problemsiz pc ile çalışma

müge
21-06-2007, 18:08   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
193 mesaj

mrb arkadaşlar.ben yeni başlayanlar için problemsiz bir pc ile çalışmanın yollarından elimden geldiği kadar bahsetmek istedim :)

meşhur bir söz vardır:Dağın ardındaki bir tabip bir kimseye baktığında hemen hastalığını anlayabiliyor ve ona göre ilaç yazıyor.
diğer dağın ardında yaşayan tabip ise kişilere hasta olmamayı öğretiyor.
önemli olan bilgisayara zarar vermeden onu uzun süre kullanabilmektir.

bunun için :) ;

BİLGİSAYARINIZI NORMAL ŞEKİLDE KAPATIN

bilgisayarı kapatmadan önce tüm programları kapatın.sonra oturumu kapat seçeneği ile windowsu kapatın.
ve gerekirse en sonunda da güç düğmesini kapatın.sadece zaruri durumlarda reset düğmesini kullanın

BİLGİSAYARI KAPATTIKTAN SONRA HEMEN AÇMAYIN

eğer kapattığınız bilgisayarınızı hemen açmak istiyorsanız bu işlemi en az 10 saniye sonra yapn.eğer bu duruma dikkat etmezseninz bilgisayarınıza ciddi zararlar verebilirsiniz.

AYGITLAR AÇIK İKEN BİRBİRİNE BAĞLAMAYIN

örneğin açık olan bilgisayarınıza yazıcı bağlamak istiyorsunuz.yazıcıyı kapalı bir şekilde bilgisayarınıza bağlayın.bu kural tüm aygıtlar için geçerlidir.mutlaka birisinin kapalı olması gerekir.

UYUMSUZ YAZILIM VE DONANIMLARI KULLANMAYIN

bilgisayarınıza uyumsuz olan donanımları takmayın ve uyumsuz olan yazılımları kullanmayın. örneğin windows xp altında eski dos programlarını çalıştırmak gibi.

DÜZENLİ OLARAK YEDEK ALIN

önemli olan dosyalarınızın yedeğini düzenli olarak alın.yedek alma işni sadece hdd ile sınırlı bırakmayın. cd rw aygıtlarını kullanarak cd lere alın .ileride olabilecek muhtemel sistem çökmelerinde yada virüs bulaşmalarında önleminizi önceden aldığınız için üzülmeyeceksiniz :)

PROGRAMLARIN İŞLEMLERİNİ BİTİRMESİNİ BEKLEYİN

sisteme herhangi bir program kurarken bırakın kurulum tamamlansın.yarıda kesmeyin.daha sonra tam olarak kaldıramayabilirsiniz.
yine sistemdeki bir yazılımı kaldırırken (uninstal) bırakın işlem tamamlansın,işlemi yarıda kesmeyin.

İŞLETİM SİSTEMİNİN YÜKLENMESİNİ BEKLEYİN

windows işletim sistemi yüklenmeye başladığında sistem bırakın tam olarak hazır hale gelsin. tam açıldıktan sonra tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

RASTGELE DOSYALARI SİLMEYİN

bir dosyanın tam olarak gereksiz olup olmadığını anlamadan kısacası dosyayı tanımadan silmeyin.daha sonra ardı arkası kesilmeyecek bilgisayar problemleri başınızı ağırtacaktır.
sisteminizdeki gereksiz dosyaları silmek için windows disk temizleyici ,ccleaner gibi yardımcı prog. kullanabilirsiniz.

BİLGİSAYAR MEŞGUL İKEN KAPATMAYN

bilgisayarınız meşgul iken mesela bir sürücüye erişim halinde iken asla kapatmayın.veri kaybına neden olabilirsiniz.

BİLİNMEYEN PROGRAMLARI KURMAYIN

tam olarak ne işe yaradığını bilmediğinz programları kurmamaya çalışın.özellikler internet ortamında size gönderilen her dosyayı kurmaya ve çalıştırmaya kalkmayın.

GÜNCEL ANTİ VİRÜS PROGRAMLARI KULLANIN

sürekli kendisini otomatik olarak internet ortamında güncelleyen anti virüs yazılımlarını kullanın.ve sisteminizi zaman zaman virüslere karşı taratın.

HDD Yİ KONTROL EDİN

zaman zaman windows ortamındaki scandisk programını çalıştırarak diskinizdeki problemleri belirleyebilir ve çözebilirsiniz.

BİLGİSAYAR AÇIKKEN KASAYI HAREKET ETTİRMEYİN

bilgisayarınız açık ve çalışır durumda iken kesinlikle kasayı hareket ettirmeyin.kısa sürede hard diskinizde fiziksel hataların (bad sector) oluşmasına zemin hazırlamış olursunuz.

CD ROM CİHAZLARI DÜĞMESİYLE AÇIP KAPATIN

kullandığınız cd rom gibi cihazları sürekli açma kapatma düğmeleriyle açıp kapatın.kesinlikle el ile itmeyin.
sadece dizüstü bilgisayarlarda  cd rom cihazlarını kapama işlemi le ile yapılmaktadır.

