selam arkadaşlar, internet üzerinki forumlarla ilgili bir araştırma yapıyorum. Nasıl ortaya çıktıkları, bugünkü yerleri; bilgi paylaşımı, kamuoyu oluşturma, tartışma ortamı yaratma gibi... Bunlarla ilgi doküman arıyorum. Eğer bu konuyla ilgili bir görüşünüz varsa ya da bildiğiniz kaynaklar, yardımcı olursanız sevinirim. Bununla ilgi bir tartışma ortamı yaratırsak çok iyi olur, mesela siz ne düşünüyorsunuz, neden forumları kullanıyorsunuz...
Bir de bugünkü forumlar, sizce Antik Yunan'daki ve Roma'daki tartışma ortamı olan Agora ve Forumlarla bir benzerlik göstermekte midir, onların günümüzdeki birer örnekleri midir?
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sanal forumlar nasıl doğdu...
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Tarihsel bir bilgim yok forumların doğuşu ile ilgili ancak,kendi fikrimi söyleyeyim..
Forumlardaki asıl amaç "paylaşım"dır..Bu kavramı açarsak,"senin" olan bir şeyin "benim" olması veya bu şekilde düşünülmesidir..Örnek vermek gerekirse,bir arkadaşın bir problemi vardır..Sanki o problemi "ben" yaşıyormuşum gibi veya sanki "benim" sorunummuş gibi düşünüp çözmeye çalışmam..Ya da bilmediğim bir şeyi "birisi" sayesinde öğrenmem gibi vs..
Tarihe dayandırmaya çalışırsam (tahminim),eski zamanlarda insanlar gruplar halinde yaşarlardı,çünkü bir birlerine muhtaç olduklarını anlamışlardı..Bu gruplar içinde herkes bir şeyler paylaşır ve adete içli dışlı olurdu..Bunu bir gelenek olarak belli zamanlarda "toplanıp" sorunlarını veya düşüncelerini birbirlerinden esirgemezlerdi..
"Tartışma" da doğabilir tabi ki,"tartışma" insanların çokluğundan,yani sayıca fazla olmasından dolayı ortaya çıkmış bir kavramdır..İnsanlar her konuda aynı düşünmediği ve kendi fikrinin kabul olmasını isteği için(yani öncelikle kendi mutluluğunu düşündüğü için) fikir çatışması doğar..
(Tabi her şeyden önce insanın düşünme,düşündüğünü dile getirme yetisi vardır..)
Fikirler özgürce ortaya atıldığında ayrı bir "paylaşım" doğar..
Benden şimdilik bu kadar..Umarım güzel bir araştırma ve sunu yaparsın..
sence forumlardaki tartışma ortamları yeteri kadar verimli oluyormu, tartışmaya katılan insanlar konulara hakimlermi ya da sadece ağzı olan konuşuyor mu, bir bilgi karmaşası yaşanıp konun özünden uzaklaşılıyor mu?
Bence verimli oluyor..Konuya hakim olan insanlar bence çoğunlukta..Yani,işin aslı tabi ki, bir konuyu bilen biri mesaj atmalıdır..Bilmeyen ise "bilmediğini bilmeli"dir..Bu ayrı bir erdemdir..
Bazı kişilerin,"mesaj sayısı" uğruna,bazen her aklından geçeni yolladığı oluyor..Kendim adına,bunu engellemeye çalışıyorum..Eğer atacağım mesaj okuyacak olan kişiye bir şey katmayacaksa,yardım etmeyecekse ya da bir an olsun onu düşündürmeyecekse kesinlikle o mesajı atmıyorum..İçimden düşüncemi her insan gibi geçiriyorum tabi ki.."Ağzı olan konuşuyor" demene bu şekilde katılabilirim..
Konuyu bilen,konu hakkında fikir sahibi kişiler cevap yazdıkça konu amacından uzaklaşmaz..
Yani,her şey "bilinç"li olmaktan geçiyor..İnsanları bilinçlendirmenin en önemli yolu,bir nevi "beyin yıkama" yolu eğitimdir..
CU_GS7 arkadaşım sana bu fikrinden dolayı teşekkür ediyorum ve fikrine aynen katılıyorum
bu mesajı doğru söyleyeni hem tasdik hemde tebrik etmek için attım...
forumlar için genel konuşuyorum; örneğin gündemde oluşan bir konunun forumlarda tartışılması internet kullanıcıları arasında bilinçli bir kamuoyu yaratıyor mu ya da bunun temellerini atıyor mu?
Genel olarak değil,CHIP forumları için cevaplarsam,
Gündemde oluşan bir konu,mesela yeni çıkan veya gelişen bir teknoloji,donanım vs.. olabilir..Bu yenilik hakkında birçok kişi yorumlarda bulunur..Zaten CHIP forumlarında bulunan birinin birincil ilgi alanlarından biri teknolojidir..Bu teknolojiler hakkında yapılan yorumlar,birçok kişinin etkilenmesine şüphesiz neden olabilir..Aynı şekilde düşünmeye başlayan kamuoyu oluşturabilir..
Ama bence sorunun cevabı tam olarak bu yazdığım değil..
Güncel konular internette de yoğun kitleler tarafından tartışılmakta mı demek istedin yoksa??
Aslında internetde tartışılan güncel konuları kastetmiştim; bilim, siyaset, sanat...
Selçuk İslamoğluAslında forumlar (pano, board), paylaşma isteği ile doğdu diyebiliriz. Ama araştırmana "BBS"lerden başlamanı tavsiye ederim. Keza "Bulletin Board System" forumların atasıdır. Bir nevi mesaj bırakma panosuydular.Bilgi için teşekkür ederim.