Sabit Ücret Gerçeği

zuhtudogmus
18-11-2009, 10:45   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Arkadaşlar, biliyorum ki pek çoğunuz telefon hatlarınızagelen sabit ücret konusunda şikayetçisiniz. Bir çok kişi sabit ücretinabonelerden ne için alındığını bilmiyor. Bilmediği bir nedenle faturasınaeklenen tutara tepki gösterdiği için de konuyu protesto ediyor. Hatta sabittelefonunu kapattırıp sadece cep telefonu kullanmayı önerenler bile var.İnternette dolaşan maillere göre bu ücret hepimizden ‘Deli Dumrul’ misalitoplanıyor ve dünyada sabit hatlardan sabit ücret alan tek ülke de biziz.

Ben bu işte bir bit yeni olduğunu düşünüp üşenmedim, konuyuaraştırdım ve çok ilgilinç bir sonuçla karşılaştım. Aşağıda detaylı şekildeanlattığım şeyin özeti olrak şunu söyleyeyim:

1.Sabit ücret hattınızın çalışır durumda olmasınısağlamak için verilen hizmetlerin bedeli olarak tahsil ediliyor.

2.GSM operatörlerine göre sabit telefonoperatörlerinin sabit ücret bedeli daha fazla çünkü GSM opreratörü bir bazistasyonun çalışmasını sağlayarak binlece abonenin hattını çalışır durumdatutarken sabit telefon operatörü her eve giden kablodan, o kablolarıntoplandığı kurulardan ve kutuların bağlı olduğu bölge santrallerinden desorumlu ve evdeki hattınızın çalışır tutulma maliyeti çok yükseliyor.

3.Dünyada sabit hatlardan sabit ücret alan tekülke Türkiye bilgisi tamamen bir şehir efsanesi. Avrupa’da sabit hatlardan aydaortalama 13.4 Euro sabit ücret alınıyor. Türkiye’nin ortalaması ise 5.4 Euro.Üstelik tüm Avrupa’da Türkiye’den daha düşük ortalama sabit ücret alınan tekbir ülke var;
ayda 4.9 Euro ile Letonya

4.Sabit ücretin iptal edildiğine dair bir mahkemekararı olduğu doğru. Balıkesir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin böyle bir kararıvar fakat bu karar alınan ücretin yasalara ve anayasaya uygun ve kamu otaritesitarafından belirlendiği belirtilerek Yargıtay tarafından iptal edilmiş.

Sabit ücret meselesine farklı birbakış...
Temelde sabit ücret, Telekom’un evinize kadar getirdiğibakır kablonun çalışır durumda olması için talep ettiği tutarın adıdır.Diyeceksiniz ki cep telefonumun da çalışır durumda olması lazım. Niye GSMoperatörü daha düşük sabit ücret istiyor.

Niye Telekom’un sabitücreti GSM firmalarından yüksek?
Cevabı aslında çok basit. GSM operatörleri kablosuz operatöroldukları için onların sorumluluğu şehirlerin belirli bölgelerinde bulunan bazistasyonlarının çalışır durumda olmasını sağlamak ve bu baz istasyonlarınagelen fiber bağlantıların çalışmasındaki sürekliliği sağlamak. Kısaca her 3-5bin kullanıcı için bir baz istasyonunun çalıştırılması sağlamak.

Öte yanda Telekom her eve kablo ile ulaşmak durumuda. YaniGSM operatörü 1 baz istasyonla uğraşırken Telekom binlerce bakır kablo hatlauğraşmak durumunda. İkisinin bakım maliyetleri arasında ise dağlar kadar farkvar. GSM firmaları 1 adam çalıştırıyorsa Telekom’un en az 5-10 adamçalıştırması lazım ki telefonunuzun ahizesini kaldırdığınızda çevir sesi duyunve biri sizi aradığında telefonunuzun zili çalsın. Sanmayın ki bu sabit ücretsadece Türk Telekom’da devam edecek. Kablolu iletişim alanında Telekom’a rakipolmak isteyen her firma benzer bir ücret almak durumda kalacak.

