Arkadaşlar size önceden bi proje önermiştim soğutmayla ilgili
bkz: İşte Benim Kasa İcadım..Toz Yok.. Fan Yok..:) (Sayfa 4) - CHIP Online Forum
Şimdi yaptığım projeyi sizlere sunuyorum.PC için değil ama masanızın üstüne koyup serinleyebilirsiniz:D
Gerekenler: 1 Adet kova,2 adet aynı kovanının kapağı,voltaj düşürücü,havya(delmek için :D),12 CMlik fan,4 adet vida,maket bıçağı,buz(buzlar dikdörtgen olmalıdır)
Resimler:
Ben yukarıda gördüğünüz voltaj düşürücüyü kullandım(Usb ile yapmadım ,çünkü 12 cm lik bozuk fan
vardı tamir ettim ,motoru büyük takınca voltaj az geldi :D)
Şimdi başlayalım
Boş silindir kutu bulalım Ben yoğurt kovası kullandım(Sütaş marka yoğurt kovası favorimdir :D)
Gördüğünüz gibi bu şekilde delikler açtım Bu delikler çok önemli kovanın dibinden 1 veya 2 cm yüksekte olması gerekiyor.Çünkü buzun erimesiyle kovanın dibinde su birikecektir.Eğer bu projeyi sürekli kullanacaksanız kovanın bi köşesine delik açın .O deliktende kovaya meyil vererek suyu dışarı boşaltın.böyle yaparsanız suyun dökülmesi gibi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.Delikleri açtığınızı varsayarak devam ediyorum Açtığınız hava deliklerinin az daha yukarısına karşılklı 4 vida geçiriyoruz.Bu buzları koyacağımız kapak için gerekli
Ondan sonra resimde gördüğünüz gibi bir kapak gerekiyor.Çünkü bu kapağın üzerine bizi serinletecek olan buzları koyucaz.Kapağın hertarafını delmeniz gerekiyor ki en alttaki hava deliklerinden temiz hava gelip buzlara ulaşsın:)Kapağı delme işiniz bitti ise Kovaya taktığımız karşılıklı o 4 vidanın üzerine oturtuyoruz.Buraya kadar geldiyseniz devam ediyoruz:)
Resimdeki fanı ben tamir ettim :D
Dinamosu yanmış kanadı kırılmış bi halde idi.Ama ben ona yeni bi motor taktım.Şuan yeniden hayatta yavrucak:D
Neyse devam ediyorum:)
Şütaş yoğurt kovasının kendi kapağını bulun şimdi de
Çünkü o yoğurt kovasının kendi kapağına fanı yerleştirecez
Kapağı fanın boyutuna göre kesiyoruz ve fanı dışarı üfleyecek bi şekilde monte işlemini tamamlıyoruz
Fanın etrafını iyice kapatmanız daha sağlıklı olur sizin için(Eğer fan çok güçlü ise)
Eğer tüm aşamaları yapmış iseniz yukarıdaki gibi bi alet çıkması lazım karşınıza
Şimdi gelelim çalıştırmaya!
Fanın kablolarını doğru bi şekilde voltaj düşürücüye bağladım.Yukarıdaki delikli kapağa buzları koydum
Yoğurt bakırının kendi kapağını da kapattım ve devreyi çalıştırdım.
Sonucunda buzlu bi klima sistemim oldu:D
Projenin mantığı şöyle:
Kovanın altından normal hava alınıyor,delikli kapaktan geçiyor.Delikli kapaktan geçip kovanın içine dolan hava buzlarla buluşuyor.O sırada hava,soğuyarak kovanın en üstüne çıkarılıyor.En üstte çıkan soğuk hava, kapaktaki fan yardımıyla kullanıcıya veriliyor:)
Eğer bu projeyi uzun süreli kullanmak isterseniz daha iyi parçalarla daha iyi bi klima yapabilirsiniz:)
Sıcaktan bunalan arkadaşlara yardım edeyim dedim: İyi etmiş miyim :D
Herkese iyi forumlar.