Bir yazılım Projesinde ne tür işler vardır.
---------------------------------------------------------------
1-Proje lideri
Proje ile ilgili her türlü operasyondan ve kullanılan programlar ile yardımcı araçlar hakkında bilgi sahibi olan bir kişi olmalı. Proje süreçlerini çok iyi bilmelidir. Yönetici seviyesinde olduğu için yapılan işi yada projeyi genel hatları ile bilmelidir.
2-Yama Uygulama Uzmanı
Kullanılan programlar ile ilgili olarak sağlayıcı firmalar ile bağlantıda olacak ve yeni çıkan yamaların gerekli olup olmadığını test ederek araştıracak. Her bilgisayar için uygulanan veya uygulanmayan yamaların kaydını tutacak.
3-Raporlama Uzmanı
Yazılan projenin raporlama ihtiyaçlarını belirli yazılımları kullanarak kapatacak, diğer yazılım uzmanları ile bağlantılı olarak çalışarak ve rapor ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
4-Hata Takibi Uzmanı
Modül bazında test ekibi tarafından girilen hataların takibi ve yazılım uzmanlarının uyarılması, hataların atanması, düzeltilen hataların test ekibine iletilmesi ve tekrardan test edilmesinin sağlanması gibi işleri organize eder. Zaman zaman raporlar düzenleyerek yönetici ekibine sunar. Böylece yönetici ekip projenin gidişatı, zaman aşımı, en fazla problem olan modüller veya projenin ne kadarının bittiği konusunda fikir sahibi olurlar.
5-Üçüncü parti Modül Uzmanı
GUI ortamında veya sunucu tarafında kullanılacak modülleri piyasadan takip edecek ve gereklli modüllerin satın alınarak proje içerisinde kullanılmasına yol gösterecek kişidir. Piyasada hali hazırda var olan güvenlik, kredi kartı kontrol, adres defteri vb gibi modüllerin projeye adapte edilmesi, test işlemleri, güncellenmesi, kurulması konularında projeye destek verecektir.
6-Veri Modelleme Uzmanı
Proje veritabanında değişiklik, istek, model değişimi gibi konuları organize eder. Data Modelleme, ERD diagramları, İlişkili veri tabanı mantığı ve UML modelleme konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Veri Tabanına saha ekleme, çıkarma, yeni tablo ekleme, çıkarma ve bu işlerin analizleri konularında proje ekibine destekte bulunur.
7-Veritabanı Uzmanı
Veritabanı yönetimi ile uğraşacak, yeni çıkan yamaları uygulayacak, gerekli veritabanlarının yedeğini alacak.
8-Derleme / Kurulum Uzmanı
Yazılmış ürünün derlendikten sonraki kurulum aşamalarını yönetir. Müşteri kurulumları ve gönderilen yamaların kayıtlarını tutar.
9-Standart ve Dökümantasyon Uzmanı
Proje çapında uyulacak standartların dökümantasyonu, yönetimi, ekran dizaynları, veri akış kuralları gibi konuları yönetir. Dökümantasyon yönetimi ile ilgili programları kullanmayı bilmesi gerekir. Lotus Domino.doc veya Microsoft SharePoint Server gibi.
10-Sistem Uzmanı
Network, Domain, İşletim sistemleri gibi alt yapıyı hazırlayacak ve yönetecek, Proxy Server, Domain Server, gibi makineleri yönetecek, yamaları uygulayacak, Unix, Linux, NT ve 2K, 2003 Server işletim sistemlerinde deneyim sahibi olması gerekir.
11-Yardım İşlemleri Uzmanı
-------------------------------------------------------------
Yazılmış programların yardım dökümanlarını yazar ve programlara entegre edilmesi işinde çalışır. Yardım konularında müşterilerden gelen istekleri değerlendirir ve uygular.