ARKADASLAR BAZI GÜÇ KAYNAKLARINDA , EKRAN KARTLARINDA VE ÇOĞU RAMLERDE PASİF SOĞUTMA ( FANSIZ SOĞUTMA ) KULLANILIYOR. SES OLMAZ AMA BUDA 4-5 SAAT SONRA ISINMA YAPMAZ MI ? SEN BAKIR SOĞUTUCUYA VER BOYLA ISIYI SONRA SOĞUTSUN SENİ. TEKNOBİYOTİKDE BİR ZAMANLAR BİR GÜÇKAYNAĞI (ADINI UNUTTUM C'Lİ BİŞEYDİ) FANSIZ SOĞUTMA 400 WATT 80+ VS VS.. FANLI SOĞUTMA DAHA UCUZ VE DAHA GÜVENİLİR - ETKİLİ. ARALARINDA 30 TL FARK VARDI AYNI MARKA. FANSIZ SOĞUTMANIN ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR ?
pasif soğutma nedir ?
bahsettin psu bunlar sanırım
valla ne kadar ısınır bilemiyorum ama bi tane si 5 yıl garantili demekki bozulma gibi ısınma gibi bir sorunu yok asıl ama sıfır ses eğer HDD değilde ssd ve bu güç kaynaklarından ve yine pasif soğutuculu birde işlemci soğutucusu alınırsa kasada sıfır ses ile çalışır ve amaca ulaşılır benim de bu yönde bir projem var bakalım ilerde bende böyle bir konfigirasyon yapabilirim
Belli bir çalışma prensibi yok adı üstünde fansız... Yani sıfır ses ama daha az soğutma anlamına geliyor... Bu şu anlama gelmesin sakın işlemciye pasif soğuucu takalım sessiz olsun böyle bi şey mümkün değil. İşlemci gibi hırdavatlar aşırı ısınırşlar ve bunlaroı ancak fan ile soğutmak mümkün hale geliyor... Ancak çoğu anakart kendini soğutmak için pasif soğutucudan yararlanır... Bir ekran kartını ele alacak olursak pasif soğutuculu ekran kartı kesinlikle daha kötüdür. Çünkü bu onun performasnısının az olduğunu ve az ısındığı gösterir. Fanlı ekran kartları ise Performasn açısında daha üstündür. Çünkü bundan şunu anlamaız gerekir demmekki bunu ancak fan yardımı ile soüutabiliyoruz demmekki baya bir efor harcıyor. Herşeyt bundan ibaret... Anlamadığın uyer olursa sorma çünkü ben bile yazımı okuyunca tam ne yaazdığımı anlamadım...
ekran kartı da bunu alıcaksın yukarıdaki psu ile beraber
işlemci soğutucusu :
günümüzde artık işlemciler 32 nm ye kadar küçük işlemciler piyasada mevcut ve ısı problemi olmuyor
bide ssd alıcan çünki HDD ler de disk vardır ve bu disk dönerken ses çıkartır ssd öyle değil tabi katı haldeki ram ve usb bellek üzerindeki gibi bellekler vardır o yüzden ssd de sıfır ses
kasada fan olmayınca geri ye kalan ekran kartı-işlemci-ssd-psu da fansız olacağından tam bir sessizlik arayanlara güzel bir kasa olur
Belli bir çalışma prensibi yok adı üstünde fansız... Yani sıfır ses ama daha az soğutma anlamına geliyor... Bu şu anlama gelmesin sakın işlemciye pasif soğuucu takalım sessiz olsun böyle bi şey mümkün değil. İşlemci gibi hırdavatlar aşırı ısınırşlar ve bunlaroı ancak fan ile soğutmak mümkün hale geliyor... Ancak çoğu anakart kendini soğutmak için pasif soğutucudan yararlanır... Bir ekran kartını ele alacak olursak pasif soğutuculu ekran kartı kesinlikle daha kötüdür. Çünkü bu onun performasnısının az olduğunu ve az ısındığı gösterir. Fanlı ekran kartları ise Performasn açısında daha üstündür. Çünkü bundan şunu anlamaız gerekir demmekki bunu ancak fan yardımı ile soüutabiliyoruz demmekki baya bir efor harcıyor. Herşeyt bundan ibaret... Anlamadığın uyer olursa sorma çünkü ben bile yazımı okuyunca tam ne yaazdığımı anlamadım...Akşam akşam güldürdün Ve katılıyorum pasif soğutucular kasanın içindeki hava akımından yararlanarak soğutma yaparlar yani kapağı açık bırakırsan 2-3 saat sonra s.çtın
hiç bişeyde olmaz arkadaşım anlamıyorsunuz galiba bileşenler yani parçalar bilinçlice seçilirse hiç bir arıza olmaz
Dostum benim 128 mb ekran kartım vardı onun üzerinde bile ufacıkta olsa fan vardı açıkçası ben güvenmem pasif soğutuculu cihazlara özelliklede psu gittimi komple sistemide götürme şansı var 0 ses yerine b quite PSU alırım oda neredeyse 0 ses.
