Sahte bal nasıl anlaşılır?
1-Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
2-Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar
3-Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
4-Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor.
5-Sabit kalem (kuşun kalem değil, ucu ıslandığı zaman mor renk yazanı olacak) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa hakiki baldır.
6-Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
7-Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
8-Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.
9-Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması kâfidir.
10-Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fazla keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar, bu yediğiniz gerçek baldır.
11-Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.
12-Bir sene önce satın almış olduğumuz bal, bugün halen berrak bir şekilde bal formunu koruyorsa az bir şey kıllanma hakkımızı saklı tutmamız gerekiyormuş. zira, bal dediğin, bir kaç ay içinde kristalize olurmuş. (Bu süre balınçeşidine göre değişir)"vay bu şekerleme yaptı, kandırıldım." demeden biraz düşünmeliymişiz.
13-kristalize olan gerçek bal agza alındığında margarin gibi ağızda erir, sahte şeker balı ise kristalize olduğunda toz şeker gibi ağızda kıtırdar.
14-Balın petek halinde olması da onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovana konan şeker şurubu vb. maddelerin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar; çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler.
15-Bal tadında olupta bal adı altında satılan ürünlerde bulunmaktadır. SAHTE BAL diye adlandırılan bu ürünlerin bazıları yüksek fruktozlu mısır şurubu ile bazıları da glikoz ve bal esansı ile yapılmaktadır. BAL gibi saf ve sağlık deposu olan bir ürünün kovandan çıktığı gibi doğal, hijyenik, denetimli koşullarda ve ileri teknoloji ile donatılmış tam donanımlı laboratuvarlarda analizleri yapılarak tüketiciye ulaşması gerekmektedir