Türkiye’deki sabitücretler Avrupa’dan çok daha düşük
Ortalıkta dolaşan maillerde sabit ücretin dünyanın hiçbiryerinde alınmadığı gibi tamamen hayal ürünü bir ibare de var. Yukarıdabelirttiğim nedenlerden dolayı tüm sabit telekom operatörleri abonelerindenöyle vya böyle sabit ücret istiyor.

Avrupa Komisyonu’nun Mart 2009 tarihli raporuna göre sabitücrette Avrupa ortalaması 13.4 Euro. Bu tutar zengin kesim olan Batı Avrupa’daortalama 15.5 Euro’ya çıkıyor. Ekonomileri daha az gelişmiş olan Orta Avrupa’daise 10.4 Euro. Peki Türkiye’deki sabit ücret ortalaması nedir derseniz hemenaynı rapora göre söyleyelim, aylık sadece 5.4 Euro. Yani Türkiye, Avrupaortalamasından yüzde 60 daha düşük sabit ücret ödüyor.

Bir de ülke bazında bakalım isterseniz:
İrlanda – 25.4 Euro
Belçika – 18.4 Euro
Hollanda– 18.0 Euro
Almanya – 16.4 Euro
İspanya – 16.2 Euro
Fransa ve Avusturya – 16.0 Euro
Yunanistan – 14.8 Euro

Tüm Avrupa’da aylık sabit telefon ücreti Türkiye’den ucuztek bir ülke var. O da 4.9 Euro ile Letonya. Bu rakamlar sabit ücretkonusundaki suçlamaların ne kadar haksız olduğunu gösteriyor.

Telefon abonesiolmadan ADSL himzeti mümkün mü?
Sabit ücretin niye alındığını yukarıda anlattım zaten. Opara evinize gelen bakır kablonun çalışır durumda tutulması için alınıyor. Yanieğer sabit telefon aboneliği olmadan ADSL abonesi olmak isterseniz, bu durumdaADSL için o sabit ücreti ödemek zorunda kalacaksınız ve değişen bir şeyolmayacak.

Son olarak, sabit ücretin mahkemece iptal edildiği vedileyen kişilerin TÜKODER’e başvuru yaparak bugüne kadar sabit ücret içinödedikleri tutarı 15 gün içerisinde geri alabilecekleriyle ilgili konuyadeğinmek istiyorum. Evet Balıkesir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin böyle birkarar var fakat bu kararın iptal edildiği bir Yargıtay kararı da var. TÜKODERbu doğru olmayan mailden ve gereksiz başvurulardan o kadar bunalmış ki 2008Kasım’ında web sitesinde bir açıklama bile yayınlamış.

Son Düzenleme: zuhtudogmus ~ 18 Kasım 2009 11:38
heatblast
18-11-2009, 11:34   |  #2  
Yıllanmış Üye
2,260 mesaj

iyi olmuş sağol:)

xxömür
18-11-2009, 12:27   |  #3  
xxömür avatarı
Yıllanmış Üye
1,574 mesaj

Opara evinize gelen bakır kablonun çalışır durumda tutulması için alınıyor. Yanieğer sabit telefon aboneliği olmadan ADSL abonesi olmak isterseniz, bu durumdaADSL için o sabit ücreti ödemek zorunda kalacaksınız ve değişen bir şeyolmayacak.

BU PARAGRAF HEPSİNİ ANLATIYO ZATEN KOMPLE OKUMAYA GEREK YOK

piRe_
18-11-2009, 14:47   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj

Bozacının şahidi şıracı.! Siz Telekomun Avukatımısınız?

Düşünmeye başlamış olmanız gerçekten güzel, demek ki sizde ilerleme var.

