Paranoid kişilik bozukluğunda temel özellik kuşku ve aşırı değerlendirmedir. Yani zor bela kurdukları ilişkilerde genelde kuşkulu tavırlarıyla görünürler. Diğer tarafı aşırı değerlendirme sürecine girdiklerinde ise kıskanma, eleştirme, beğenmeme, vs. gibi özellikler göstermeye başlarlar.
Eleştirilere aşırı derecede duyarlı olan paranoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler genelde kendilerine zarar gelebileceği kuşkusuyla ilişkilerini sonlandırırlar. Bazen büyüklük düşünceleri hezeyan boyutuna girebilmekte asla eleştiri kabul etmemektedirler. Katı ve acımasız tutumlara sahip paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerde öfke ise belirgin başka bir özelliktir. Haksızlığa tahammülleri olmadığını her fırsatta dile getiren bu kişiler sürekli başka kişileri suçlamakla kendilerini belli etmektedirler.
Terapatik ilişkilerde sıkça zorlanılan vakalar arasındadırlar. Klinik psikologların bazen paranoid psikozla karıştırdıkları bu kişilerde paranoid psikozdan farklı olarak hezeyanlar ve halüsinasyonlar bulunmamaktadır.
Bazen terapiste bile kuşkuyla yaklaşan bu kişileri terapiye çekmek oldukça güçtür ama güven çerçevesinde kurulan ilişki kişinin çözülmesine oldukça yardımcı olmaktadır.