PC aldıgınızda ısletım sıstemı mecburıyetı kalktı

zxsel
18-12-2009, 02:38   |  #1  
zxsel avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
903 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

İşletim sistemi zorunlu değil
                                                        Bir bilgisayar mağazasından bilgisayar alırken artık işletim sistemini almak zorunda kalmayacaksınız..
                                17 Aralık 2009 / 13:01
                                                       
                       
                                                                                                                       


                                Türkiye'de her hangi bir mağazadan bilgisayar satın alan kullanıcılar,üzerinde yüklü işletim sistemini istemezlerse, satıcı firmadan sözkonusu işletim sisteminin kaldırılıp, yazılım fiyatının düşülerekbilgisayarın kendisine verilmesini isteyebilecek.
       
Ankara 1.Tüketici Mahkemesi, Pardus Kullanıcıları Derneği Başkanı Avukat NihadKarslı'nın açtığı davayı haklı görerek, satıcı firmanın söz konusuişletim sistemi ücretini ödemesine hükmetti.
       
Nihad Karslı,yaptığı açıklamada, ''Özellikle sadece özgür yazılım kullananinsanların, satın aldıkları bilgisayar ile birlikte dayatmacı bir üslupile satılan işletim sistemini, bir kez bile kullanmadan çöpe atıyorolması ve bilgisayarların söz konusu işletim sistemi olmadan satınalınmak istenildiğinde, yetkili kişilerin olumsuz bir şekilde yanıtvermesi uzun zamandır derneğimiz üyeleri başta olmak üzere birçokbilgisayar kullanıcısının mağduriyetine yol açmaktaydı'' dedi.
       
        -''İŞLETİM SİSTEMİ, BİLGİSAYARIN AYRILMAZ BİR PARÇASI DEĞİL''-
       
Bu durumu ''hukuksuzluk'' olarak nitelendiren Avukat Karslı, davaaçtıklarını, bu davada işletim sisteminin bilgisayarın ayrılmaz birparçası olmadığı ve tüketicinin tercih etme hakkı olduğununsavunulduğunu ve Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nin de bu talebi haklıgördüğünü bildirdi.
       
        Karslı, şunları kaydetti:
       
''Budavanın sonucu olarak, özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasalişletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar dava açmak yerine,satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnekkarar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekildeistemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilir.
       
Bu davanın sonucuyla beraber beklentimiz, özgürlüğünü kullanan bilinçlibilgisayar kullanıcılarının oluşması, ülkemizde uluslararası firmalarınkendi ülke hukuklarına göre hazırladığı son kullanıcı sözleşmelerinindeğil, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının geçerli olduğununbilinmesidir.''
       
        -TÜKETİCİNİN İZLEYECEĞİ YOL-
       
Karslı, söz konusu işletim sistemini istemeyen bir kullanıcının, satınalma işlemi sırasında satıcıdan bilgisayarı ''işletim sistemi olmadan''satmasını isteyebileceğini, ancak söz konusu firma buna yanaşmazsahakkını yasal olarak arayabileceğini ifade etti.
       
        Karslı, şunları kaydetti:
       
''Satıcıdan olumsuz yanıt alan bir tüketici, hiç tartışmadan,bilgisayarını o şekilde satın alıp evine gidebilir. Bilgisayarı açtığızaman çıkan kurulum prosedürünü yapmayan ya da bir başka deyişle 'sonkullanıcı sözleşmesini' imzalamayan kullanıcı, bu işletim sisteminibilgisayarından kaldırarak istediği işletim sistemini yükleyebilir vebilgisayarını kullanabilir.
       
Kullanıcı daha sonra ürünü satınaldığı tarihten itibaren yedi gün içinde yada fatura ve garantibelgesinde yazılı süre içerisinde en yakın PTT şubesinden bilgisayarlaverilen hiç açılmamış işletim sistemi CD'sini iadeli taahhütlü olaraksöz konusu firmaya göndererek işletim sistemi ücretinin, vereceğihesaba yatırılmasını isteyebilir.
       
Satıcı buna yanaşmazsa, enyakın Tüketici Sorunları Heyeti'ne, iadeli taahhütlü postanınfotokopisi ile 1.Ankara Tüketici Mahkemesi kararını da örnek olarakekleyerek başvurabilirler. Tüketici Heyeti de başvuruyu değerlendirerekkarar verir ve satıcı ile size kararı tebliğ eder. İlgili satıcıödemeyi yapmaz ise icra takibi yapılarak, söz konusu ücret faizi iletahsil edilebilir.''
       
Karslı, Ankara 1. TüketiciMahkemesi'nin, istemediği işletim sisteminin ücreti olan 140 liranınyasal faizi ile birlikte satıcı firmadan tahsil edilmesine kararverildiğini sözlerine ekledi.


kaynak:ensonhaber.com

hamann7725
18-12-2009, 02:50   |  #2  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Süper bişe.Valla hem fiyatı etkiler hemde zorla para vermemiş oluruz özet olarak.

ECHELON_
15-01-2010, 02:16   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,644 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

geçen bir katalogda gördüm sanırım acer di biri linux diğeri ms araların yanlış hatırlamıyorsam 200 tl fark vardı sistem aynı sistem ama bu durum sanılmasınki linuxün önünü açacak bu durum bence korsan ms nin önünü açacak ha lınux belki bu işten bir şey kazanmayacak ya da kaybetmeyecek ama ms çok şey kaybedecek öyleki lisanslı sistem satamayacak türkiyeden kapatıp gitmek zorunda bile kalabilir kim 200 tl fark ödeyip dışarda korsanını beleşe yükleyeceği bir sisteme para verir ki

Sefa Adak
15-01-2010, 09:04   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,824 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Super bisey bu..İsteyen PC'yi alır, istedigi OS'u kurar.Normal olan bu zaten.Öbur şekilde millete kitliyolar ne gelirse...