Avrupadaki bir insanın yaşam standardı ile ülkemizdeki aynı mı?
Avrupadaki ülkelerin Demokrasi anlayışı ile ülkemizdeki anlayış aynı mı?
Avrupadaki hizmet kalitesi ile ülkemizdeki hizmet ve kalitesi aynı mı?
...

Avrupadaki bir görevliye rüşvet veremezsiniz çünkü copu bir yerinize sokar! Ama ülkemizde vermezseniz işiniz yürümez.
Avrupadaki bir bürokrat hata yaptığında ceketini alır gider. Ama bizde popolarını japonla koltuğa yapıştırırlar.
Avrupadaki yasalarda insana verilen değer ve saygı herşeyin üstündedir. Ama bizde ölünüze bırakın ambulans bulmayı ceset torbasını bile vermezler.
Avrupadaki demokrasi anlayışı yasalar çerçevesinde sağlanır. Ama bizde demokrasi demek derebeylik demek, faşizm demek, kayırma demek, yalakalık demek, paran varsa yada bacakların! güzelse haklısın demek.
...
Bu örnekler uzar gider...

Onuniçin kıyaslama yapacağınız zaman dengeleri korursanız sizi anlayabilirim. Ama bir filmi sadece bir karesinden yorumlarsanız buna ancak asena'nın salladıkları! inanır. Ve unutmayın, yazdıklarınızı okuyan insanlar ilköğretim çağındaki çocuklar değil.

Sonuç;
İllegal yollarla vekil olan birisi benim başkanım değildir. İcraatların bileşkesi ise -> Başbakan apo ve emir subayı RTE. Siz ve bizler 5. sınıf bir vatandaş, deyim yerindeyse koyun'uz. Melemeye devam...

zuhtudogmus
18-11-2009, 23:39   |  #5  
OP Taze Üye
3 mesaj

piRe_ dostum, senin yaptığını tam manasıyla elmalar ile armutları karşılaştırmak denir. bu kadar mı çarpıtılır bir konu..

piRe_
19-11-2009, 02:32   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj
Alıntı: zuhtudogmus  
piRe_ dostum, senin yaptığını tam manasıyla elmalar ile armutları karşılaştırmak denir. bu kadar mı çarpıtılır bir konu..
Günümüzde her şey o kadar birbirine karıştı ki, ben karıştırmışım sen çok görme bari. İçimden geçenleri yazmaya kalksam 3.Dünya harbi çıkar forumda.  Arada bir gelir bana işte. Fırsatları değerlendiriyorum anla artık. Bu iktidara çok kızgınım malesef, herşey ortada. İşlerine geldimi Avrupadan örnekler verirler ama ne hikmetse şu bizim vatandaşların yaşam standartlarını Avrupalıların seviyesine çekelim demezler. Bırakın Avrupalı vatandaşın standardını, bana Avrupanın işsizi kadar yaşam standardı ve kişisel haklarını tanısalar ben o iktidarın bir numaralı yalakası olurum.

Senin yazıya dönersek evet haklısın, en düşük sabit ücreti veriyoruz ama, yaptığın kıyaslamaya göre karşılığında da en kötü hizmeti alıyoruz. Sence bu adil mi?

zuhtudogmus
19-11-2009, 09:41   |  #7  
OP Taze Üye
3 mesaj

Hizmet kalitesi konusunda ben telekoma biraz zaman verilmesi taraftarıyım. Telekom gibi dev bir kurum her ne kadar kağıt üstünde özelleşmiş olsa da özel şirket gibi çalışmaya alışması oldukça zaman alıyor. Telekom'un satın aldığı şirketlere ve Vitamin gibi yenilikçi ürünleri gördükçe iyi şeyler yapmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Ama bir transatlantiği farklı rotaya sokmak her zaman bir gezi yatını rotaya sokmaktan çok daha fazla zaman ve emek gerektirir..