PSU yardım..

FearMe
12-05-2009, 04:16   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
45 mesaj

HighPower 750watt PSUmu şu 24pinlik anakart güç girişinden ufak bir tel ile kısa devre yaptırıp modüler güç çıkışlarının voltaj değerlerine baktırdım. +12vler 12küsür,+3.3v 3.48v, +5v ise 5.36v görünüyordu. Ancak kafamda şöyle bir soru var: bu değerler normalken PSU normaldir demek ne kadar doğru? sistem yük altında değildi, yük altındayken bu voltaj değerlerinde değişme olur mu? PcProbe programı ile takip ediyorum cpu voltage ihtiyaca göre düşüyor bazen 1.01 oluyor bazen 1.4lere kadar cıkıyor +12v,+5v,+3.3v değerleri normalin hafif üstünde bu normal midir? Anakart P5QPRO şu energy saver EPU6 engine olanlardan bununla bir alakası olabilir mi?
Teşekkürler...

Ahmet_79
12-05-2009, 07:38   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj

Evet her şey normal,
masa üstündeyken sistemin yarısı kadar hatta üçte biri kadar güç çeker, mesela ekran kartın tam yükte 200w çekiyorsa masa üstünde bu 100w'ın bile altına inebilir.

FearMe
12-05-2009, 08:54   |  #3  
OP Yeni Üye
45 mesaj

Anladım, psunun bozuk olup olmadığını ya da sisteme yetip yetmediğini nasıl anlayabilirim? Sistemim: Asus P5QPRO, 2x2 OCZ HPC 1066mhz, Zotac GTX 285 amp, Samsung 750gb sataII 32mb, Skystar2 TV kartı, 1 DVD/RW, 2 adet 120mm-ledli kasa fanı bu sisteme 750 wattlık HighPower PSUnun sağlam olduğunu varsayarsak yetmeme olasılığı var mı? Sadece oyunlarda çat diye kapatıyor pcyi, ramleri de memtest ile test ettim 7sinden de geçti, chkdsk yaptım hataları düzelttim, ısınma problemim de yok, ekran kartını da farklı pcde test ettim sorunsuz çalışıyor. Geriye aklıma anakart ile psu geliyor. Anakartta sıkıntı mı var, psuda mı hala anlayamadım. EPU6 enerjiyi mi kısıtlıyor anakarta giden (saçma oldu ama), psu bozuk olsa masaüstündeyken ölçtürdüğüm voltajlarda da düşüklük olması gerekmez miydi?
Şimdiden teşekkür ederim...
Teşekkürler...

Kaptanos
12-05-2009, 15:03   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,349 mesaj

PSu rahatlıkla yeter. Bence aynı sistemi ve psuyu başka bir anakrta takıp dene. Çok yüksek ihtimalle ankart sorunlu üstüne binen yükü kaldıramıyor ve kapatıyor.

FearMe
13-05-2009, 01:27   |  #5  
OP Yeni Üye
45 mesaj

Ben psuyu kısa devre yaptırıp elektrikçiye ölçtürdüm tüm değerleri normaldi.Sistem masaüstünde işlem yapmaksızın beklerken PcProbe ile baktım normaldi.Herhangi program, oyun vs açıkken ölçsem sistem tam yük altında iken bu voltajlar PcProbe gene normal gösteriyor. Ancak PSUnun (anakartın sorunsuz olduğunu varsayarsak) bozuk olma ihtimali var mı PCProbe sistem yük altındayken ne kadar güvenilir? Psu sağlamsa herhalde sorun büyük iht. anakarttadır, artık değiştireceğiz. Herhangi bir öneriniz var mı? Ben birkaç tane baktım şunlardan biri olabilir mi bana fikir verirseniz sevinirim. Konuyu da baya saptırdım ama kusura bakmayın.

Ekran kartları artık bayağı büyük, soğutma sistemlerinin üstüne gelmesi bi sorun oluşturur mu? Mesela benim önceden 4870 Toxic kartım vardı P5QPRO anakartta şu pci yuvalarının oradaki soğutucunun üstünü tamamen kaplıyordu, gene reset problemim vardı ekran kartını değiştirdiler garantiden zotac gtx 285 amp aldım üzerini tamamlayarak reset sorunum devam ediyor. Dediğim gibi RAM, PSU, HDD, EKRAN KARTI tamamen sağlam. Peki işlemciye ne dersiniz ısısı normal görünüyor ama şu reset problemlerim işlemciden kaynaklanabilir mi ?

Kaptanos
13-05-2009, 14:39   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,349 mesaj

Anakartın garantisi durmuyormu yanılmıyorsam en az 2 yıl garantisi oluyor anakartların. Bir bak istersen. Sorun çok büyük ihtimalle anakarttan. Anakartların hepsi güzel fakat alacaksan Gİgabyte'tan şaşma.

FearMe
13-05-2009, 16:30   |  #7  
OP Yeni Üye
45 mesaj

Evet, anakartın garantisi duruyor. Yanlış anlamayın, bu konularda bilgim yok ama bu ekran kartının ayrıca PSUdan 2 tane 6pin güç girişi var, neden anakarttan güç çeksin ve anakart resete sebep olsun.