arkadaşlar bugün bahaus dan bir enerji sarfiyat miktarını ölçen bir prizli bir cihaz aldım.29.90 tl kadar.
cihaz şebeke voltajı cihaza bağlanan pc vb aletlerin şebekeden çektiği akımı va değerindeki gücü çektiği watt değeri (ac) power factör (Pfc) oranını göstermekte.ayrıca cihaza tarife tutarı (kwsa tl cinsinden) girilebilmekte.cihaz bu sayede kaç tl elektrik harcandığını göstermekte.ayrıca saatte kaç kw harcadığınıda göstermekte.
pc ölçümlerim;
masaüstünde monitorle 220 w monitörsüz 175 watt ac (dc %80 verimlilikle 140 watt) gpu ve cpu %100 full yükte ac 240 watt (monitörsüz) dc 192 watt kadar.(dc wattı hesaplamak için (ac watt/100)*verimlilik oranı(80,70 vb)
dvd rw lar açıldığında ise full yüke 15-20 watt güç binmekte.(dvdrw başına 10watt)
yani sözün kısası dc yükün diğer tüm bileşenlere %100 yüklendiğimizde 270 watt ı bile geçtiğini sanmıyorum.yani normalde 60 watt güvenlik payı eklendiğinde 330 watt psu yeterli.(gerçek psu )
(350 watt psu) şimdi en doğru ölçüm yapan http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
bu sitedeki ölçümlerde benim sistem minimum 333 watt psu istemekte recomended 383 watt.
(ölçümde bütün donanımlar eklendi fanlar pci kartlar %100 tdp %100 peak güç)
hemen hemen doğru söylüyor bu site.
aldığım bu cihaz sayesinde evdeki cihazlarında çektiği akım güç pfc oranını ölçe bilirim.
cihazın 3680 watta kadar gücü ölçme kapasitesi var.oda çamaşır makinası elektrik süpürgesi gibi cihazların çektiği gücü ölçmek için yeterli.
cihazın üstünde voltomat energiemessgerat yazmakta.
eğer normalde bir avometreyle gücü ölçseydik sakat olacaktı.çünkü avometreyi bir eliyle tutup şebekeden watt değerini ölçmek çok riskli.sakata gelip çarpılma tehlikesi olabilir.sadece akım ve voltaj ölçen bir avometre ile (multimetre) önce çekilen akım bulunmalı sonra akım*şebeke voltajı*cos fi değeri falan filan.ama sakat iş ölçü aletlerinin probuna dokunursanız el Fatiha.
işte bu cihaz bu sakatlığı ortadan kaldırıyor. priz wattmetre de deniyor.
cihaz bitmeden elektronikçiler pc sahipleri laptop sahipleri hemen alsa çok iyi olur.
insanlar bu cihazla psunun şebekeden çektiği gücü bulup verimlilik oranını kullanarak pc nin %100 kasmada ne kadar güç çektiğini bulup psunun yeni donanımlarda yeterli olup olmadığını görüp boşu boşuna psu almaktan kurtulurlar.yani ben boşu boşuna 500 watt psu almış oldum.işte donanımım;
asus mainboard
p4 3ghz ht 1mb cache 800 mhz fsb
his 4650 agp 1 gb ekran kartı (600 mhz çekirdek 1300 mhz gddr3 memory)
4*512 mb ddr 400
nec dvdrw
samsung dvdrw
asus ethernet kartı
56k modem kartı
soundblaster ses kartı
skystar 2.8 a tv kartı (1 adet türksat çanak)
1 floopy disk
1 sata 320 gb harddisk
1 ide 80 gb harddisk
işte donanımım böyle.bu donanımla sistemim tahminen 270-280 watt maksimum anca çeker.
pc nin psuusunun çektiği gücü görme
Acaba o priz cihazı VA olarak mı ölçüm yapıyor yoksa VAR olarak mı ölçüyor.