sen güvenme ama artık yeni teknolojide yukarıdaki ekran kartı 40 nm ve düşük güç tükettiği için çok fazla ısınmaz ve yine yukarıda ki link ini verdiğim psu 5 yıl garantili bence çok iyi tabi sen gidipde 65 nm gpu lu ekran kartına hemde atıyorum 200- 250 W güç harcıyan bir ekran kartına pasif soğutucu yaparsan afedersin ama o sistemin içine sıçarsın
yani bide artık ekran kartlarında HD7XXX serisinde artık ekran kartları 28 nm ye düşecek hem daha az güç tüketecek hemde daha az ısınacak
ve işlemcilerde de intel ıvy bridge kod adlı yeni işlemcileri 22 nm olacak yine aynı şekilde daha küçük daha az güç daha az ısı olacak teknoloji geliştikce küçülüyor aynı zamanda
Belli bir çalışma prensibi yok adı üstünde fansız... Yani sıfır ses ama daha az soğutma anlamına geliyor... Bu şu anlama gelmesin sakın işlemciye pasif soğuucu takalım sessiz olsun böyle bi şey mümkün değil. İşlemci gibi hırdavatlar aşırı ısınırşlar ve bunlaroı ancak fan ile soğutmak mümkün hale geliyor... Ancak çoğu anakart kendini soğutmak için pasif soğutucudan yararlanır... Bir ekran kartını ele alacak olursak pasif soğutuculu ekran kartı kesinlikle daha kötüdür. Çünkü bu onun performasnısının az olduğunu ve az ısındığı gösterir. Fanlı ekran kartları ise Performasn açısında daha üstündür. Çünkü bundan şunu anlamaız gerekir demmekki bunu ancak fan yardımı ile soüutabiliyoruz demmekki baya bir efor harcıyor. Herşeyt bundan ibaret... Anlamadığın uyer olursa sorma çünkü ben bile yazımı okuyunca tam ne yaazdığımı anlamadım...TEŞŞEKKÜRLER ARKADASLAR AMA YİNEDE SESSİZLİK SEVDASINA SİSTEM HARCANMAZ.. 1 WATT'DA ÇEKSE 100 WATT'TA ÇEKSE FANLI SOĞUTMA ŞAAAARTTTT.. 10 WATT ÇEKEN IŞIKLANDIRMA LAMBALARI BİLE 40-45 DERECEDE ÇALISIRKEN..
Soğutmanın prensibi, oluşan ısının dışarı atılmasıdır. Yüksek güçle çalışan bileşenler daha fazla ısı üretebilirler. Isının dışarı atılması ise derece/W cm2 olarak belirlenir. Bunun anlamı cm kareden ne kadarlık ısı atılabildiğidir.
100Watt güç harcayan bir donanım $70 verimle çalışıyorsa 30W lık bir güç ısı olarak ortaya çıkacaktır. İşte oluşan bu ısı dışarı atılmazsa bileşenin ısısı yükselecek ve Ts (Temp-short) kısa devre ısısına ulaşacaktır. Bu da bileşenin yanması demektir.
İşte fansız bir soğutmanın hesabı için öncelikle sistemde ne kadar derece/wattlık bir ısı oluştuğunu bilmeli ve bu hesaba göre ısıyı dışarı atabilecek yüzey oluşturmamız gerekcektir.
Kaba bir hesapla bir işlemcideki oluşan ısının dışarı atılabilmesi fansız bir yüzey olarak hesaplanırsa soğutucunun fanlı soğutucuya göre 8 kat daha büyük olması gerekmektedir. Tabiiki kasa içerisinde biriken sıcak havanın da dışarı atılması gerekmektedir.
Soğutmanın prensibi, oluşan ısının dışarı atılmasıdır. Yüksek güçle çalışan bileşenler daha fazla ısı üretebilirler. Isının dışarı atılması ise derece/W cm2 olarak belirlenir. Bunun anlamı cm kareden ne kadarlık ısı atılabildiğidir.kesinlikle eski üsül soğutucuya devam..
100Watt güç harcayan bir donanım $70 verimle çalışıyorsa 30W lık bir güç ısı olarak ortaya çıkacaktır. İşte oluşan bu ısı dışarı atılmazsa bileşenin ısısı yükselecek ve Ts (Temp-short) kısa devre ısısına ulaşacaktır. Bu da bileşenin yanması demektir.
İşte fansız bir soğutmanın hesabı için öncelikle sistemde ne kadar derece/wattlık bir ısı oluştuğunu bilmeli ve bu hesaba göre ısıyı dışarı atabilecek yüzey oluşturmamız gerekcektir.
Kaba bir hesapla bir işlemcideki oluşan ısının dışarı atılabilmesi fansız bir yüzey olarak hesaplanırsa soğutucunun fanlı soğutucuya göre 8 kat daha büyük olması gerekmektedir. Tabiiki kasa içerisinde biriken sıcak havanın da dışarı atılması gerekmektedir.
Ben 10 gün önce ta ta ta tan' dan pc topladım. Ekran kartını SCS HD 6850 (Pasif Soğutma) seçtim. Crysis 2 oynarken (en düşük ayarda) ekran kartının sısının 93 derecede gördüm. Homefront oynarken 103 derece ve oyun kasıyor :D Arkadaşımda aynı modelin fanlısı var ve Crysis i yaklaşık 50 derecede ve sorunsuz oynuyor. Kesinlikle aktif soğutma daha iyi. Ekran kartını da iade almadılar.