Ratchet and Clank: Rift Apart (PS5 Kısa İnceleme)

Shely
20-06-2023, 09:50   |  #1  
Shely avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj

Sony’nin marka oyunlarından biri olan Ratchet and Clank, ilk olarak 2002 yıllında Playstation 2 (PS2) platformuna çıkarılmıştı. PS2 döneminde çıkan birçok oyunun efsaneleşmesinden ayrı olarak Ratchet and Clank, oyuncuya başka bir deneyim yaşatıyordu. Oyunun özüne bakıldığı zaman platform-aksiyon türüne sahip bir yapım olduğu görülmekle birlikte bundan çok daha fazlasına sahip olduğunu oynarken açık bir şekilde görebiliyordunuz.

Sony, ilk oyunda yakaladığı bu başarıdan dolayı PS2'den sonra çıkardığı bütün konsollara Ratchet and Clank oyunu yapmayı ihmal etmedi. Bunun rahatsız edici bir pazarlama faaliyeti olduğunu düşünmeyin çünkü her yeni Sony konsolunda ilk aradığım oyun Ratchet and Clank serisinin oyunları oluyor. Bu yazıda ise Playstation 5'in özel oyunlarından biri olan Ratchet and Clank: Rift Apart hakkındaki görüşlerimi sizlerle paylaşıyor olacağım.

Ratchet and Clank: Rift Apart için PS5 özel oyunu demiş olsam da 26 Temmuz 2023 tarihinde PC sahipleri de oyunu deneyimleyebilecekler. Ben oyunu PS5 tarafında, Dual Sense kontrolcü ile birlikte deneyimleme fırsatına sahip oldum ve açıkça söyleyebilirim ki Dual Sense ile oyun gerçekten çok başka hissettiriyor. Oyundaki her bir yağmur damlasını bile ayır ayrı hissedebilmek gerçekten bambaşka bir deneyim sunuyor.

Oyunumuz, Ratchet ve Clank için düzenlenmiş bir karnavalda başlıyor. Karnavalda Clank, Ratchet için yaptığı özel bir icadı kendisi ile paylaşıyor. Bu icat sayesinde boyutlar arasında geçişler yapılabiliyor. Clank, Ratchet’e bu icattan bahsederken Doctor Nefarious karnavalda beliriyor ve icadı çalarak büyük bir kargaşaya neden oluyor. Bunun sonucu olarak da oyun boyunca bu kargaşayı çözmekle uğraşıyoruz.

Oynanış anlamında serinin diğer oyunlarını oynayanların hiç yabancılık çekeceklerini düşünmüyorum. Seriden bir oyunu ilk defa oynayacak olan oyuncuların da herhangi bir zorlukla karşılaşacaklarını düşünmüyorum. Oyunda bir sürü silah ve güncellememiz bulunuyor. Oyunun sunduğu çeşitlilik o kadar çok ki oyunun ikinci yarısından sonra kullandığım silahların 3 katı kadar kullanmadığım silah vardı. Bunun yanında oyundaki silahlardaki yaratıcılığın çok üst düzey işçiliğe sahip olduğunu söylemem gerekiyor.

Oyundaki savaş mekanikleri ise tek kelime ile efsaneydi. Girdiğim her savaştan çok büyük keyif aldım. Bazı oyunlarda oyunun sonlarına doğru bazı savaşlardan kaçmak istersiniz. Ratchet and Clank: Rift Apart’da oyunun sonlarına dâhil olsa bulduğum her savaşa girdim. Özellikle her tarafın birbirine girdiği, kimin nerede olduğunu bile anlamadığınız savaş sahneleri en çok keyif aldıklarım oldu. Oyunda savaş dışında bir şey yok mu? Tabi ki var! Oyun bulmaca ve platform öğelerini içinde çok güzel harmanlamış. Savaşlardan nefes alabilmeniz için bölüm bölüm farklı oyun dinamikleri ile yüz göz oluyorsunuz ama sakın korkmayın bunlar dozunda ve çok eğlenceli anlar oluyor.

Oyunun grafikleri ise tek kelime ile mükemmel olmuş. 60 FPS ile bu grafiklerde oyun oynamak gerçekten büyük keyif veriyor. Grafiklerin kalitesi, oyunun renkli dünyası ve tasarım başarısı ile birleşince ortaya PS5'in en iyi örneklerinden biri çıkmış. Grafiklerin bu başarısına da sesler kusursuz bir şekilde eşlik ediyor. Oyunun kontrolleri, kullanıcı dostu ve daha önce söylediğim gibi Dual Sense ile çok uyumlu bir şekilde çalışıyor. Oyun için söyleyebileceğim nadir olumsuzluklardan bir tanesi, çok az olsa da oyun içinde karakterlerimiz sağ sola sıkışabiliyor ama bu durum kesinlikle oyun tecrübesini baltalamıyor.

Oyunda ufak tefek yan görevlerimizde var. Bu görevlerin çoğu 5 tane oyuncağımı kaybettim, bana bulup getirirsen sana şu ödülü veririm şeklinde tasarlanmış. Bundan dolayı yan görevlerin kalitesi, oyunun ana hikâyesi kadar tatmin edici olamıyor ama sonrasında verdikleri ödüller ve görev esnasında yapacağınız savaşlar için hikâyeye bakmadan görevlere dalabilirsiniz (en azından ben öyle yaptım). Sadece ana hikâyeyi 10 saate yakın bir sürede bitirdim. Oyun, yan görevlerle birlikte 20 saatten fazla vaktimi aldı. Yetenekli arkadaşlarımız bu süreleri eminim ki daha aşağı çekeceklerdir.

Sonuç olarak elimizde PS5'e özel çıkarılmış nadir oyunlardan biri bulunuyor. Bu yönden bakıldığında bile PS5 sahiplerinin, kaçırmaması gerektiği bir oyun olduğunu söyleyebilirim ama Ratchet and Clank: Rift Apart’ın bundan çok daha fazlasına sahip olduğunu unutmayın. Oyun türünü sevseniz de sevmeseniz de deneyimlemeniz gereken bir yapım olmuş. Oyunda eleştirebileceğim neredeyse hiç bir şey yok. Bir oyun her yönüyle ancak bu kadar iyi tasarlanabilir ve oyunculara servis edilebilir. Oyunu oynadığım süre boyunca ağzım açık oynadım ve oyun bitmesin istedim. Bitince de tekrar başladım :) Bu yüzden herkese tavsiyem bir şekilde kendisini kütüphanenize eklemeniz ve oynamanız olacaktır.