SAHTE ANTİ-VİRÜS GERÇEĞİ .!

corpixx
26-06-2009, 15:33   |  #1  
corpixx avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
210 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Sahte güvenlik yazılımlarına yakalanmayın!

İnternet, sunduğu sayısız avantajına rağmen, içerisinde barındırdığı tehdit unsurlarıyla da oldukça dikkatli olunması gereken bir mecra. Bu nedenle internete bağlanan kullanıcıların verilerini korumak için mutlak suretle güvenlik yazılımlarını bilgisayarlarında bulundurmaları şart.

Ancak antivirüs ya da benzeri güvenlik yazılımlarını kurmakla da kullanıcıların işi bitmiyor aslında. Bu yazılımları sürekli güncel tutmak, belirli aralıklarla bilgisayarlarını taramadan geçirmek bu işlemlerden sadece birkaçı.

Fakat güvenlik yazılımlarını bilgisayarınıza kurarken yazılım tercihinizi de doğru yapmanızda sonsuz fayda var. Bilindiği gibi dünya çapında haklı şöhrete sahip olan güvenlik yazılımlarını kullanmanızda hiçbir sakınca yok; buna rağmen adı duyulmamış ve genelde kendini güvenlik yazılımı olarak kullanıcılara lanse eden birçok yazılım, aslında kullanıcılara virüslerden bile daha fazla zarar verebilmektedir.

Bu nedenle bu makalemizde, virüslerden koruduğunu sandığımız, ancak bizi onlardan bile daha fazla tehdit eden sahte güvenlik yazılımlarını mercek altına alıyoruz. Basitçe bu sahte yazılımların nasıl çalıştığını, ve bu yazılımların kısa bir listesini sizlerle paylaşacağız.

Sahte antivirüs yazılımları nasıl çalışıyor.!!

Sahte güvenlik yazılımlarının en önemli özelliklerinden biri, kendisini fazlasıyla promosyon işlerine adaması ve kullanıcıların gözlerinin içine girmek için özellikle çaba göstermesi denilebilir.

Bu tip yazılımları bilgisayarınıza kurduğunuzda aslında internet üzerinde bulunan bir tehdit unsurunu da bilgisayarınıza kendi elinizle yüklemiş oluyorsunuz. Önce kendini 'bilgisayarınıza virüs sızmış durumda, ama x güvenlik yazılımıyla bu dertten kolayca kurtulabilirsiniz' şeklinde gösteren sahte güvenlik yazılımı, böylece kullanıcıların o an virüsten kurtulmak istemesiyle bilgisayara yükleniyor.

Bir diğer sahte yazılım tipi ise size sisteminizi tamamen virüs taramasından geçirmeyi vaat ediyor. Bu tarama işlemi sona erdiğinde ise kullanıcıların karşısına virüs olarak addedilen sayısız dosya çıkıyor. Ancak tam bu noktada 'eğer bu virüsleri temizlemek istiyorsanız, bu yazılım tam sürümünü satın almanız gerekiyor' şeklinde bir uyarı alıyorsunuz.

Böylece sahte güvenlik yazılımı, kullanıcılara sunduğu sahte sonuçlarla kullanıcıların cebinden paralarını rahatlıkla alabiliyor.

İşte sakınmanız gereken o yazılımlar

Geçtiğimiz yıl itibariyle yaklaşık 394.000 farklı bilgisayara ulaşmayı başaran AntiVirus 2009 isimli sahte güvenlik yazılımını tespit eden ve ortadan kaldıran Microsoft, problemin kısa süreli de olsa önüne geçmiş olsa da, binlerce kullanıcının bilgisizliği ya da dikkatsizliğini kullanarak bilgisayarlara sızan Antivirus 2009 ve türevi sahte güvenlik yazılımları, yakın gelecekte de daha çok can yakacak gibi görünüyor.

Şimdi isterseniz sakınmanız gereken ve dünya çapında binlerce bilgisayara sızmayı başaran bu sahte güvenlik yazılımlarının ilk 4'üne bir göz atalım:

1. Infamous Antivirus 2009
2. Spyware Protect 2009
3. PC Antispy
4. WinDefender

Şimdi isterseniz bu yazılımlara kısaca bir göz atalım ve kullanıcıları nasıl avlamaya çalıştığına tanıklık edelim.
Infamous Antivirus 2009

Özellikle bugünlerde yaygınlığını bir hayli arttıran Antivirus 2009, aynı zamanda Antivirus 10 ya da Antivirus 360 olarak da internette görünebiliyor.

Kullanıcılar bu yazılımı indirmek için ilgili bağlantıyı tıkladığında ve bilgisayarına yüklediğinde, aslında bir malware'yi de bilgisayarına sızdırmış oluyor.

Ve daha önce de dile getirdiğimiz gibi, taramadan geçirdiği bilgisayarlarda bulduğu 'güya' tespit ettiği virüsleri kullanıcılara gösteren yazılım, bu virüsleri kaldırmak için ise tam sürümünün indirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Elbette bu yazılımın tam sürümünün belirli bir ücret karşılığında edinildiğini herhalde söylememize gerek yok.

Spyware Protect 2009

Conficker'ı artık bilmeyen bilgisayar kullanıcısı kalmadı gibi. Özellikle son aylarda popülaritesini bir hayli arttıran Conficker, o günlerde kullanıcılara adeta kabus gibi görünüyordu.

Conficker'ın bu kadar hızlı bir şekilde kullanıcılar arasında yayılmasına bir türlü akıl sır erdilemiyordu. Ancak daha sonra Conficker'ın aslında güvenlik yazılımı maskesi altında yayılma şansı bulduğu ortaya çıktı.

İşte bu yazılımların önde gelenlerinden biri Spyware 2009'du ve çalışma mantığı diğer benzerlerinden pek de farklı değildi. Kullanıcılardan tam sürümünün satın alınması istenirken, resimde görmüş olduğunuz pencereyle karşılaştıysanız, bu aynı zamanda Conficker virüsünü de bilgisayarınıza bulaştırdığınız anlamına geliyor.
PC Antispy ve WinDefender

PC Antispy

Bir diğer sahte güvenlik yazılımı da PC Antispy adını taşıyor. Diğer türdeşlerinde olduğu gibi bilgisayarları komple taramadan geçiren ve bulduğu virüsleri 'güya' kullanıcılarla paylaşan yazılım, aslında bilgisayarları temizlemek şöyle dursun, kullanıcıları tam sürümünü aldırmaya yönlendirerek onları maddi olarak da zarara sokmaya çalışıyor.

WinDefender

Fazlasıyla yayılma alanı bulan bir diğer yazılım ise WinDefender. Adı itibariyle Windows Defender'dan bir hayli esinlenen ve kullanıcıları daha çok adıy ve tasarımıyla kandırmayı amaçlayan WinDefender, böylece kullanıcıları kolaylıkla tuzağına düşürebiliyor.

Sonuç: Her güvenlik yazılımına güvenmeyin

Sonuç olarak bilgisayarınızı internetten gelebilecek olası tehdit unsurlarından korumak için güvenlik yazılımı kurmanız tek başına yeterli değil.

Kullanıcıların birçoğu, farkında olmadan bu tip sahte güvenlik yazılımlarını bilgisayarlarına kurabiliyor ve farkında olmadan aslında çok daha büyük bir tehdidi bilgisayarlarına sokuyor.

Bu nedenle güvenlik yazılımı seçiminiz son derece önemli ve güvenmediğiniz hiçbir web sitesinden herhangi bir yazılımı satın almamanızda fayda var.


Son Düzenleme: corpixx ~ 26 Haziran 2009 15:35