Senin sisteme ne kadarlık güç kaynağı lazım sorusuna cevap için böyle prizlerle ölçümlerle filan uğraşmana gerek yokki. Zaten az çok anlayan biri parçaların isimlerini görse buna 300-350 watt yeterli diyecektir. Ayrıca bir sürü sitede Ne Kadarlık PSU Almalıyım gibisinden tablo oluşturmuşlar. Sen orada toplama sistem yaparken parçaları giriyorsun o sana otomatik hesaplıyor.
sayın tombfan sorun şu ki o dediğiniz hesaplama sitelerinin çoğu yalan söylüyor.mr yamyam va ve watt olarak gücü ölçüyor.bir de ekran kartı üreticilerin sallamasıda var.benim ekran kartım için minimum 400 watlık gerçek güç kaynağı istenmekte.ama ekran kartına full yüklenildiğinde sistem 192 watt elektrik yiyor.192 watt nerde 400 watt nerde.yani insanların kandırılıpda gereğinden fazla güçlü wattlı psu almasını bu cihaz sayesinde önlemek mümkün.tek sorun psunuzun verimlilik değerini bilmeniz.ac gücü dc güce çevirmek için bu şart.kimbilir 5970 li bir sistemi %100 kastırarak ölçme yaptığımızda sistemin çektiği güç en fazla 330 watt gibi bir değer çıkarsa şaşırmamalı.
cihazın hata oranı %5 gibi oda çok makul.100 watta 5 watt gibi ama tabi ac hata oranı olduğundan dc güce çevirdiğimizde bu hata oranı dahada azalacaktır.
şimdi arkadaşlar bu cihazı alıp sistem testlerimizi yapmamız lazım.yapalım ki insanların güç kaynağı sattırmak için yaptığı yanlışları herkes görsün.(ekran kartı üreticileri psu satıcıları psu güç ölçüm siteleri vs)
amaç her zamanki gibi vatandaşı daha fazla yolmak.hatta 260 watt güç ihtiyacı için vatandaşa 700 watt bile sattıkları oluyor.her vatandaş elektronik teknisyeni değilya bunu nerden bilsin gariban halkım.birde vatandaşa giren fazla elektrik faturası olayı var.bu cihazla pcnin ayda ne kadar elektrik yaktığını kaç lira faturaya yansıdığını görebiliyorsunuz.sadece elektriğin kw saat ücreti olan 17 kuruşu cihaza girmeniz yeterli.(istanbul ayedaş)
güzel bir alete benziyor bu arada hazır yazmışken senin pc 1 saatte kaç liralık elektrik yiyor? Ayrıca o aletin adı nedir bende alayım.
bende o siteden hesapladım gerçi sorduğu herşey bilmiyorum olabildiğince doldurmaya çalıştım.Minimum 242 watt ama tavsiye edilen 292 diyor.Benim power 350 biliyorum şimdi bu kasa israf mı yapıyor yoksa gerektiği kadar kullanıyorda fazlası uykuda duruyor lazım olunca mı uyanıyor? :)
enerji sarfiatı ölçme cihazı adı.yada priz wattmetre de denebilir.ilk mesajımda kaç watt yediği yazıyor.ama ortalama monitörle 200-240 watt arası güç yiyor.bahause dan alabilirsiniz.(iç erenköy) sadece orda bulabildim.kadıköyde yazıcı oğlu tarafında yok.(gelmediyse eğer).tchibo da satıldığınıda duydum.ama 1 sene önceydi.
enerji sarfiatı ölçme cihazı adı.yada priz wattmetre de denebilir.ilk mesajımda kaç watt yediği yazıyor.ama ortalama monitörle 200-240 watt arası güç yiyor.bahause dan alabilirsiniz.(iç erenköy) sadece orda bulabildim.kadıköyde yazıcı oğlu tarafında yok.(gelmediyse eğer).tchibo da satıldığınıda duydum.ama 1 sene önceydi.Erzurum'da bauhaus olmadığı için hangi bauhaus olduğu önemli değil :) Ben sadece adını öğrenip burada da araştırayım dedim.Sağol.