(gene linuxcu arkiler bana çok kızacak)
pardusu virüsler etkilermi?
- 1
- 2
kızma durumu söz konusu olmaz ama;
Arkadaşlar arkadaşlarımızın yazdığı yazılar hack yolunu sanki bayırdan asagı koşabilmek gibi anlatmışlar madem okadar güvensiz neden kullanıcıları mevcut ki guvensız olan bir sistem degil.Windowsun guvenlıgını saglamak için antıvirüs guvenlık duvarı antıspyware yazılımları sürekli güncel tutup tarama yapılırken neden linuxsun guvensızlıgı konusuluyorki okadar para verip windows lisansı alıyorsunuz korumasız nete cıkınca 1 saat ıcınde pc kullanılmaz hale gelebiliyor oysaki kurdugum 8 aylık pardus dagıtımında neden hala sistemde en ufak bir sorun yasanmadı.Hani windows cok güvenliymiş gibi linuxu karalamanız cok garıp gelıyıor
ya zaten windows için yazılıyor genellikle virüsler.windows için yazılanları linux çalıştırmaz.linuxu etkilemez onlar.tabi linux için yazılanlar da var.onlar da linux işletim sistemini etkiler.onlara rest gelmen de çok zor.bu yüzden linux veya pardus kullanmak her zaman için daha güvenlidir.
arkadaşlar aslında tüm sorun şu.insanlar windowsu kullandıkları için virüsleri windows üzerine yazılıyor.eğer bilgisayar kullanıcılarının %70 i bir gün linux kullanmaya başlarsa ozaman bizde linux un ne kadar güvenli olduğunu görürüz:D yani şimdilik güvenli.ama ben pardusun her sürümünü indirip kurarım destek olsun diye compiz fusion u kurarken 2 kere sistem çöktü.
turk.internet.com : Pardus'ta virüs neden çalışmıyor?
Erkan Tekman : Linux'un, temelini aldığı Unix sistemlerdekiyetki sistemi nedeniyle, tüm sistemi etkileyebilecek olan bir yazılımı çalıştırabilme şansı normal kullanıcılarda hemen hiç olmaz. O yüzdensiz, bir kullanıcının yazılımının içerisine bir virüs yerleştirsenizbile etkisi sadece o kullanıcının etkilenmesiyle sınırlı olacaktır
Parduswiki'de de bu konu hakkında güzel bir yazı var. Merak edenler için:
http://tr.pardus-wiki.org/Pardus_ve_Vir%C3%BCsler
Virüs pardus'a girmez eğer siz root olarak girmemişseniz. Yani sınırlı kullanıcı ile giriş yapmışsanız virüs girmez, zaten linux'a yazılan virüs yok.
linux tabanlı ssitemler eğer wıne hazır yüklü gelmiyorsa vırus etkilemez ama pardus için vırusa gerek yok pardus zaten kendi kendine çöker merak etme
WineHQ kurun Pardus 2009'a al sana kral işletim sistemi...
arkadaşlar pardusa virüs girmez diye birşey yok.bal gibi girer yazılan virüslerde var.ama çok fazla değil çoknadiren bulunur.bunun bir sebebide piyasada linux un kullanılmaması.eğer bir gün kayda değer bir linux kullanıcısı olursa bak ozaman nasıl virüs oluyor:D pardus zaten allahlık bir işletim sistemi 2009 da iice çuvaladılar.deep kurup windoz a devap et daha ii kafan ağrımaz.
- 1
- 2