RAW Formatı Hakkında

nelabux
24-12-2009, 03:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

Merhabalar,
Fotoğrafçılık konusunun altında RAW biçimi (fotmatı) hakkında bir bilgi göremeyince paylaşma gereksinimi duydum. Biraz uzun bir yazı oldu ama okuyan gerçekten önemli bilgiler kazanabilir.

Eğer dijital bir makinanız varsa (Kompakt veya D-SLR) ve makineniz biraz üst modelse, muhtemelen RAW formatında çekim yapıyor demektir. Fotoğrafçılıkla ilgilenseniz de ilgilenmeseniz de bu biçimi kullanarak güzel şeyler yapabilirsiniz. Eklediğim örnek resimlerle görsel olarak bu biçimle neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Profesyonel fotoğrafçılık adına çok önemli gördüğüm bir nokta olan RAW formatı hakkında elimden geldiğimce bir şeyler yazmak istiyorum. Öncelikle bilinmelidir ki, RAW formatı, basit fotoğraf makinelerinde bulunmamaktadır. Ancak gelişen teknoloji ile beraber son çıkan makinelerin çoğu bu formatı desteklemeye başlamıştır.

RAW fotoğraflar diğer fotoğraflardan farklı olarak işlenmeden kaydedilir. İçerisinde pek çok bilgi olan bu fotoğraf formatı kendi JPEG'inden 6-7 kat fazla yer kaplar. Çünkü işlenmeden kaydedilen fotoğraf her türlü detayı içinde barındırır ve saftır. Ayrıca içerisinde taşıdığı veriler de bu boyutu artırır. Ancak RAW formatıyla işiniz bittikten sonra yine Jpeg olarak kaydedeceksiniz. Böylelikle fotoğrafınızın son hâli yine 2-3 mb (belki daha fazla) olacak.

Canon makinalar CR2, Nikon makinalar NEF olarak RAW fotoğraf çeker. ( Çoğu makinanın kendi RAW formatı vardır. (Örn; RAW, DNG, CRW, CR2, ORF, MRW, THM, NEF, PEF, SRF, ARW, 3FR, ERF, KDC, SR2, RAF, X3F, DCR, DRF, MEF, MOS, PTX)

Bu resimleri görüntülemek için fotoğraf makinasının kendi çözücüleri (codec) vardır. Ayrıca hızlı ve kullanışlı bir alternatif olarak Google Picasa 3 kullanılabilir.

Bu biçimin 'bence' 2 olumsuz özelliği vardır. Birincisi, büyük boyutlu dosyalar oluşu. İkincisi ise yardımcı programlar olmadan resimlerinizi görüntelemekte sıkıntı çekiyor oluşunuz.

RAW formatının olumlu tarafı ise size fotoğraf üzerinde ışık, pozlama, kontrast, siyah-beyaz dengesi, renk kanalları gibi ayarlara geniş bir ölçekte müdahale etme şansı vermesidir. İsterseniz resmin geneline uygulayabileceğiniz gibi, isterseniz belirli bir bölgeye de bu ayarları uygulayabilirsiniz.

Soyut bir şekilde, bu biçimde çekilmiş bir fotoğrafı bir bardak suya benzetebiliriz. Bu suyu buzluğa istediğiniz kalıpla atıp farklı sonuçlar alabilirsiniz. ( :P Çok yaratıcı olmuş olabilir)

Fotoğraflar üzerinde yukarıda bahsettiğim ayarları yapmak isterseniz tavsiyem bir Photoshop eklentisi olan Camera RAW olacaktır. Kullandığınız PS sürümü ile uyumlu en üst sürümü indirip kullanabilirsiniz.
Safranbolu'da Canon marka makine ile kendi çektiğim CR2 uzantılı bir resim ile size bu konuyu görsel olarak da sunmak istiyorum.


Photoshop CS 3'te Camera RAW'ın görünüşü

İşlenmemiş Ham Halde RAW resimin Jpeg görüntüsü

İşlenmiş RAW'ın Jpeg Görüntüsü

Bu çamaşır makinesi ile ilgim yoktur. Bilgilerinize...

hamann7725
24-12-2009, 04:55   |  #2  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Evet güzel bilgiler.RAW terimi birçok yerde geçiyor.Bilgisayarda da diski sağ tıklayıp özellikler diyince türe RAW diyor alakası var mı bilmiyorum :)

nelabux
24-12-2009, 15:21   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

Merhabalar,
Aslında aynı şey değil. RAW kelimesinin Türkçe karşılığı 'ham' (işlenmemiş) demektir. Sabit diskin ham olması ile fotoğrafın ham olması özünde farklı şeylerdir. Ama anlam bakımından aynıdır.
Saygılar...