CD VE DİSKETLERİ VİRÜSLERE KARŞI KONTROL ETTİRİN

herhangi bir yerden aldığınız cd ve disketleri kullanmadan önce mutlaka anti virüs testinden geçirin sonra kullanın.

YAZILIM YAMALARINI KULLANIN

sisteminizde kurulu olan yazılımların güncellemelerini zaman zaman yapın. ve yazılımlar için çıkarılan yamaları kurun.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI ( KGK-UPS) KULLANIN.

elektrik kesintilerine, ani elektrik yükselmesine ve elektirk düşmesine karşı KGK kullanın.böylece sisteminizi büyük zararlardan korumuş olursunuz

HEPİNİZE PROBLEMLEMSİZ BİR PC İLE İYİ ÇALIŞMALAR DİLİYORUM.
HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN Gülümseme

erkanc
21-06-2007, 18:12   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

Müge bilgin üyeliğimide repleride sana devrediyorum gerçekten döktürmüşsün kendimi chip online den emekli ediyorum geçerkten güzel hazırlamışsın

Borga-x
21-06-2007, 18:15   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Çok güzel bir paylaşım olmuş devamını beklerım. Tebri-x

bote
21-06-2007, 20:03   |  #4  
Yıllanmış Üye
121 mesaj

eline sağlıkk

LANKER
21-06-2007, 20:49   |  #5  
Üye
65 mesaj

kusura bakmayın ama bunlar hep bildiğimiz şeyler.

müge
21-06-2007, 22:18   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
193 mesaj

önemli değil arkadaşlar
Gözünü devirmiş
ama ben yazının başında zaten birçoğunuzun bildiğini düşünerek yeni başlayanlara yardımcı olmak amacıyla yazdığımı belirtmiştim Gülümseme
HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN :))

Serkan Karadaş
21-06-2007, 22:28   |  #7  
Serkan Karadaş avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 15
909 mesaj
müge
BİLGİSAYARI KAPATTIKTAN SONRA HEMEN AÇMAYIN
eğer kapattığınız bilgisayarınızı hemen açmak istiyorsanız bu işlemi en az 10 saniye sonra yapn.eğer bu duruma dikkat etmezseninz bilgisayarınıza ciddi zararlar verebilirsiniz.
sebeini izah edebilir misin?

müge
21-06-2007, 22:36   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
193 mesaj

bütün elektrikli aygıtlada olduğu gibi bilgisayarlarda ilk açıldığında aşırı bir yükleme ile karşılaşırlar.özellikle peş peşe açıp kapatmalar önemli bir arıza sebebidir.arada geçen en az 10 sn süre ise bilgisayaraların açılışında oluşan durgun elektriğin boşaltılması için gereklidir.

Serkan Karadaş
21-06-2007, 22:46   |  #9  
Serkan Karadaş avatarı
Genel Denetmen
909 mesaj

açıklaman güzel.peki; kasa üzerindeki reset tuşu?
3 saniyede kapanma/açılış gerçekleşiyor.

müge
21-06-2007, 22:54   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
193 mesaj

arkadaşım yazımda şuda geçiyor
"sadece zaruri durumlarda reset düğmesini kullanın"

müge
21-06-2007, 22:56   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
193 mesaj

ayrıca Reset demek anakarta kısa devre attırmak demektir. Kısa devrenin de elektrikli cihazlar için zararlı olduğunu bilmeyen yoktur herhalde.

Serkan Karadaş
21-06-2007, 23:20   |  #12  
Serkan Karadaş avatarı
Genel Denetmen
909 mesaj
müge
ayrıca Reset demek anakarta kısa devre attırmak
ilk kez senden duydum bu yorumu,belki de ben yanlış biliyorumdur.açıklamalarını merak ettiğim için soruyorum,acaba bildiğinden mi yoksa copy/paste (alıntı) mi öğrenmek istedim.

saymex
21-06-2007, 23:27   |  #13  
Yıllanmış Üye
298 mesaj
karadas_serkan
müge
ayrıca Reset demek anakarta kısa devre attırmak
ilk kez senden duydum bu yorumu,belki de ben yanlış biliyorumdur.açıklamalarını merak ettiğim için soruyorum,acaba bildiğinden mi yoksa copy/paste (alıntı) mi öğrenmek istedim.
müge orada reset duşuna basarak reset atmaktan bahsetiş galiba normal olarak reset atmak değil

müge
21-06-2007, 23:35   |  #14  
OP Yıllanmış Üye
193 mesaj

arkadaşım ben diğer forumlara da zaman zaman bakıyorum.resetle ilgili bir çok şey merak edip okumuştum.
okuduklarımdan aklımda kalanları  doğru bulduğum için yazdım.eğer yanlışım varsa doğrusunu açıklarmısın.(kasa üzerindeki reset tuşu için soruyorum)