak.
Elimde fi tarihinden kalma 2 adet 40Gb 1 adet te 80 Gb harddiskim de var. Bunların hepsini denedim. Zaten harddisklerde sorun olsa Xp de de sorun yaşar ya da görürdüm.
Acaba nasıl olur diyerek Win7 de kurmuştum. Sorunsuz çalışıyordu. sadece ses kartı driveri sorunlu olduğu için XP ye dönmüştüm.
Dip Not olarak belirteyim ki UBUNTU STUDYO ve GELECEK LINUX gayet güzel kuruluyor. Ubuntu studyoda randımanlı çalışmıyor ama gelecek linux gayet güzel çalışıyor. Ama gelecek linux ta da kablosuz adaptörü tanıtamıyorum. Biraz da eski bir sürüm.
Acaba hata nerde.
ubuntu studio ile gelecek linux kurup denemediğim sürümler,
ubuntu 10.04, 10.10, 11,04 ve edubuntu ,
pclinuxos, mandriva, fedora, pepermint, snowlinux, knoppix, ylmf, pardus kde, gnome, ve pardusun diğer masaüstleri vs birçok sürümü kurdum ve suan da çoğunu kullanıyorum.
en son p4 478 pin anakartlı pcde ylmf, snowlinux, fedora ubuntu, win7 kurulu, bir sorun yaşamadan çalışıyrum. hatta sistem kurulu harddiski p3 işlemcili kasaya taktığımda bile linux işletim sistemleri gayet güzel açılıyor ve çalışıyor.
donanımsal bir arıza söz konusu olabilir. p3 de bu programların açılış kapanışları ve hatta yeniden başlat komutu gayet iyi çalışırken, p4 de açma kapatma gayet düzgün çalışırken, yeniden başlat komutu verdiğimde kapanma aşamasında donup kalıyor. donup kalmasının nedeni anakarttaki bir arızadan kaynaklanıyor. Nedemek istediğimi umarım anlata bilmişimdir.aynı anakartta windows 7 hiç sorunsuz çalışıyor ama.
bios ayarlarıyla oynamayı dene default olarak değil de bazı kartlarda varsayılan işletim sistemi vs gibi seçenekler var. sizin anakartta var mı bilmiyorum. ayrıca acpi modun açık veya kapalı olması , ahci özelliğin açık vaya kapalı olması gibi seçenekler varsa onları değiştirerek denemenizi öneririm. ayrıca ubuntu normal sürümleri Wubi ile kurma şansın var. en son çare wubi ile kurmayı denemen olur. wubi ile kurulum yapmak daha kolay olur.
Anakart Asus P4800 SE deluxe
Bios ayarlarında zaten AHCI modu yok. Ahcı win7 ile ilgili. Sata ve IDE seçenekleri var. Ben IDE kullandığım için Bios zaten enhance modunda olmak zorunda. Compitable seçeneği Win98 için önerilmiş. Ama compitable seçeneğini denemedim. Belki bu modda kurulabilir. Bi denemekte fayda var.
OHHH BEEEE
Bayağı kudurdum ama sonunda işlemciyi değiştirince KUBUNTU yu yükleyebildim
Yaf şimdi başka durumlar ortaya çıktı.
Önceki işlemci P4 3.0 GHz di Windows ta gayet güzel tıkır tıkır çalışıyordu. Ama bir türlü linux yükleyemiyordum.
Şimdi taktığım işlemci P4 2.8 GHZ işlemci
Linuxu gayet güzel yükledim.
İyi de önceki işlemci arızalı ise windowsta nasıl çalışıyor.
Gel de çık işin içinden
Debian ve Opensuseyi dene. Mandriva aralarında en iyisi kararlılık ve paket konusunda ama mandriava da dağılma aşamasında geliştiricileri Mageia adında yeni bir linux dağıtımı çıkarmışlar.Mageia'yı denedim gayet başarılı bi dağıtım 4 GB flash diske bile kurulabiliyor.Flash diske kurup boot ettim.(Live CD olarak değil kurulum diski olarak sda seçtim).Gayet başarılı bir sistem sanırım mandriva tabanlı.rpm paketleri sağ olsun amsn ve google chrome falan kurdum gayet stabil bi sistem olmuş üstelik tamamen türkçe desteği var.yeni başlayan arkadaşlara tavsiye ederim.
Bakalım indirip bugün deneyeceğim.
Cıks
Yoh yoh olmuyacak.
P4 için bu sefer de wireless adaptörleri tanımadı sistemler.
Anlaşılan bu P4 lere linux kuramıyacaam.
- 1
- 2