arkadaşlar her ram de bulunan 4-4-4-12 gibi benim ram de
5-5-6-15 gibi değerler var bunların tam karşılığı nedir ve performansa etkileri nedir.ramin kutusunda yazanla biostaki değerler aynı deilse nası değiştirilir.bu sorularıma cevap arıyorum teşekürler.
ram zamanlamaları tam olarak ne ifade ediyor
İşlemci Ram'e erişirken 3 farklı gecikme ile karşılaşılır.Bu değerler de bu gecikmeleri ifade ediyor.
Ram'in satır ve sütunlardan oluştuğunu düşünürsek ;
RAS=Verinin kayıtlı olduğu satıra erişirken yaşanan gecikmedir.
CAS=Verinin kayıtlı olduğu sütuna erişirken yaşanan gecikmedir.
RAS to CAS=RAS işleminden CAS işlemine geçerken yaşanan gecikmedir. (Yani satırdan sütuna)
Bu gecikmelerin az olması her zaman iyidir.Bu 4-4-4-12 gibi değerler de bu süreleri ifade ediyor.Belleğin hızı artınca bu değerler de artıyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir..
sefa çok teşekürler,harikasın ama kafama takılan bişi daha 4-4-4-12 4 değer sen 3 değerden bahsetmişsin.4. değer nedir ?
Bide biosta ayarları buldum ve RAm in kutusundaki değerlerle uyuşmuyor ben o değerlere getirmeyi planlıyorum isimlerini vermen harika olmuş.bide 4. değer neyi ifade ediyor onu açıklasan tam süper olacak
Walla o 4.'yü ben de bilmiyorum ve çok mrk ediyorum.Okulda bize sadece bu 3 ünü öğrettiler :=)
CPU-z'den bakınca Tras yazıyor acaba toplam yaşanan RAS gecikmesi midir_? Benim kafaya takıldı yaa,öğrenmem lazım bunu :)
diablotical ingilizcen vardır inşallah
tRAS - Row Active Time:
tRAS is the number of clock cycles taken between a bank active command and issuing the precharge command.
"yığın aktif komut ve tekrarlı yük komutu çıkarması arasındaki gecikme" olarak çevirdim tarzanca
var kardeşim teşekürler ama senin kadar iyi denemez :):):)
çok teşekürler arkadaşlar bunu öğrenmem iyi oldu
kendi tanımımdan da çıkan sonuç: ramde tutulan bilginin tekrar çağırılması ile geçen süre..