arkadaşalar internette forumlarda falan hep raid terimini görüyorum "Raid ile güçlendirimiş" , "internet ağınızın daha hızlı çalışması için bilgisayarınızı raid ile güçlendirilmelidir" falan . Bende bilgisayarıma Raid yapsam bilgisayarım ve internetim hızlanır mı? Anakartım Raid destekliyor İki tanede hdd var.
Raid nedir? Raid Yaparsam PC hızlanır mı?
raid in farklı mantıkları var.Raid 0 iki adet hdd yi tek hdd gibi göstermektir.Raid 1 de ilk hdd de ne varsa ikinciyede aynısı yazılır.Raid 01 de ise hdd nin yedeğinin yedeği vardır.Raid 01 yüksek güvenlik olsun diye yapılır.Özet olarak raid bu ama hız olarak bişe sağlarmı bilemiyorum...
Arkadaşın dediği gibi raid'in birçok seçenegi vardır. 24 adet HDD bile raid duzenegi kurulabilir. Ama sen ne yapmak istiyorsun.
İkincisi Raid ile internet hızlanmaz. Bunu da unutma. Raid0 yapasan sistemin cok hızlı çalışır yani butun programlar 10sn acılıyorsa 3 sn acılr bunun gıbı bır hızlanmadan bahsedıyorum. Oyunlarda da bunun farkını gorebilirsin.
iyi aklıma geldi.Benim pc de bununla ilgili bir döküman vardı.Burdan daha kolay anlayabilirsin...
http://rapidshare.de/files/47877796/raid_ve_ncq_nedir.doc.html
Eğer raidi ocli sistem üzerine kurarsan yüksek bellek tüketimi ile karşı karşıya kalabilirsin, şahsen yaşıyorum , raid yapalı beri sıkıştırılmış dosyaları ( genelde oyunları :)) açarken , taşırken kısacası büyük boyuttaki dosyalarla uğraşırken rami resmen yutuyor,
raid için özellikle aynı özelikklerde en az iki hdd kullanmalısın. rpm cahce kapasiteleri aynı olursa mükemmel olur farklı olursa sorun çıkabilir.
Hdd ile ilgili işlemlerin dosya okuma /yazma oldukça hızlanır bi bakıma tek hdd aldığın performansı 2* ile ( *kullandığın disk sayısı kısaca) çarpmak gibi.
ben sadece bilgisayarım ve internetim hızlansın diye raid yapmak istiyorum.
bende iki hdd var.
1- (C:)Seagate 7200.10 250GB bunda Sistem dosyaları Program Files falan var.
2- (D:)Samsung HD103UJ 1TB bunda sadece film,müzik,resim,iso var. başka bişey yok.
raid yapıp bilgisayarımı hızlandırmak için illa 2.hdd kullanmak zorundamıyım.
not: işlemcim overclocklu
alii93 bi kere overclock u yapman kötü olmuş işlemcinin kullanım süresini azaltır
raid internetle alakalı bi konu değil sadece hdd ile alakalı kısımdır hdd hızlandırır veya güvenlik sağlamak istiyorsan onuda yapar ama bunlar için farklı raid ler var raid 0 raid 1 raid 5 vb neyse sen eger ınterteı hızlandırmak gibi sevdaya kapılıyorsan alakası yok bu arada okudun forum bılgılerıne dikkat et derim yanlış bilgi öğrenmişsin
kolay gelsin
tarayıcının açılma süresi tabiki yarı yarıya fark edecektir. bir de tarayıcı ayarların önbellek temelli çalışma sistemine sahipse burada da bir hızlanma değilde rahatlama olacaktır. çünkü raid 0 yaptığında 100 mb okuma hızı 198mbye çıkacaktır. daha ne olsun. En güzeli sistem kurunca hard diski çift olarak almak olacak. ben sistem kuran arkadaşlara tembih ediyorum ki hdd çift olsun ve yanına da bir tane ups(kesintisiz güç kaynağı) alın diye.
raid 0 olması için önemli olan boyutların ve marka aynı olması gerekli diye biliyorum ama en temizi model numaralarına kadar aynı olması. değer mi değer, zaten bilgisayarın açılışı hızlanacak diye olmadık taklalar atacağımıza alınca aynısından bir hdd daha almak en iyisi olacaktır.
raid konusu 2002 den beri var diye biliyorum ama nedense bu konuda en gevşek olduğumuz taraf. ve hdd ler en fazla dar boğaz oluşturan donanım.
yani ben bilgisayarım hızlı olsun diye raid yapıyım mı yapmıyım mı?
işlemcim overcloclu , kesintisiz güç kaynağım var , ikinci hddmi bu işin içine katmak istemiyorum eee ne yapmalıyım