Bilgisayardaki bir sorunu belirleyebilmek için;
1. Bilgisayarın dahili ve harici konfigürasyonlarını,
2. GPU-Z ve PC Wizard gibi bir programdan alınmış raporunu,
3. Bilgisayara hangi müdehaleler yapıldığını ve sorunun bu müdehalelerin hangi aşamasında başladığını,
4. Anvirüs ve antispyware programlarından hangilerinin kullanıldığı ve tarama sonuçlarını,
5. Bilgisayarın donanımının düzgün temizlenip temizlenmediğini,
6. Bilgisayar donanımının tek tek parçaları sökülmek ve tek tek takılıp açılarak denemek sureti ile ne gibi gelişmeler yaşandığını,
7. Eldeki yedek parçalarla makine üzerindeki parçaların değişiminden ne gibi sonuçlar alındığını,
8. Makine üzerinde birden fazla HDD veya bilgisayar üzerinde aynı anda birden fazla HDD bulunup bulunmadığını,
9. İşletim sistemi cdsinin değiştirilip (en az 3 kere farklı cdlerle denenmeli) tekrar formatlanmasından bir sonuç elde edilip edilmediğini,
10. Bilgisayara bağlı bir UPS bulunup bulunmadığını ve herhangi bir elektrik şokuna maruz kalıp kalmadığını,
11. Bilgisayarın overclock yapılıp yapılmadığını,
12. Bilgisayar iç bileşenlerine gereken elektriğin istenen voltajda ve stabilitede ulaşıp ulaşmadığını,
13. İşletim sisteminin ve üzerinde yüklü programların güncellemelerinin yapılıp yapılmadığını,
14. İşletim sisteminin, kurtarma konsolunu kullanarak CHKDSK /f /r gibi parametrelerinin uygulanıp uygulanmadığını,
15. Formatlama esnasında "tablo bölümlemesinin" D tuşuna basılarak kaldırılıp tekrar tablonun veya tabloların oluşturulup oluşturulmadığını,
16. HDD üzerinde bad sectors olup olmadığı ve sürekli olarak HDD üzerinde defrag uygulanıp uygulanmadığını,
17. Bilgisayarın "güvenli modda" çalıştırılıp yazılım ve donanım hatalarına karşı tarattırılıp gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığını,
18. Bilhassa eldeki yedek RAMlerin denenip denenmediğini,
19. BIOS ayarlarının (açılış esnasında DEL tuşuna basınız) düzgün olarak yapılıp yapılmadığını,
20. Çeşitli bilgisayarlarda açılım olma esnasında F8, F9, F10 tuşları ile görebileceğimi sayfaların kontrol edilip edilmediğini
ve daha pekçok şeyi bilmek, kontrol etmek ve denemek gerekir. İnsan üzerinde de "benim başım ağrıyor" demek bir doktor için ne ifade edebilir? "Hiç!" Çünkü öncelikli olarak tetkik edilmesi gereken konular vardır;
1. Bu ağrıya ne sebep oldu ve oluyor?
2. Sürekli bir ağrı mıdır, yoksa geçici midir?
3. Daha evvel bir ağrı kesici kullanmış mı?
4. Tansiyon, şeker, vs. gibi çeşitli hastalıklarından biri hastada mevcut mu?
5. Sıvı alımı ve atımı ne düzeyde?
ve daha pekçok sorunun doktor tarafından bilinmesi ve daha da önemlisi hastanın detaylı bir kimyasal ve biyolojik tetkiklerden geçirilmesi gerekir.
Yazımın bütün arkadaşlarıma yardımcı ve ışık tutucu olmasını temenni ederim. Yukarıda yazdığım 20 maddelik reçeteye dikkat eden arkadaşlar, sorunlarının en azından % 80'ini çözebilirler. Bazen de sorun işletim sistemini değiştirmek veya bir donanımı yenilemektir.
Kimse, uzaktan uzağa yazılmış 3-5 satıra bakarak "bu arkadaşın sorununun çözümü net olarak budur" diyemez. Çünkü sizin çözüm olarak öne sürdüğünüz şey, normalde gerçekten işe yarar bir yoldur, ancak başka bir problem de o sorunu çözmenize engel oluyordur. Bilgisayar sahibi çeşitli varyasyonları deneyerek çözümünü üretme yoluna gidecektir. Bilgisayar tamircisine götürseniz "tamir garantisi olmamak kaydı ile kapağını açmanın bedeli 50 liradan aşağı değildir." Hepimiz zor koşullar altında elimizden geldiğince bilgimizi ve becerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Birşeyler bilenler de elinden ve dilinden geldiğince bildiklerini paylaşmaya çalışıyor.
Eğer ki bir sorunu çözdüyseniz, 2 satır yazı yazarak bunu herkesle paylaşın. En önemlisi de sizlere yardımcı olanlara teşekkür etmeyi unutmayın. Herkes için hazırlanmış ve yeri geldiği için hazırlanmış bir yazı idi. Bireysel olarak kimse üstüne almasın, herkesçi düşünce ile herkes üstüne alsın.
Kolay gelsin.
Feylezof Aristutales